Foto: Bildbyrån

För den som gillar Hockeyettan är det en riktig delikatessfredag som väntar, med idel häftiga matcher, inte bara med bra lag och rivaler utan också med en hel del matcher i matchen.

Till premiären i september var all press på Nybro. Kalmar hade kaxigt tagit klivet upp och var den läskiga nykomlingen som spände musklerna och kom till Liljas Arena för att göra ett mustigt statement.

Vikingarna kunde egentligen bara förlora på den matchen. Seger och det hade betraktats som att de gjorde vad de skulle och täppte till truten på uppkomlingen. Förlust och det skulle vara en smärre katastrof.

Ni vet hur det gick. Nybro klarade inte riktigt av att hantera den där pressen och Kim Runermark som tvingats lämna Vikings blev matchhjälte för ett piggt lirande Kalmar.

Det skrevs historia. Som är historia nu.

För sedan dess har ju Nybro spottat upp sig ordentligt. Janne Kivilahti har visat sig vara en succévärvning och ett gäng ystra stockholmare har klivit fram som draglok i laget.

Det är ett gäng med helt annan pondus som kommer äntra isen i Iffe-hallen för att ge igen för gammal ost och faktum är ju att Nybro kan skicka Kalmar längre från Allettan och cementera sin egen position i toppen vid en seger.

Det finns förutsättningar för en oerhört häftig drabbning i en redan på förhand utsåld hall i Kalmar.

* * *

Kristianstad och Tyringe spelar i helt olika ligor. Kristianstad fortsätter toksatsa mot toppen. Tyringe bygger för att stabilisera sig som ett helt okej Hockeyettan-gäng. Derbyna är kul, men har varit lite för ojämna för att det sportsligt ska kittla fullt lika mycket som många andra derby-matchups.

Men det finns ju en hel del andra intressanta små trådar att följa i det här derbyt. Som att Tyringe ibland faktiskt gör scouting-jobbet åt storebror.

Joel Persson är väl det uppenbara exemplet. Han tog vägen via Tyringe till Kristianstad innan han slog igenom på allvar.

I KIK-laget på isen den här hösten har Viktor Wahldén, Christoffer Rasch och Oliver Tornerefelt samtliga kommit vägen via Tyringe. Tobias Dyk mellanlandade i Danmark innan Tyringe-loggan på bröstet byttes mot KIKs.

Vill man spetsa till det lite skulle man dessutom kunna säga att Tyringe och Kristianstad bytt målvakter med varandra.

Det var ju Tornerefelt som hämtades in ifjol när Joakim Strandberg ledsnade så på situationen att aldrig någonsin få något förtroende att han tog timeout.

Den här säsongen är det Strandberg som står i Tyringe och har krigat sig tillbaka och hittat glädjen i igen.

Jag snackade med honom igår om den tunga tiden i Kristianstad och skillnaden i Tyringe den här säsongen (en text som ni hittar här).

En målvaktsmatch mellan Strandberg och Tornerefelt.

Det hade jag gärna velat se.

* * *

Halmstad kommer från en meriterande seger med 4-0 hemma mot Vimmerby och ska nu ta sig an ett Troja/Ljungby som man faktiskt länge höll ganska jämna steg med i premiären innan det rann iväg.

Nu är det förvisso ett helt annat Troja-gäng som kommer på besök. Ett lag som har hittat rätt i spelet, börjat få självförtroende och där tilltänkta stjärnor börjat göra vad de har betalt för. Men i alla fall, kan Halmstad bygga vidare på det som skedde senast mot Vimmerby kan det i alla fall bli en skapligt jämn match.

* * *

Jag frågade mig nyfiket hur disciplinkommittén i söder skulle välja att betrakta Vimmerby-anfallaren Robin Höglunds onödiga huvudtackling på Halmstads Ludwig Larsson i förhållande till hur andra nämnder har dömt i liknande fall.

De valde att gå mer på den linje som tillämpats i den östra serien och stängde av honom i nio matcher, fram till den femte december.

Det är inte särskilt mycket att säga om tycker jag, det var en ful grej. Men framförallt skönt att det uppvisas åtminstone någon form av konsekvens och liktänkande de olika kommittéerna emellan.

Höglund börjar avtjäna sina avstängning genom sin frånvaro från kvällens möte med HC Dalen.

* * *

Grums-Forshaga och Arboga-Köping. Det är derbymatcher och sådana har ju alltid potential att bli intressanta, men kollade man spelschemat inför säsongen var känslan hos de allra flesta garanterat inte att båda skulle vara matcher av yppersta vikt för kampen om Allettan-platser.

Men nu är det precis så det är i västra serien.

Arboga som precis har gjort sig av med Conny Strömberg ligger femma och skulle må gott av att ta in tre poäng på fjärdeplacerade rivalen från Köping. Samtidigt flåsar just Grums i nacken. Det är bara målskillnad som skiljer Arboga och Grums åt vid strecket. Samtidigt har motståndaren i Värmlandsderbyt, Forshaga, bara fyra poäng upp.

Det har skrivits förr och tål att skrivas igen, västra serien är betydligt mer oviss än förutspått på förhand och har potential att vara det långt in i kaklet.

* * *

Det blev en hel del snack efter att Hudiksvall vunnit (4-1) mot Visby/Roma i seriens absoluta inledning. Hemmalaget tyckte att ögänget gick för mycket över gränsen och började spela fult när matchen rann iväg.

Bland annat blev ju Anton Brandhammar avstängd i sex matcher efter att onödigt ha fullföljt på Patrik Elfsberg i den matchen.

Det ligger säkerligen en hel del ouppklarat i luften inför kvällens drabbning ute på ön. Visby, i stort poängbehov, lär knappast kliva undan och det kan mycket väl vara den tuffaste uppgiften den här säsongen Hudiksvall ställs inför för att bibehålla sin mäktiga segersvit (som just nu är elva raka).

Jag snackade med Visby-kaptenen Mikael Adamsson, som trots att laget gått knackigt skjutit mäktiga 12 mål på 13 matcher så här långt, igår och han konstaterade att det lätt blir lite gnälligt i Hudiksvall om motståndarna smäller på.

Handsken är kastad…

* * *

Piteå förlorade för första gången den här säsongen i måndags när rivalerna från Boden blev för tuffa. Det föder säkerligen en hel del revanschlust, samtidigt kommer kvällens motståndare Östersund från en ganska skaplig bortaturné och har tagit kliv mot att få igång det spel som hackat lite i inledningen.

Det kan bli en riktigt bra fight.

Men Östersund tyngs av några jobbiga skador. Johan Skiölds ihållande hjärnskakningssymptom skrev jag om härom dagen och Tony Söderman har problem med en höft.

Jag snackade med sportchefen Mikael Eriksson igår och han stängde inte dörren för att förstärka med mer än Marcus Fornell.