Foto: Bildbyrån

Den skarpskjutande kanadensaren Lucas Venuto har gjort klart med sin femte Hockeyettan-klubb på fyra säsonger. Men är han mannen som tar Troja/Ljungby tillbaka till Hockeyallsvenskan? Jag ställer mig ytterst tveksam till det.

Först valde Alfred Andersson att lämna, sedan gjorde Adam Byström Johansson samma sak.

Nu stärker Troja/Ljungby istället upp med inte helt okände Lucas Venuto.

Spontant känner jag, nja…

Det finns väl egentligen ingen anledning att ifrågasätta Lucas Venuto som spelare. Det är en rapp herre med ett hejdundrande skott som han dessutom med sin right-fattning är en fena på att avlossa direkt.

En snajper som kan gå in och prygla in både en och två baljor i Hockeyettan.

Men min känsla av 24-åringen är att han snarast är en spelare som gör sig lite bättre i aningen sämre lag där han kan ta en lite friare offensiv roll och att han dessutom producerar som bäst när motståndet är lite svagare.

Troja/Ljungby blir hans femte klubb i Hockeyettan.

I Mörrum blev det succé säsongen 15/16 med 31 poäng (13+18) på 34 seriematcher och elva poäng (9+2) på tio matcher i det negativa kvalet. I det lite mer taktiskt drillade spelet i Kristianstad säsongen därpå blev det ingen succé alls, Venuto fick ingen ledande roll och lämnade redan efter 14 matcher.

Ifjol valde Borlänge att bryta med honom strax efter grundserien trots att han levererade mäktiga 33 poäng (12+21) på 27 matcher. Anledningen då var att han hade svårt att komma in i det taktiska spelet och kanske inte tog hemjobbet fullt lika entusiastiskt som offensiven.

Västerås höll sig framme och norpade hans signatur den gången och i gamla Rocklundahallen tjusade han publiken direkt med några fräsiga mål. Det riktigt kokade av entusiasm över hans insatser initialt, men ska man se krasst på det hela var Venuto ingen av nyckelspelarna när Västerås avancerade upp i Hockeyallsvenskan. I kvalet producerade han nästan ingenting, det var andra som ledde skutan.

Lucas Venuto är en sevärd spelare, en bra spelare som hade varit en drömvärvning för de allra flesta lagen i Hockeyettan.

Men Troja/Ljungby är en förening med en uttalad målsättning att varje säsong vara med och slåss om att avancera uppåt och Lucas Venuto är baserat på sitt track record inte en spelare som tar dem tillbaka till Hockeyallsvenskan. Jag har svårt att se det.

Tappen av ynglingarna Andersson och Byström Johansson känns tyngre (för en klubb som mår hurdå?) än vad wowet över Venuto-värvningen gör.

Dessutom är väl frågan om en snajper var det största behovet för Troja. Ska man avancera uppåt är det viktigt att laget har en stark ryggrad av centrar. Det är väl egentligen där den största bristen finns.

Truppen har ett flertal spelare som kan spela center och Lucas Venuto blir en av dem. Men det finns få som verkligen excellerar i den konstformen.

Det ät nog en nödvändighet att sportchef Daniel Håkansson petar in lite av de sparade värvningspengarna där om säsongen ska bli lång och rolig i Ljungby.

* * *

Skadeeländet tycks aldrig ta slut för Kristianstad. Knappt hann spetsiga William Pethrus anlända förrän backsidan drabbades av nästa trista besked. Idag rapporterar Kristianstadsbladet att duktige backen Christoffer Rasch blir borta fram till starten av Allettan, minst, med sin knäskada.

Det är ett tungt avbräck i kampen om att säkra den där platsen i finrummet.