Foto: Bildbyrån

Tre av de stora favoriterna i söderserien fick bekänna färg ordentligt innan de kunde säkra spel i Allettan efter jul. Nu är det värsta gjort, mycket talar för att det bara finns en väg härifrån och det är uppåt.

När Troja/Ljungby (borta mot KRIF) och Kristianstad (hemma mot HC Dalen) ordnade varsin 1-0-seger på söndagskvällen såg de till att samtliga tre storfavoriter kommer att spela i Allettan efter jul.

För ja, KRIF kan på papperet fortfarande bomma, men det ska till ett smärre under om de tre poäng och elva mål de har ner till Nybro ska ätas in.

Således, jag vågar slå fast att KRIF, Kristianstad och Troja/Ljungby samtliga kommer att spela i Allettan. De två sistnämnda är ju helt klara efter gårdagens segrar.

De tre på förhand haussade storfavoriterna klarade av uppgiften även om det satt långt inne.

För det har ju faktiskt varit så att vägen har varit allt annat än spikrak för något av lagen. Bara en sådan sak att de fortfarande riskerade att bomma Allettan med några få matcher kvar att spela säger en hel del om höstsäsongen.

Har det inte varit ständiga problem med sjukdomar, skador och avhopp (Kristianstad), så har det varit spel som inte riktigt kuggat i från start och nyförvärv som presterat under vad man kan förvänta (KRIF och Troja). Då är det naturligtvis inte helt lätt att agera under den press som ändå finns kring de här föreningarna.

Allt annat än spel i Allettan efter jul hade ju varit ett dunderfiasko.

Men nu är det värsta över, nu kan festen börja. Härifrån kan det egentligen bara peka uppåt för de här tre storheterna.

Nu kan den värsta pressen släppa och det roliga med hockey ta över. Förmodligen kommer det kunna få spelare att växa och lag att spela ut.

För ironiskt nog är det ju lättare att ta sig vidare från Allettan till playoff mot den allsvenska kvalserien än vad det varit att ta sig vidare från grundserien till Allettan den här säsongen.

Nio av tio lag i varje Allettan-serie kommer ju att spela playoff den här säsongen. Endast Allettan-jumbon kommer att ha spelat klart innan det roliga börjar och från den västra serien kommer en räddningsplanka i form av Grums eller Arboga (som obevekligt kommer att tippas sist i serien) att dyka upp.

Det är förutsättningar som gör att Kristianstad, Troja och KRIF, oavsett hur det sett ut så här långt, inte kommer behöva oroa sig särskilt mycket neråt.

Jag är helt övertygad om att det kommer sänka ett par axlar, lätta på greppet om ett helt gäng klubbor och att samtliga tre gäng oavsett insatserna i grundserien har mycket goda möjligheter att spela långt in på den här säsongen.