Foto: Bildbyrån

Det har inte gått alls som det var tänkt för storfavoriterna i öppningen av Allettan. Nu väntar en riktigt intressant ödesvecka.

Ikväll spelas ett klart intressant möte mellan KRIF och Vimmerby på tabellens övre halva i den södra Allettan, men de två gängen får ursäkta.

De mest intressanta kamperna den här veckan utspelar sig i den norra Allettan där allt börjat på ett helt annat sätt än enligt ”manus”.

Nu tas ju i och för sig udden av det mesta i och med att nio av tio lag kommer att få spela vidare efter avslutad serie. Det är så att säga toksvårt att tokfloppa. Men man skulle faktiskt kunna kalla det för lite av en ödesvecka för de tre haussade storfavoriterna.

Piteå, Hudiksvall och Borlänge vann varsin grundserie i stor stil och gick in i Allettan med press på axlarna. Efter tre, fyra matcher vardera har de det gemensamt att de presterat under förväntan.

Och nu väntar heta möten.

Onsdag
Hudiksvall-Piteå
Borlänge-Väsby

Lördag
Hudiksvall-Borlänge

De darrande favoriterna möts alltså.

Hudiksvall som inledde förvånansvärt svagt med två raka torsk mot Östersund återvann lite fotfäste via två poäng borta mot succégänget Väsby i sin senaste match och med både Piteå och Borlänge som motståndare i hemmahallen under veckan finns alla möjligheter i världen att vända på skutan. Men då måste de tillbaka till den defensiva tryggheten som bar dem genom grundserien och inte minst börja förvalta målchanser framåt.

Efter det svaga motståndet i grundserien är det en utmaning modell större att växla upp.

Var Piteå står är väldigt svårt att säga. Två raka segrar mot nollpoängaren Vännäs i mellandagarna ger egentligen ingen hint alls. Speciellt inte som de haussade favoriterna åkte söderut och fick spö av både Enköping och Väsby den gångna helgen.

Enköping, ett gäng som de ska slå alla dagar i veckan och Väsby där norrlänningarna gjorde en ytterst slätstruken tredjeperiod och tappade ledning till förlust mot ett ystert frustande gäng entusiastiska hemmaspelare. Bortaspelet måste upp, annars blir Hudiksvall försvåra. Ineffektiva avslut eller ej.

Borlänge å sin sida har möjlighet att sätta stopp för den försmädliga förlustsviten på tre raka hemmamatcher när serieledande succégänget Väsby kommer på besök. Det blir en utmaning.

Väsby kommer naturligtvis gå på det rus som framgång ger och kunna spela med sänkta axlar samtidigt som det är ström i dalkarlarnas klubbor.

Jag snackade med BHF-tränaren Dennis Hall igår och han framhöll att problemet inte sitter i det hockeymässiga utan snarare att gruppen har prestationsångest tillföljd av de höga förväntningarna.

Jag kan i mångt och mycket hålla med. Det har inte sett så pjåkigt ut, men det i grundserien så sylvassa laget har inte fått dit puckarna. Snajperinstinkten har inte funnits där för någon mer än Markus Persson (som å sin sida är ganska imponerande med sina fem kassar på fyra matcher).

Man brukar säga att bara man skjuter och skapar så kommer målen att komma, men dalkarlarna kan inte vänta på att puckarna ska börja trilla in. De måste se till att de börjar göra det och de måste göra det nu. Det börjar bli dags att slappna av.

Annars blir det pisk mot outsidern Väsby och då kan det också av bara farten bli riktigt jobbigt borta mot Hudiksvall.

Som sagt, det stundar en ödesvecka för flera av de haussade seriefavoriterna.

* * *

Men nå väl, det är klart att det är intressant även med den södra Allettan den här veckan. Kvällens toppmatch ska bli intressant att slänga ett öga på och morgondagens fight mellan Mariestad och Visby/Roma kan bli väldigt viktig.

Det är två gäng som har ambitioner att vara med en bit upp i tabellen och som har möjligheter att spela fast varandra i botten så här initialt. Båda gängen måste hitta en vinnande trend efter en resultatmässigt lite svajig inledning.

Väldigt passande då att göra det i möte med varandra.

Mycket på spel således.

* * *

Att Robin Sterner förmodligen inte lirar mer i Allettan för Kristianstad på grund av skada (eländet i Skåne tycks aldrig ta slut) är ett synnerligen tungt avbräck.

Att Jonathan Rodensjö, som gjort elva matcher med Lindlöven den här säsongen, hastigt värvas in från Västervik mildrar den krisen en liten aning.

Men det är inte direkt den kalibern av nyförvärv vi vant oss vid att se i Kristianstad.

Därmed inte sagt att det inte kan vara precis vad laget behöver.