Foto: Bildbyrån

Det blev de stora överraskningslagen som fixade de sista platserna till Allettan när allt avgjordes på onsdagskvällen.

Eller ja, frågar man någon i Kungsbacka är det nog ingen större skräll att Hanhals faktiskt fixade en plats i finrummet efter en riktigt fin höst. Klubben har fått in ett par starka lån från Frölunda (inte minst målvakten Arvid Söderblom) och Niclas Högberg har under de senaste säsongerna byggt ett kollektiv som är så starkt att inte ens förlusten av lagets bäste spelare Max Lindroth (som värvades av Tingsryd) kunde sätta käppar i hjulet.

Hanhals har gjort det bra och är ett värdigt Allettan-lag. Det blev aldrig särskilt spännande i slutomgången trots att det darrade lite när säcken skulle knytas ihop nere i Tyringe. Nybro och HC Dalen drog det korta strået och tvingas till spel i fortsättningsserien.

Jag håller det inte alls för otroligt att Hanhals kan fortsätta leverera i Allettan.

Men om den där riktiga spänningen uteblev i sista omgången i söder var det tvärtom i västserien där Grums tillslut kniper den sista platsen till Allettan framför näsan på Arboga på grund av fler skjutna mål. Båda gängen stannar ju på 34 poäng och -6 i målskillnad. Svettigt minst sagt.

Man måste naturligtvis lida med Arboga som gjort en riktigt stark höstsäsong och där spetsar som Alexander Kovalonok och Romans Semjonovs verkligen levererat. Men i slutändan har man ändå sig själva att skylla. Det blev några onödiga förluster för mycket och inte minst föll man ju i båda grundseriens möten med Grums.

Grums som nu är klara för Allettan.

Om Hanhals är en överraskning så är Grums det flera gånger om. Det fanns ju inte på kartan att de föryngrande värmlänningarna, som bland annat gjorde sig av med målmaskinen Henric Höglund, skulle lyckas ta sig till Allettan.

Jag satte mig och såg Skövde mot Grums igår kväll och såg en kul hockeymatch, men inte ett möte mellan lag där det ena hade chansen på Allettan.

Det var lite för mycket chanstagningar, lite för många spelvändningar och lite för ineffektivt för det. Men det tar inte ifrån Grums någonting. Det var naturligtvis en pressad situation att spela i och när allt skulle summeras fick skrällgänget ändå med sig den poäng som behövdes för att fullborda succén.

Det kommer naturligtvis bli en helt annan sak i Allettan där det väntar motstånd från potenta gäng som KRIF, Troja/Ljungby och Kristianstad, faktum är ju att värmlänningarna knappt tagit några poäng alls av de andra topplagen i västra serien, men det blir en extremt viktig utbildningsmiljö för den lilla klubben och dess häftiga a-lag.

Roligast med Grums är dock ynglingen Lukas Söderlund.

Från ingenstans har 18-åringen dykt upp och tagit den västra serien med storm den här hösten.

Han slutar som Grums bästa målskytt (tvåa i den interna poängligan) i grundserien och för sig med en härlig entusiasm och pondus nere på isen.

Det var han som ledde styrkorna för sitt lag borta mot Skövde igår. Vid hans 1-1-mål lurade han långkalsongerna av Skövde-försvaret. Oerhört snyggt. Han fanns med i förspelet till Grums 2-1-kasse och satte på egen hand det 3-2-mål som hade kunnat bli segermålet om inte Jesper Erlandsson forcerat in en 3-3-puck med sju sekunder kvar.

Så där har det sett ut under serien. Häftige Söderlund har varit en injektion för Grums offensiv.

En offensiv som det faktiskt finns mer att hämta av.

Fjolårsspetsen Henrik Messfeldt har betydligt mer att erbjuda än vad han gjort i grundserien och Johan Erkgärds som skolats om till back har varit med på den höga nivån förr. Det finns mer att hämta ur honom och som en av lagets stora förgrundsfigurer och ledare kan han kanske plocka upp några av sina unga lagkamrater på axlarna.

Grums kommer obönhörligen att placeras sist i precis ALLA tips av Allettan södra. Kanske blir det så att det är där de slutar.

Men det blir intressant nytt blod in i Allettan-sfären.

Kul med två succélag vidare till södra den här vintern.

* * *

Idag sammanträds det för fulla muggar för att få till serieindelning och spelschema. Något som sedan kommer att skickas till klubbarna och slutligen fastställas i början av nästa vecka om jag förstått saken rätt.

Men med utgångspunkt från att organisationen Hockeyettan och förbundet slagit fast att det är strikt geografisk indelning som gäller (Visby göre sig icke besvär med sin ansökan om att byta serie och så vidare) kan det väl inte bli på något annat sätt än enligt följande:

EDIT: och så blev det också.

Allettan Södra: Vimmerby, KRIF, Kristianstad, Troja/Ljungby, Hanhals, Huddinge, Visby/Roma, Tranås, Mariestad, Grums

Allettan Norra: Piteå, Kalix, Boden, Östersund, Vännäs, Borlänge, Hudiksvall, Väsby, Enköping, Köping