William Pethrus och Adam Thilander är två lysande förstärkningar i Hockeyettan.Foto: Bildbyrån

Det börjar röra på sig ordentligt i Hockeyettan och några lag i behov av förstärkning har lyckats landa ett par riktigt starka kort.

Kristianstad har varit i skriande backbehov efter att ha tappat Alexander Edström (som återvände till Troja/Ljungby tidigt under säsongen) och Rasmus Rundgren (som tvingades lägga ner karriären på grund av hjärnskakningsproblematik).

Det är två backar som lämnade ett stort tomrum efter sig, inte minst i det offensiva spelet. Ett tomrum som KIK inte lyckats fylla med IK Oskarshamn-lånet Måns Hansson som har en bit kvar till den jämna nivå han bör hålla eller Gustav Jäderberg, som plockades upp efter att ha tvingats lämna Kalmar.

Men nu kan skåningarna ha ordnat en riktig bingo.

Igår kväll kunde de kommunicera att de gjort klart med William Pethrus, som ännu en gång (märkligt nog) haft det lite svårt att komma till sin rätt i Hockeyallsvenskan med IK Pantern.

Men på Hockeyettan-nivå är det en utomordentlig offensivförstärkning Kristianstad får in i sin backuppställning. Ifjol lånades 21-årige Pethrus ut till moderklubben Mariestad och svarade för vassa 25 poäng (4+21) på 30 matcher i seriespelet. Det är statistik som talar ganska bra för hur det också såg ut.

Pethrus är rörlig, med bra blick och spelsinne och kommer förmodligen komma väldigt väl till sin rätt i Kristianstads offensiva spel.

Det är en kalasförstärkning.

* * *

När jag snackade med Kim Persson i slutet av förra veckan deklarerade han att han stod i valet och kvalet mellan ett par olika klubbar i västra och södra serien och att ett beslut skulle komma under helgen.

Valet föll på Arboga.

Jag tror att det kan vara ett ganska vettigt val faktiskt. Persson sökte ett alternativ där han kunde få en viss trygghet och samtidigt en stor roll för att studsa tillbaka efter den misslyckade sejouren i Kiruna IF där allt gick i baklås för honom.

Han har gjort det bra offensivt i Köping och Grästorp tidigare utan att få vara en del i framgångsrika lag. Men den här säsongen går Arboga riktigt starkt och laget kan efter att ha gjort sig av med Conny Strömberg behöva någon som kan komplettera herrar som Alexander Kovalonok och Romans Semjonovs i den offensiva leveransen.

Den spontana känslan är att Persson och Arboga är som gjorda för varandra. I alla fall så som det ser ut just nu.

* * *

Att Adam Thilander förr eller senare skulle hamna i Skövde var så klart inte särskilt oväntat.

Den talangfulle backen vände hem efter att ha tvingats lämna Almtuna och mellanlandade några matcher i division 3 med Falköping (där det blev fyra mål och lika många assist på tre matcher) innan han nu gjort klart för spel i moderklubben i Hockeyettan.

Thilander kom till Almtuna efter två säsonger i OHL på andra sidan Atlanten och fick ganska risiga recensioner för sitt spel i Hockeyallsvenskan. Kanske var det så att han försökte spela lite över sin förmåga och att det då bara blev osäkert och slarvigt av det hela.

Det var möjligen så att Hockeyallsvenskan var en nivå för högt för ynglingen när han återvände till Sverige, men att det är en talang på gång uppåt är det inget snack om. En stor roll på blålinjen i Hockeyettan kan vara precis vad han behöver just nu och det är precis vad han kommer få.

Jag får känslan av en win-win även här.

För Skövde, som sladdar i de nedre regionerna av västserien, är ju i skriande behov av kreativa backar efter att Oscar Nicklasson och Johan Wiklund tvingats kasta in handduken tidigt under säsongen.

Backsidan var ett frågetecken redan innan de frånfallen. Thilander ä oerhört positiva nyheter för klubbens fans.

* * *

Vad händer egentligen i Troja/Ljungby?

Det doftar lite märkligt om att Alfred Andersson, som är fostrad i klubben och ligger trea i den interna poängligan, väljer att lämna föreningen.

Klubbrepresentanterna som uttalat sig tycks lite handfallna. Men samtidigt har Andersson inte direkt varit den som matchats hårdast på senare tid och det gör naturligtvis att det börjar florera rykten. Några mer trovärdiga än andra.

Anderssons avsked var absolut inte vad Troja behövde. Speciellt inte som de redan lider brist på naturliga centrar, har en ganska tunn forwardsbesättning och ligger i ett ganska pressat läge i tabellen.

* * *

Ikväll går de rafflande streckstriderna vidare i Hockeyettan och det känns väl som att Troja/Ljungby mot Hanhals blir ett av huvudnumren i kvällens matchskörd.

En pressad storfavorit mot ett underhållande succégäng. Max Lindroths återkomst till Ljungby Arena (den här gången i Hanhals-tröjan). De forna HA74-kamraterna Mikael Roslund och Robin Carlsson som i år är storskyttar mot varandra.

Det finns mycket spännande att rikta fokus mot i den matchen.

Och utöver det, lite extra intressant blir det naturligtvis också med Segeltorp mot Hudiksvall. Kommer Hudiksvall bibehålla sin segersvit eller ska Claes Endres nolla (drygt sju perioder vid det här laget) stå sig?

Det blir en intensiv afton.