Foto: Bildbyrån

Mariestad såg till att Tranås fick känna på att förlora för första gången den här säsongen (3-2 i Mariehus Arena) på onsdagskvällen, men egentligen är det kanske kampen om västseriens femteplats som är mest intressant?

Mariestad och Tranås bjöd upp till en klart trevlig toppmatch på onsdagskvällen. Två lag fyllda av skickliga spelare som båda ville gå på offensiven.

När då en defensivt orienterad back som Ahlbin Hernod kliver fram och hänger inte bara en utan två distinkta handledare i nät är det förstås svårt att förlora och Mariestad tillfogade Tranås lagets första förlust i serien (3-2 till Mariestad tillslut). Men jag kan ändå tycka att gästerna visade upp ett lite mer imponerande lagspel.

Det såg ut som att de hade lite mer tanke bakom det som gjordes och inte bara förlitade sig på individuell skicklighet och jävlar anamma. I alla fall i två perioder. I sista lyckades hemmalaget inte bara avgöra utan även få lite mer kontroll på händelserna.

Ahlbin Hernod stod förstås ut med sina två mål, men mest upplyftande är ändå duon Erik Olsson och Eddie Davidsson, med Linus Engqvist som smart tredjelänk. Davidssons spelförståelse och Olssons bulldozer-kraft skapade en hel del oreda i Tranås zon. Jag hoppas de får fortsätta gnugga ihop för det som visades upp på onsdagskvällen var riktigt lovande.

I Tranås fortsätter jag att imponeras av Ivar Arnesson som tagit ordentliga kliv den här säsongen och i Fredrik Bergvik har man kanske tillslut hittat den där sista utposten som kan ta laget en ganska lång bit den här säsongen.

Som sagt, två bra lag med många skickliga spelare.

* * *

Redan under försäsongen snackade sportchefen Ronny-Rockstar Johansson om att det fanns en ”bakplan” för att råda bot på den lite tunna truppen. Sannolikheten att Filip Engqvist fanns med i den planen är förstås total.

Efter matchen igår presenterades han som klar för Mariestad igen och plötsligt ser truppen inte lika tunn ut längre.

Bois signade ju också Albin Sethsson förra veckan.

* * *

När vi ändå snackar om den västra serien. Det blir en väldigt intressant strid om den femte Allettan-platsen, men det börjar bli ganska uppenbart att det bara finns fyra riktigt bra lag som har en någorlunda jämnhet i serien.

Borlänge är i en klass för sig, Mariestad och Tranås är också riktigt bra och Köping håller en god nivå. Men från plats fem och neråt har samtliga lag minusmålskillnad. Det är ganska uppseendeväckande.

Men det blir ju så när lagen slår varandra huller om buller och det är väldigt mycket upp och ner i prestation.

Lindlöven borde vara laget som ska vara favoriter till femteplatsen men går förvånansvärt svagt och gäng som Arboga, Skövde, Grums, Forshaga och till och med nykomlingen Malung ligger före i skrivande stund.

Men som sagt, det är helt öppet.

* * *

Med Tranås avskrivna ur gänget av obesegrade lag är det bara två gäng kvar som ännu inte fått känna på hur det känns att förlora den här säsongen. Piteå som var spellediga på onsdagskvällen och Hudiksvall som tog sin elfte raka seger efter att Sebastian Fakt gjort hattrick mot Sollentuna.

Således:

Utan poängförlust så här långt: Hudiksvall (elva raka trepoängare nu).

Obesegrade men med poängtapp: Piteå

* * *

Eric Berkerud fick nio matchers avstängning för sin synnerligen otajmade tackling på Gripens Marcus Lindblom i helgen. Vissa tycker att det är ett för kort straff, andra att det är för saftigt, men konstateras kan att disciplinkommittéerna skruvat upp bestraffningarna ordentligt den senaste tiden. I alla fall i den östra serien där det blivit en hel del riktigt långa påföljder. Ett sätt att försöka stämma i bäcken förstås.

* * *

Mötet mellan Segeltorp och Gripen fick ställas in på grund av kass is och problem med ismaskinen. Det brukar alltid bli några sådana matcher varje år. Alltid är det något kylaggregat som kajkar ihop eller nån klåpare som borrar i isen.

Jag kan missa någon, men det här är den (minst) andra fighten i år. Tidigare under säsongen fick ju även Malung-Lindlöven ställas in på grund av liknande problem.

* * *

Det snackas mycket Kristianstad. Mycket Troja/Ljungby. Svajiga KRIF får uppmärksamhet, Nybro går bra, HC Dalen nämns i diskussionen och poplaget Kalmar får också många rubriker.

Alla är så klart med och slåss om platser i Allettan.

Men det är tvärtyst om Hanhals.

Laget har verkligen smugit i vassen och under radarn den här hösten, men faktum är att när halva serien snart är spelad har Kungsbacka-gänget bara en enda ynka poäng upp till Allettan-plats.

Laget gick lite tungt i början av serien, men står nu på fyra raka segrar.

En oväntad outsider.