Foto: Bildbyrån

Allettan-serierna ska delas in geografiskt, men är det helt självklart att det blir så eller kommer det förekomma undantag? Det stundar ett par helt klart intressanta dagar. Dessutom noteringar om ett gäng förstärkningar och avstängningar.

Jag bytte några ord med Visby-bossen André Lundholm tidigare idag och ryktena som cirkulerar stämmer. Det är så att Visby har hört sig för hos förbundet om möjligheten finns att spela i den norra Allettan istället för den södra där laget med största möjliga sannolikhet kommer att placeras.

Anledningen till det är naturligtvis den meckiga faktorn med resorna. Visby/Roma likt alla lag som ska ut till ön och möta krigarna måste åka färja (om de inte är välbemedlade nog att ta flyget) och förbindelserna mellan deras ö och den södra färjeterminalen i Oskarshamn är minst sagt bristfälliga.

Visby kommer tvingas resa på värdelösa tider, bli strandade på fastlandet och hamna i en jädra massa problem för spelarna som jobbar vid sidan av sin hockey om de lirar i söder. Det kommer bli VM i dyra omvägar för ögänget.

I norrserien finns redan en inmutad tradition av dubbelmöten på helgerna som skulle passa Visby bättre. Den typen av lösning måste förmodligen till om det ska bli hållbart för dem även i den södra serien.

Att den här frågan nu har ställts är oerhört intressant. För nu kommer det ju visa sig exakt hur hårda förbundet kommer vara kring sin geografiska indelning.

Kommer de benhårt säga att ”nej Visby, ni ligger söderut, ni ska spela i den södra serien” eller finns det så att säga en förhandlingsmån? Kommer det att medges undantag som gör att lag flyttas runt mellan serierna trots att de rent geografiskt kvalificerat sig för en annan serie?

Rent spontant skulle jag kunna tänka mig att det finns ett gäng klubbar som är villiga att byta med ögänget.

Enköping har garanterat inget emot att lira i en söderetta istället för en norretta och varken Köping eller Arboga tycker väl att det är en särskilt lysande idé att skilja de två derbykombattanterna åt vilket skulle bli fallet om Arboga kvalificerar sig för Allettan. Köping bör vara ett gäng som ivrigt räcker upp handen i förhoppning om att få byta.

Samtidigt viskas det om att klubbarna i norr inte är fullt lika förtjusta och helst slipper att få Visby i sin serie. Det blir ju så att säga ett extra moment för dem att resa till Gotland med båt eller flyg istället för att bekvämt rulla från Arlanda till Enköping eller Köping med buss.

Det höjer ett ytterligare frågetecken. Kommer det vara kartan som gäller och enbart den eller kommer serieindelningen även att ta hänsyn till faktorer kring resor. Likt hur smidigt olika gäng har att ta sig till sina motståndare. Vi kan kalla det för ”Arlanda-faktorn”. En annan vag uppgift som det viskats lite om.

På papperet ser det ganska solklart ut vilka lag som kommer hamna i vilka Allettor efter avslutad grundserie imorgon, men verkligheten behöver inte bli fullt lika enkel. Många kommer säkert ha en hel del att säga om förutsättningarna.

Det kommer bli ett par högintressanta dagar.

* * *

Det är nästan lite lustigt att när det väl dyker upp ett ganska renommerat namn på en förhållandevis svältfödd marknad där det är många som är på jakt efter förstärkning, ja då signas han snabbt upp av giganten som redan har det välbeställt på backsidan.

Hudiksvall behöver knappast bekymra sig över sitt backbestånd, det är snarare något som tränaren Lars ”Lillis” Lövblom uttryckt en stor trygghet över under grundseriens gång. Men det är just där Erik Flood hamnar när han för tredje säsongen i rad kapas från en allsvensk roster och hamnar i Hockeyettan.

Glada Hudik spelar lite i en egen liga när det kommer till stjärnrekryteringar och håvade in den etablerade 22-åringen när han blev tillgänglig efter en mindre lyckad sejour i ett mindre lyckat Vita Hästen.

Det gör att det satsande laget ser än mer svårforcerat ut inför vad som väntar i Allettan. Trots att segersviten kraschades av Huddinge den gångna helgen.

* * *

Jag uppmärksammade Vimmerby-forwarden Mattias Wigleys fula armbåge på Troja-målvakten Wictor Rangewall härom dagen. Nu står det klart att tacklaren stängs av i två matcher för förseelsen och därmed kommer att bomma Allettan-premiären i mellandagarna.

Märklig gång i det ärendet dock. Wigley delade ut smällen i onsdags, spelade söndagens viktiga bortamatch mot Nybro och stängs nu av.

Märkligt att han fick vara med och lira under tiden ärendet behandlades kan man tycka,

* * *

En annan herre som inte kommer vara med i Allettan-premiären är Borlänges Henrik Olsén. Han stängs av i sex matcher för en armbåge på Mariestads Erik Olsson och kommer således få vänta in på det nya året innan han får vara med i matchaction igen.

* * *

När Vimmerby ändå är på agendan bör så klart också nämnas att laget idag presenterade sin andra finska värvning på kort tid. Efter backen Sebastian Kauppila står det nu klart att även forwarden Henri Fomin ansluter till smålänningarna efter att ha inlett säsongen i Frankrike med Tours.

Om det finska spåret är något som kommer stärka Vimmerby till Allettan eller inte återstår att se. Ifjol hade man ju inte direkt jätteflyt med värvningen av Viljami Wacklin som hade lite svårt att acklimatisera sig och färga.

* * *

Efter några säsonger i Forshagas bås värvades Peter Nordström till ett kaosande AIK under säsongen 14/15. Sedan dess har det varit ganska tyst om den gamle Färjestad-stjärnan.

Men nu är han tillbaka i hetluften. Efter att ha rattat Filipstad i division 2 ifjol står det nu klart att Peter Nordström kliver in som en resurs i Gripens bås inför fortsättningsserien.

Ett stort namn är således tillbaka i Hockeyettan och kanske är det vad som behövs för ett Gripen som inte direkt gjort någon succé under grundserien och måste börja leverera resultat för att blidka sin småkräsna men månghövdade hemmapublik.