Foto: Bildbyrån

Bland favoritfall, derbyhetta och sena avgöranden kom fredagens premiärkväll trots allt ändå att handla mest om målvakter som spelade stort…eller inte spelade alls.

Mariestad föll hemma mot Troja/Ljungby med 3-4 i Allettan-premiären. Men det var nog inte de uteblivna poängen som smärtade mest. Utan snarare en utebliven målvakt.

Den solklare förstekeepern Tobias Sandberg kom inte till spel och Mariestads-Tidningen rapporterar om att han ska ha drabbats av körtelfeber.

Det kan vara oerhört dåliga nyheter för Mariestad.

Inte för att någon skugga ska falla över andrekeepern Isak Andersson som fick chansen att kliva in mot Troja/Ljungby, men Tobias Sandberg har liksom varit en garanti för att Mariestad ska ha möjligheten att vara med och verkligen utmana och har han åkt på körtelfeber och inte någon ilsken form av halsfluss är risken att han blir borta länge.

Det är så att säga en jävel till sjukdom att återhämta sig ifrån.

Mariestad är enligt sig själva en utmanare, de vill till kvalserien och de har byggt ett intressant lag som kanske underskattas en aning av oss som utifrån försöker bedöma de olika lagens styrka.

Men utan sin förstekeeper kan Bois glömma att ta sig till kvalserien.

24-årige Sandberg stod 19 av fighterna i grundserien och det är inget att sticka under stolen med att han är den som hållit genomgående högst klass i laget under hösten. Han är den solklart uttalade ettan som mycket kretsar kring.

Jag har messat både keepern själv och sportchefen Ronny ”Rockstar” Johansson under morgonen för att pejla av status, men ännu inte fått något svar. Det är förstås bara att hålla tummarna.

För är det tal om en släng av körtelfeber som tar lång tid att skaka av sig. Då måste nog Mariestad ut på transfermarknaden och hitta en övergång eller ett lån å det rappaste.

Isak Andersson må vara en man för framtiden, men han är 20 år och stod fyra matcher i grundserien. Sina fyra första matcher på seniornivå. Han kan naturligtvis inte förväntas bära laget någonstans.

Målvaktsmarknaden är knappast överfull av arbetslösa keeprar, men det bästa tillgängliga namnet skulle kanske kunna vara Viktor Östlund som nyss bröt med allsvenska Västervik i jakt på mer speltid.

Den närmsta framtiden lär få utvisa vartåt det barkar.

* * *

Tittar man bara på papperet är det kanske en överraskning att Östersund kunde åka till Hudiksvall och vinna med 2-0 under premiärkvällen.

Östersund som gjort en ganska slät figur i grundserien och Hudiksvall som lyckades vinna 21 av 22 matcher i sin serie. Men Allettan blir en riktig prövning för Hudiksvall. Faktum är ju att laget inte vann särskilt många matcher särskilt stort och att det var defensiven och målvaktsspelet snarare än offensiven som gnistrade mot det svaga motståndet i östserien.

När motståndarna, som Östersund på fredagskvällen, svarar för en gedigen försvarsinsats då kan Hudiksvall helt uppenbart få problem. För det var Östersund som skapade det mesta och bästa och vann rättvist. Men framförallt, de hade en målvakt i Tim Juel som övertrumfade självaste Magnus Åkerlund i hemmakassen.

Då ska sägas att Åkerlund var bra och gjorde ett flertal högklassiga räddningar innan gästerna tillslut lyckades ta ledningen i en tilltrasslad situation där han tog de första lägena. Men Juel var bättre. Han såg ut att ha den där tryggheten som kanske saknats ibland och fick här en smakstart att bygga vidare på inför det fortsatta liret i Allettan.

Dags för det stora genombrottet nu?

* * *

Samarbetet mellan AIK och Väsby fortsätter. Det som började med ett lån över någon eller några få matcher har blivit en hel följetong och på fredagskvällen stod Robin Wallin i mål för ett skadeskjutet gäng gnagare mot Tingsryd samtidigt som Väsby spelade premiär i Allettan.

Farmarlagsstämpeln är förstås total, men samtidigt ska naturligtvis hyllningar framföras till Linus Ryttar som skickligt klivit in och tagit rollen som förstekeeper i Väsby. I premiären spikade han igen helt och hållet när Väsby var det bättre laget borta mot Enköping och vann med 4-0.

En smakstart även där och målvaktssituationen i Väsby blir fortsatt oerhört intressant att hålla ögonen på.

* * *

Hur tankarna gick bakom målvaktsvalet i Tranås inför derbypremiären borta mot Vimmerby, om det fanns någon skade-/sjukdomsbild att ta hänsyn till eller bara var ett mastermind-drag av tränaren Karl Helmersson, har jag ingen insikt i.

Men Fredrik Bergvik som gjort storartat succé och matchats klart hårdast i grundserien placerades på bänken till förmån för trotjänaren Victor Johnson som inte stått på ett bra tag.

Hur det slutade vet ni ju. Tranås vände ett 0-2-underläge till 3-2-seger. Den genom åren så skadedrabbade Johnson motade 27 skott och blev hjälte. Det spetsar till målvaktssituationen i Tranås ordentligt.

* * *

Köping var det enda laget som slog Borlänge under ordinarie tid i grundserien, ändå är det förstås att betrakta som en skräll modell större att laget åkte till Dalarna och tvålade till storfavoriten med hela 6-2 i premiären.

Jonas Eneroth, som kapat åt sig förstaspaden i Köping, fick stort beröm efteråt. Det är en bubblare, en joker att hålla några extra ögon på när Allettan rullar vidare.

* * *

Säsong ut och säsong in har Daniel Fahlström valt att stanna kvar och gnugga vidare med Huddinge, trots att han vid några tillfällen sidsteppats när det roliga väl har börjat. I årets grundserie delade han på speltiden med stjärnskottet Pontus Eltonius och båda två har gjort det riktigt bra.

Men till premiären borta mot Visby/Roma var det trotjänaren som fick vakta stolparna och han gjorde det med den äran när Huddinge plockade sina tre första Allettan-poäng.

Nu går det aldrig riktigt att veta var man han har Fredrik Mälberg i tankarna kring hans målvaktsval, men det skulle inte förvåna mig om hans tanke är att fortsätta rulla på sina keeprar även nu när det börjar hetta till. Att Fahlström fick premiären kanske dock är en liten signal av typen ”vill du ha den…så kliv fram och ta den”.

* * *

När Nybro krossade Helsingborg med 7-1 i återstarten av söderserien valde den nya tränarkonstellationen att ställa Alexander Johansson mellan stolparna istället för trofévärvningen Pavel Krajcovic.

Om det är ett tecken på hur de rankar målvakterna inför det fortsatta kriget i serien återstår väl att se, men jag tycker att det är helt rätt. De båda målvakterna stod lika många matcher i grundserien, förmodligen mest för att slovaken bitvis var skadad, men jag tycker att det var Johansson som kändes mest trygg.

Krajcovic har inte alls nått upp till den standard som han höll i Boden ifjol och då känns det helt rätt att satsa på Johansson som slitit på bra för sin speltid.

Det återstår att se om målvaktsvalet i premiären var en signal om framtida prioriteringar eller om det blir mer speltid för den på förhand tilltänkte ettan inom kort.

* * *

När vi ändå är inne på ämnet tilltänkta förstamålvakter som inte presterat på topp saknades norrmannen Robert Hestmann helt och hållet på grund av nackproblem när Kalmar körde över Mörrum (7-2) i sin premiär.

Den meriterade keepern har inte varit i närheten av i samma form som under tidigare sejourer i Hockeyettan (med Visby och Huddinge) den här hösten och i hans ställe klev andrekeepern Andreas Henriksson fram och gjorde en helt okej premiärmatch. Frågan är om han rent av kan börja aspirera på en förstaspade om det fortsätter i samma (h)julspår som under hösten.