Foto: Bildbyrån

Det talas mycket om att man måste visa respekt när det blåser upp efter att spelare tvingats lämna rinken med hjärnskakning. Men den okontrollerade farten borde vara ett lika hett samtalsämne.
Det är ett av ämnena bland dagens betraktelser.

Ni har sett den otäcka smällen från söndagens möte mellan Gripen och Enköping vid det här laget.

Den är oförsvarbar och ska så klart straffas med en ordentlig avstängning. Men jag kan tycka att det blir lite väl mycket hetsjakt efter förövaren Eric Berkerud. Han gör en korkad, oskicklig och väldigt dum grej med olycklig utgång och ska så klart stängas av för den. Men så vitt jag förstår är det knappast tal om någon huvudjägare som åker runt och söker den där typen av grejer.

Nu oreras det storvulet om hårda straff, långa avstängningar och respekt. Eller kanske snarare bristande respekt med tanke på att det varit en del incidenter i Hockeyettan i år. Som om det är någon sorts raggarliga där överfall plötsligt är vardag.

Jag kan tycka att det där blir lite skevt.

Det är inte så att det plötsligt är en hel uppsjö av respektlösa svin som åker runt därute på Hockeyettans isar i jakt på att avsluta karriärer.

Man hade ju kunnat önska att det var så. Då hade det bara varit att stänga av ett gäng puckon och så hade saken varit ur världen. Men som jag ser det är det största problemet egentligen ett helt annat.

Det är klart att det finns spelare som borde visa mer respekt, men grundproblematiken är som jag skrivit flera gånger tidigare den uppskruvade farten i kombination med den låga skicklighetsnivån.

SuperElit har precis som Hockeyettan drabbats av en mängd hjärnskakningar den senaste tiden och det finns naturligtvis paralleller att göra där. Det är ligor där det går snabbt och där spelarna fortfarande är under utbildning.

I Hockeyettan skapas det alldeles för många situationer i varje match som spelarna inte har tillräcklig kontroll över eftersom det går för fort. Många är bättre tränade, starkare och det predikas fart i var och vartannat omklädningsrum. Men många är ju i ettan av en anledning och det är just att skicklighet och spelskicklighet brister, eller i alla fall inte är helt utvecklad än.

Då blir det tyvärr många diskutabla situationer och hjärnskakningar som det ser ut idag.

Respekt är grymt viktigt och en diskussion som måste hållas igång precis hela tiden, men att det går för fort är en minst lika stor anledning till att det ser ut som det gör.

* * *

Mannen som humoristiskt myntade epitetet ”div1 bästa back” om sig själv tvingas tyvärr lägga upp karriären på hyllan.

.

 

Gårdagens tristaste besked var så klart att Rasmus Rundgren har tvingats ta det jobbiga men väldigt mogna beslutet att lägga av eftersom han fortsatt har problem med symptom efter sina hjärnskakningar. Kristianstad-backen väljer att kliva åt sidan.

Det är naturligtvis helt rätt att sätta hälsan i första rummet och sätta punkt för en hjärnskakningsdrabbad karriär. För oss som tittar på är det bara att beklaga att Hockeyettan förlorar ännu en profil.

Rundgren var riktigt bra så väl under sin tid i Lindlöven som Borlänge och hade om han fått vara skadefri förmodligen kunnat räcka hela vägen upp i Hockeyallsvenskan.

Nu blir det inte så. Trist som sagt.

* * *

Dystra besked även när det gäller Tyringes Melker Karlsson som inte hann dressa upp i mer än tre matcher den här säsongen innan han brakade olyckligt in i sargen med handen före och nu har tvingats bli ihoplappad på operationsbordet.

Det blir ingen mer hockey den här säsongen för backen. Tyvärr.

* * *

Jag snackade en stund med målvakten Hugo Fagerblom förra veckan (snack här). Han gjorde en helt okej om än lite hackig säsong i Nybro ifjol men blev inte kvar där och har efter det haft svårt att hitta ny klubb. Ingenting har liksom fallit sig som det var tänkt och nu törstar han verkligen efter någonstans att spela.

Jag tänker att ett ganska givet alternativ borde kunna vara Skövde. Fagerblom håller för tillfället igång i Göteborg, inte alls särskilt långt bort och Skövde har en lucka på målvaktssidan sedan Viktor Andersson skadat tummen och tvingats till operation.

Där behövs ett komplement till Adam Schoultz som så här långt har haft svårt att få spelet att stämma och jag läste någonstans att klubben visat intresse för att låna den tidigare backupen David Persson Thorsell som numera lirar division 3 med Tidaholm.

Men Fagerblom borde definitivt kunna vara ett alternativ.

* * *

Jag tog en sväng förbi Hovet igår och såg AIK bränna över Tingsryd med 4-2. Det borde naturligtvis ha varit mer. Hade hemmalaget bara varit lite effektiva hade det kunnat rinna iväg fullständigt i den andra perioden när det var tal om en ren utskåpning. Hade hemmalaget bara orkat bemöda sig med att tagga till ordentligt i lite längre perioder hade processen också gjorts ganska kort. Men AIK har ganska länge haft en tendens att dippa och svaja i matcherna och göra det mer jämnt och spännande än det egentligen hade behövt vara.

Det var väl inte jättemycket som var att glädjas över för Tingsryd som inte fick någon energi och ny kickstart efter sparkningen av Per Ljusteräng. Men att Måns Hermansson kommer hem kan mycket väl vara en faktor som på sikt kan lyfta TAIF.

Utflykten till Almtuna blev kort och misslyckad, men det verkar inte vara något fel på självförtroendet. Hermansson matchades näst mest av alla backar i sin återkomst till moderklubben och tillhörde definitivt en av de bästa Tingsryds-spelarna på isen (tillsammans med målvakten Andreas Ljunggren). Hermanssons säkra spel och pondus i egen zon kommer bli viktig för Tingsryd om de ska lyckas vända skutan som sakta men säkert håller på att kapsejsa.

* * *

KRIF är på jakt efter backförstärkning och sportchefen Micke Johansson har hört sig för i Hockeyallsvenskan i jakt på någon som kan komma in och stärka upp i egen zon. Tycks inte ha fått napp än dock.