Foto: Bildbyrån

Östersund värvar en stjärna och har en annan ställd åt sidan på grund av ihållande problem. Boden briljerade och visade orutin, KRIF har hittat backförstärkning…och så en hel del annat i dagens gott och blandat-påse.

Piteå kan inte längre titulera sig obesegrade i Hockeyettan den här säsongen efter att Boden blivit för svåra igår kväll. Jag måste säga att jag är imponerad av hur Boden genomförde derbymatchen (slutsignalskrönika kan ni läsa här).

Just det där att de i sina bästa stunder går ut och spelar så intensivt och aggressivt mot sina motståndare att det syns hur jäkla jobbigt de tycker att det är. När Boden kliver på och spelar fysiskt och hela laget kuggar i, då är man ett riktigt bra Hockeyettan-lag. Det var det som ledde fram till den meriterande segern igår och Boden tycks ju ha ganska lätt för just Piteå.

Däremot blir det lätt så att Boden i sin taggning och sin mission att spela så där fysiskt och aggressivt ibland blir lite väl entusiastiska och då slår det över i det onödiga.

Som när Piteå-stjärnan Magnus Isaksson dragit på sig en solklar tvåminutare för en olycklig high-sticking och Boden-forwarden Marcus Collin prompt skulle dit och markera mot honom vilket resulterade i två egna minuter och spel med lika antal lirare på banan istället för powerplay.

I samma situation kom Alfons Nordberg in eoner av tid efter att situationen inträffat för att mucka gräl. Det resulterade i att han blev ganska ordentligt uppläxad av Piteås Emil Wikström och skickades av isen med matchstraff. Det kunde och kanske rent av borde ha varit mer med tanke på hur sent han sökte upp en fighting-situation han inte hade med att göra (att Wikström fick match penalty för att han var bättre på att slåss medan Nordberg klarade sig med game tål verkligen att diskuteras).

Fjärdelinan med Nordberg, Collin och Robin Askebrand gjorde ett storstilat jobb med att ligga så tätt på Piteås stjärnor (inte minst superlinan Isaksson/Högberg/Becker) att de fick minimalt uträttat. Men just där lyste orutinen hos Bodens 20-åringar igenom ganska tydligt.

Kan de tvätta bort den typen av lite klantiga grejer, ett resultat av överambition, kan det bli riktigt, riktigt vasst framöver. För när Boden spelar tufft och intensivt på rätt sida gränsen, då är de ett imponerande svårforcerat lag som kommer kunna störa alla i en Alletta.

* * *

För övrigt blir Christian Nyman bara bättre och bättre varje gång jag ser honom. Gjorde en lysande match igår.

* * *

I och med att Boden gjorde en så bra match och satte stopp för Piteås vinstsvit kan vi konstatera vilket gäng som öppnat säsongen hetast av alla den här hösten.

Hudiksvall, som den här säsongen tycks leva upp till fjolårsepitetet Real Hudiksvall, är nu ensamma om att vara obesegrade.

Utan poängförlust så här långt: Hudiksvall (elva raka trepoängare).

Frågan är hur länge sviten håller?

* * *

Säsongens synnerligen märkliga historia om Marcus Fornell har slutligen fått en lycklig lösning.

Forwarden värvades till Vita Hästen med svulstiga ord om hur rätt den värvningen var inför säsongen, men har i stort sett sedan första nedsläpp varit förvisad till spel med J20-laget. Trots att spelare gått sönder, trots att laget i många matcher varit grått och andefattigt har den offensivt skicklige anfallaren konsekvent hållits utanför truppen.

Det var naturligtvis ofrånkomligt att parterna skulle bryta avtalet förr eller senare och efter att det skedde i slutet av förra veckan har 24-åringen gjort klart med Östersund i norra ettan.

Där blir han så klart lite av en stjärnvärvning och ytterligare en offensiv pusselbit i ett lagbygge som hackat lite för mycket i inledningen av serien.

* * *

Ungefär lika lite som Fornell har Östersunds stjärnvärvning Johan Skiöld spelat den här säsongen.

28-åringen lirade premiären borta mot Teg och svarade för två assist men åkte strax därefter på en riktigt olycklig smäll på träning och har varit borta sedan dess med ihållande hjärnskakningssymptom.

Det tycks som att det inte riktigt vill lägga sig och den tilltänkte spetsen har inte tränat sedan det inträffade. Det börjar bli en ganska ordentlig tid och när han kan vara tillbaka i spel är väldigt oklart.

– Prognosen är svår för mig att svara på. Det är skitfrustrerande, sa han när jag snackade med honom igår.

* * *

Conny Strömberg får efter elva matcher, ett mål och 13 assist lämna Arboga, som samtidigt plockar in Zebastian Bodini Schmitt från Lindlöven.

Vad säger man? Det var kul så länge det varade.

* * *

KRIF lånar alltså tillbaka Marcus Karlström från Tingsryd och löser på så sätt den lilla brist som funnits på backsidan. Det kommer knappast som någon större bomb.

Karlström var en värvning som Per Ljusteräng tog med sig från KRIF till Tingsryd och när tränaren fick sparken hängde naturligtvis även backen löst. Det är en klassiker att det blir så och den 23-årige stockholmaren har haft sparsamt med speltid.

För KRIF är det en utomordentlig lösning. Sportchefen Micke Johansson har varit ute och sniffat efter ex-krifare i jakten på att solidifiera backbesättningen och här landar han en beprövad herre som redan fanns i närområdet.

Karlström tycks inte vara helt nöjd över utlåningen, men bör kunna gå rakt in i KRIF och leverera från dag ett, så väl som han känner klubben.

* * *

När Karlskrona behövde låna in en backup-keeper till mötet med AIK på Hovet i fredags gick frågan lite överraskande till Sebastian Andersson. Den 28-årige doldisen som efter fem år på college i USA är inne på sin fjärde säsong med Hammarby i den östra serien och inte varit i närheten av Hockeyallsvenskan på tio år.

En duktig målvakt, men ett aningen oväntat val.

– Det var kul att det var just jag som fick öppna båsdörren, skrattade han när vi snackade en bra stund igår.

Ett längre snack om det oväntade inhoppet hittar ni här.

* * *

Fredagens derby mellan Kalmar och Nybro är redan utsålt. Det kommer med andra ord bli ett riktigt kalas i Iffe-hallen. Blir det en repris på premiären när Kalmar vann i Liljas Arena och ex-vikingen Kim Runermark blev stor matchvinnare?

* * *

Det börjar lukta podd, det gör det faktiskt. Jag ska inte lova för mycket, men så som vinden blåser bör det inte vara allt för lång tid tills ni kan höra ett avsnitt av Mjörnbergs Trashtalk igen.