Nyheter
MJÖRNBERG: En sparkad coach och övergångar inför Allettan
ANNONS

Det har inte sprutat övergångar under uppehållet, men vissa klubbar har agerat inför omstarten i Hockeyettan och mer lär vara på gång.

Premiären av Allettan rycker närmare och marknaden måste sägas ha varit betydligt lugnare än förväntat. Många har sökt, men få har hittat och känslan är att många har is i magen och kommer att värva när tillfället uppenbarar sig en bit in i serien istället.

Men några saker att konstatera så här innan det roliga börjar finns naturligtvis att lyfta fram.

* * *

Det mest intressanta är förmodligen att Nybro väljer att göra sig av med coachen Sami Lehtinen inför starten av fortsättningsserien.

Rent generellt är det väl kanske inte så konstigt egentligen. Nybro missade Allettan och det är naturligtvis ett misslyckande i en klubb med höga ambitioner. Dessutom framhåller man i den kortfattade pressreleasen som kom i samband med gårdagens entledigande att det brustit i kommunikationen mellan spelare och tränare.

Men man kan förstås vända på det hela också.

Nybro slutade sexa i den i särklass tuffaste grundserien. Man gjorde det trots att tilltänkta spetsspelare som Fabian Ilestedt och Patrick Nilsson knappt spelade över huvud taget. Trots att den tilltänkte förstekeepern Pavel Krajkovic dels gick skadad, dels inte alls kom upp i den klass han förväntades kunna hålla när han väl spelade.

Dessutom fick Alex Ek ett genombrott och bidrog betydligt mer än vad man hade kunnat förvänta sig på förhand och Dennis Santesson som inte ens fanns med i planen när säsongen startade har kommit in och dragit ett offensivt lass för Nybro. Så laget har trots allt presterat och spelat en kul hockey.

Mot den bakgrunden, är det verkligen ett så stort misslyckande?

Dessutom är tajmingen väldigt konstig.

Nybro har varit spellediga sedan den 12 december. Om det nu var ett misslyckande att bomma Allettan och om det nu funnits brister i kommunikationen mellan tränare och spelartrupp, varför fick han inte gå redan då?

Varför väntade Nybro två veckor, fram till att det nästan är dags för premiär i fortsättningsserien, med att göra sitt move?

Det framstår som aningen märkligt.

Tillåt mig att kasta ut ett ytterst spekulativt köttben här….eller kanske snarare en kivifrukt.

Nybro levde länge på hoppet om att kunna behålla succéforwarden Janne Kivilahti. Superfinnen som när han värvades uttryckte att han diggade sättet just Lehtinen presenterat Nybro hockey på.

Men på självaste julafton offentliggjordes det som alla bara gått och väntat på hela hösten. Att Kivilahti gjort klart med Oskarshamn, dit han vid dubbla tillfällen lånats ut under säsongen.

Kan det möjligtvis ha varit så att Lehtinen var en pusselbit som kanske hade kunnat hålla Kivilahti kvar i Nybro och att han blev överflödig just på grund av påtalade kommunikationsbrister när stjärnan ändå flyttade?

Det är en fullständigt lösryckt spekulation förstås, men en lockande tanke.

* * *

KRIF vars namnkunniga lag går för en topplacering kommer nog att behöva lyfta in en ny back längs vägen sedan Marcus Karlström försvunnit till Södertälje.

Det blev ju faktiskt så att backsidan höjde sig i KRIF när den välbekanta 23-åringen kom in på lån från Tingsryd och Fabio-Micke och company i Soft Center Arena hade givetvis velat ha honom kvar, men sedan kontraktet med Tingsryd brutits och Karlström istället anslutit på en tryout i SSK lär det knappast bli något mer spel i Blekinge den här säsongen.

* * *

I somras var Johan Höglund på tryout i Huddinge, men blev sjuk och lyckades aldrig riktigt övertyga så pass mycket att det blev något kontrakt. Han hamnade sedermera i Segeltorp istället och har lirat 22 matcher som defensiv pjäs där den här hösten.

Nu blir det intressant att se om hans brorsa kan lyckas bättre i Björkängshallen. För när Robin Höglund fick höra av Vimmerbys succécoach Phil Horsky att han inte stod särskilt högt i kurs inför Allettan valde han att bryta kontraktet och signa med Huddinge istället.

Å ena sidan säger det väl en hel del om den ekonomiska statusen på Talangfabriken när deras inför-Allettan-värvning är någon som inte riktigt lyckades färga hos en kommande seriekonkurrent. Men samtidigt är Höglunds kraftfulla spelstil något som Huddinge behöver. Det går så att säga inte att finlira sig till framgång efter grundserien. Speciellt inte för ett lag med höga ambitioner men mindre muskler än många andra.

Jag tror det kan bli ganska bra faktiskt. Annars är det ju bara att följa i brorsans fotspår några gator bort mot Kungens kurva.

* * *

Mariestad valde också att agera och lyfta in en annan Vimmerby-spelare inför jul. Ifjol gjorde Martin Pärna enorm succé i Halmstad som en av tredjedelarna i superlinan med Erik Borg och Gustaf Berling, men i Vimmerby har det den här hösten aldrig riktigt lossnat.

Kan det bli en uppryckning i Mariestad?

Klart att det kan! Om han används på rätt sätt.

För ska man se det hela krasst var Pärna förmodligen den svagaste länken i superkedjan. Mest för att både Borg och Berling har lite fler verktyg i sin låda och kan användas på lite fler fiffiga sätt och i lite olika omgivningar. Men det är ett konstaterande som säger mer om Berling och Borgs skicklighet än om Pärnas tillkortakommanden.

Han är en vass målskytt och används han i en sådan roll och får förtroende är han en spelare som tillför något i samtliga Allettan-lag. Jag tänker mig att det kan bli grymt intressant att se honom tillsammans med exempelvis Douglas Lögdal eller Eddie Davidsson med någon hungrig bulldozer på andra wingen. Då kan det glöda.

Samtidigt är det lite tråkigt att vi inte får se Pärna och Berling återförenas i Troja som ju också söker förstärkning. Men där tycks man sikta mot stjärnorna i vad som ska landas till Allettan.

* * *

Kristianstad löser sin backkris med Erik Lundblad, en tidigare Malmö-junior som vänder tillbaka över gränsen från den danska ligan där han huserat under hösten.

För min del är det ett helt oskrivet kort, men man får väl anta att skolningen är god med tanke på tiden i Malmö. Det blir en ny och intressant bekantskap när Allettan drar igång.

* * *

Precis som i fallet Janne Kivilahti till Oskarshamn börjar det väl lukta en hel del Hockeyallsvenskan om Kevin Loppatto som lånas ut från Vännäs till Björklöven under mellandagarna trots att Vännäs äntligen gjort något enormt starkt och tagit sig till Allettan där det nu vankas premiär.

Jag hoppas att det inte är så för jag hade gärna sett Vännäs köra med bästa laget och se vad de faktiskt går för på riktigt. Men när lagets bästa målskytt lånas ut till en annan förening inför den häftigaste premiärmatchen på år och dagar är det ju den signalen det sänder.

Å andra sidan har Vännäs lånat Löven-junisen William Magnusson och värvat finske Jussi Viitanen. Hur de smälter in i succélaget återstår att se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL