Foto: Bildbyrån

Östersund har det förvånansvärt tungt på hemmaplan, Nybro kommer få hålla hårt i Janne Kivilahti och Väsby får snart flytta hem igen. Plus lite till i dagens godispåse.

Jag spanade in vad som på papperet borde vara ett toppmöte i den norra serien, mellan Östersund och Piteå, igår. Men tittar man på tabellen är det bara Piteå som är ett topplag.

Östersund sladdar under Allettan-strecket och framförallt är det hemmaspelet som är boven i dramat. När Piteå igår kunde vinna kassaskåpssäkert med 4-2 (det kunde definitivt varit större siffror) var det Östersunds fjärde hemmaförlust den här säsongen. Laget har bara lyckats bärga segrar i två av sex hemmamatcher. Det säger sig självt att då blir det svårt att haka på i toppen även om bortaspelet varit klart godkänt sett till poängskörden.

Men det är lite underligt för i grund och botten har ju Östersund, som dock lider av att tilltänkte förstecentern Johan Skiöld varit borta i stort sett hela säsongen med hjärnskakning, ett riktigt bra lag och bitvis spelar de en bra hockey. Även mot Piteå. När de kliver på och spelar aggressivt är det ett kompetent lag som det är svårt att värja sig mot.

Men igår var det inget snack om vilket lag som hade störst självförtroende och mest flyt i spelet. Piteå var en storlek större än Östersund i det mesta. Där det ser ut som att serieledarna agerar kvickt och rappt på ren instinkt tycktes Östersund-spelarna tänka ”öh…” någon sekund för länge när det skulle göras kreativa saker med pucken.

Förmodligen en konsekvens av hemmaspöket och lite halvdassigt självförtroende.

Jag tror att Östersund trots allt kommer att reda ut saken och knipa en plats i Allettan även om det kommer bli ett race långt in i slutet av serien. Man är ett bättre lag än vad Kiruna AIF som just nu innehar femteplatsen är.

Men Kjell-Åke Andersson och company i ledarstaben har en del att skruva på.

Speciellt på hemmaplan.

* * *

Nybros succévärvning Janne Kivilahti lånades ut till IK Oskarshamn i Hockeyallsvenskan under två matcher när Vikings var spellediga och gjorde dundersuccé igår. Han hittade nätet två gånger redan i den första perioden och lämnade tillslut isen med en 2+1-macka.

Det var naturligtvis inga goda nyheter för Nybro Vikings.

Alla som följt södra ettan har sett hur lysande finländaren har varit den här hösten och att han dessutom ganska omedelbart visar att han kan vara potent även på Hockeyallsvensk nivå försämrar naturligtvis inte hans aktier.

Jag pratade med Nybros sportchef Per Wallin nu ikväll och han berättade att de inte har för avsikt att bryta Kivilahtis kontrakt nu och så är det naturligtvis. Men om intresset blir för stort (intressenter finns) och spelaren själv vill blir det så klart svårt för Nybro att hålla honom kvar i Hockeyettan oavsett hur hans kontrakt ser ut.

Kivilahti är tillbaka i Nybro och kommer säkerligen spela med laget i helgen, men förmodligen är det på lånad tid. Bli inte förvånade om succéfinnen lämnar för större uppgifter under säsongens gång.

* * *

Efter elva bortamatcher och en massa bedrövelse får Väsby äntligen flytta tillbaka in i sitt kära Vilundahallen. Ombyggnationen tycks vara klar och förbundet har godkänt hallen för matchspel.

På söndag spelar Väsby slutligen hemma på riktigt när Trångsund kommer på besök.

Nu blir det förstås oerhört intressant att se hur de ska tackla den saken. För någon vana av hemmaspel kan man ju inte direkt påstå att de har.

Boost eller prestationsångest?

Jag tippar på det förstnämnda.

* * *

Noterar även att SK Lejon gör om fjolårsknepet att stoppa in en stor Skellefteå-profil i lineupen för en kväll.

Ifjol blev det ju succé och publikfest när Jimmie Ericsson gjorde comeback och spelade en match i klubben innan han fortsatte vidare till spel i Skellefteå AIK i SHL.

Nu är det Erik Forssell som efter lång och trogen SHL-tjänst i Skellefteå och Malmö återvänder till moderklubben Lejon för att stänga karriären med en match.

Den 28 november hemma mot Teg blir datumet.

Säga vad man vill om den här typen av jippon, men någonstans är det ändå ganska fint att ärrade Skellefteå-hjältar ställer upp för den lilla föreningen. I 36-årige Forssells fall då en moderklubb som han inte representerat sedan barnsben.