Foto: Bildbyrån

Flera lag har överraskat grymt positivt den här hösten och har stora möjligheter att ta sig till Allettan. Men som ligan är upplagd kan några av dem tvingas lägga sig och bomma chansen för att över huvud taget överleva ekonomiskt. Sjukt nog.

Arboga och Grums tog varsin ny meriterande seger på söndagseftermiddagen när de besegrade Kumla (5-1) respektive Köping (9-5) och ligger nu båda två på Allettan-plats efter 14 spelade omgångar.

Det är två succégäng som överträffat alla förväntningar och presterat betydligt bättre än vad en flyktig blick på papperet inför säsongen antydde att de skulle göra.

Det är exakt sådana sagor som vi vill se. Som gör hockeyn intressant.

Men sjukt nog kan de sportsliga prestationerna vara en ren nackdel för klubbarna. Att de går så bra som de gör kan vara vad som slår undan benen på dem som Hockeyettan-föreningar om det vill sig riktigt illa.

För det gäller ju nya ekonomiska licenskrav och det gäller ju nya regler för indelning av Allettorna den här säsongen.

De lag som ligger längst norrut när grundserierna är över kommer att placeras i den norra Allettan oavsett vilken serie de har spelat i och med största sannolikhet kommer gränsen att gå någonstans mitt i Stockholm.

Så väl Grums som Arboga skulle kunna hamna i den södra Allettan om de står distansen ut och fixar avancemanget. Men de ligger rent geografiskt också på gränsen och skulle lika gärna kunna förpassas till den norra. Om Segeltorp i södra Stockholm exempelvis skulle ta en av platserna och hålla exempelvis något av Sollentuna, Väsby eller Enköping utanför finrummet.

Det kommer bli ett tight race hela vägen in i kaklet.

Det kostar naturligtvis mycket mer för gängen att spela i den norra Allettan än i den södra, för att då inte säga fortsättningsserien. Det säger sig självt och här kommer det luriga i kråksången.

Så väl Grums som Arboga befinner sig i kontrollår för att klara elitlicensen till nästa säsong och måste alltså visa upp 200 000 kronor i eget kapital när räkenskaperna för året lämnas in.

Att då tvingas plöja ner hundratals tusen extra för att resa till Norrland på grund av en sportsligt lyckad grundserie försvårar naturligtvis uppgiften att klara av det avsevärt.

Jag pratade med Arbogas ordförande Tobias Bojar härom dagen och han konstaterade så klart att det vore en nackdel för Arboga att hamna i den norra serien. Något de löper en överhängande risk att göra om de fortsätter gå så starkt som de har gjort den här hösten.

Liknande historier finns förstås på andra ställen än i just Grums och Arboga, även om det är de som står ut som de mest positiva överraskningarna den här hösten. Köping, som idag ramlade under Allettan-strecket efter sin tredje raka förlust, och Sollentuna, som blivit fullständigt förödmjukade av Huddinge (0-6) och Segeltorp (1-9) i sina senaste fighter, tar sig nog också en allvarlig funderare på om de verkligen vill till Allettan och riskera att hamna i norrserien.

Det kan gå så långt att några av de här häftiga succélagen om det börjar visa sig att allt pekar mot norra Allettan inför de sista omgångarna måste lägga sig av ren överlevnadsinstinkt. Att i alla fall någon styrelse någonstans kommer fram till att ”nej grabbar, ni har gjort det fantastiskt bra den här hösten, men nu måste ni tyvärr lägga er i de sista matcherna för att klubben ska kunna överleva”.

Det låter helt sjukt att det skulle kunna bli så, men Allettan-platserna kan mycket väl fördelas på styrelseborden. Vilket i sig vore sjukt trist på så starka sportsliga insatser.

Frågar ni mig är det helt tokigt att ha ett system som gör att klubbar tvingas riskera sin existens bara för att de råkat göra något bra. Men sådan är ju Hockeyettan upplagd. Det är en serie planerad för proffslag, men befolkad av klubbar som agerar under helt andra premisser.

Jag hoppas att Ola Lundberg som snart kommer med sin serieutredning har en väldigt bra lösning på den problematiken.

Även om jag starkt betvivlar det.

* * *

Troja fortsätter vara formsvagt och föll mot Kalmar, HC Dalen har vaknat igen och börjat plocka poäng, smygargänget Hanhals plockade alla tre av topptippade KRIF. Man kan inte säga annat än att söderserien verkligen lever så här lite drygt halva serien in.

Det kan bli riktigt tight, med många lag inblandade i kriget om platserna långt in i slutomgångarna.

Verkligen värt att hålla koll på framöver.