Foto: Bildbyrån

Det är inte särskilt mycket strålkastarljus som riktas mot fortsättningsserierna, men idag tänkte jag i alla fall lyfta fram ett gäng saker från bakgården. Plus lite Allettan-tugg förstås.

Kalmar vände ett 0-2-underläge till 3-2-seger i det stekheta derbyt hemma mot Nybro och bevarade på så sätt spänningen i den södra fortsättningsserien.

Nu är det fortsatt ett race om den där så åtråvärda förstaplatsen. Hade vikingarna fått med sig poängen från Iffehallen hade det i stort sett varit avgjort.

Och det var faktiskt på god väg att bli så.

Alexander Johansson spelade storartat mellan Nybro-stolparna och Markus Palmberg och Alex Ek var inte sena att utnyttja uselt försvarsspel av hemmalaget redan i den första perioden.

Men den här derbykvällen ville Kalmar annat.

Jag har framhållit tidigare att Kalmar är ett lag som är byggt för att underhålla snarare än att gå långt under en säsong. Tonvikten är lagd lite för mycket framåt och det tutas och körs lite för mycket för att det ska hålla mot säsongsslutet då det oftast är lagen som stänger till och snålar sig till segrarna som blir mest framgångsrika.

Men jävlar vad underhållande det är att titta på när Kalmar får feeling. När alla de där offensivt lagda finsnickrarna lägger i högsta växeln och använder både kropp och hjärna till att spela fysiskt med finess.

I sina bästa stunder tillhör Kalmar gängen som spelar roligast hockey i hela Hockeyettan och det var sådan hockey som gjorde att de kunde vända mot Nybro.

Framförallt är ex-nybroiten Kim Runermark och amerikanen Evan Allen (som lirade i division 2 med Åmål så sent som ifjol!) en fenomenal firma som låg bakom vändningen.

Runermarks förspel där han utnyttjade Nybro-fippel bakom förlängda mållinjen och serverade Allen som tråcklade in 2-2-pucken var klass. Allens avslut där han i ett flygande anfall saftade upp trissan i Alexander Johanssons första kryss till 3-2 var snudd på magi.

Det är bara att tacka för underhållningen…och för oss neutrala åskådare vid sidan av för att Kalmar via sin vändning höll liv i serien.

Samtidigt måste frågan naturligtvis också ställas, vad fan sysslar HC Dalen med?

* * *

I norr går det så klart inte att fokusera på något annat än Asplöven som uppges gå i konkurs och släppa spelarna fria att gå till andra klubbar. Div1hockey twittrade om det igår och jag har hört uppgifter på att klubben har anmält till förbundet att de vill dra sig ur serien.

Kanske inte så oväntat med tanke på hur det har sett ut under fjolårssäsongen och innevarande säsong, men samtidigt väldigt trist att det ska behöva gå så långt.

Det går inte en säsong utan att klubbar dukar under för ekonomin i Hockeyettan. Det är en spiral som på något sätt måste brytas. För så kan vi ju inte ha det.

I och med att den norra serien redan spelas på ett lag kort bör väl det innebära att inget lag riskerar att åka ur (om det nu skulle finnas något lag underifrån som är villigt att ta klivet upp). Snacka om att resten av säsongen blir en transportsträcka.

EDIT: Uppenbarligen var uppgifterna som sipprade ut förhastade och på lördagen tvingades förbundet skyndsamt gå ut och dementera att Asplöven drar sig ur. De kommer till spel mot Kiruna i helgen som planerat. Snacka om ”konkurs-kaos”.

* * *

Ni minns när det blev ett jäkla holabalo för något år sedan när domaren i en kvalmatch i Mjölby inte riktigt hade koll på vilket upplägg som gällde och trots protester tvingade fram att förlängningsspel i tio minuter istället för fem. Avgörandet kom efter sju eller nåt sånt och under parodiska former tvingades efter ett tag spelarna tillbaka från duschen för att lägga straffar istället.

En light-version av det tycks ha inträffat igår när straffläggningen mellan Arboga och Lindlöven bröts efter tre straffar istället för fem och samma straffskyttar fick komma tillbaka.

Fjolårets regler med andra ord. I år är det ju fem straffar som gäller (även om man kan tycka vad man vill om det upplägget).

Jag blir ärligt talat väldigt förvånad att en sådan sak kan hända. Vi är halvvägs in i säsongen borde man inte kunna förvänta sig att domarna vet vad det är för förutsättningar som gäller?

* * *

Annars är det ju så att vill ni följa en oviss serie är det den västra fortsättningsserien ni ska rikta blickarna mot. Surahammar räcker inte till och är så gott som avsågade redan, men ovanför dem skiljer det tre poäng mellan sjätteplacerade Skövde och förstaplacerade Kumla (två gäng som passande nog möts på söndag). Alla slår alla och tabellplaceringarna skiftar ordentligt från omgång till omgång.

Det är bara att hoppas det fortsätter så. Då kan vi få en riktigt utdragen thriller att följa för att få fram ett playoff-lag och det andra kvallaget.

* * *

Den östra serien känns ganska avgjord neråt. Trångsund och Hanviken har uppenbarligen inte det som krävs för att mäta sig med övriga lag i serien och har redan efter några matcher hamnat ordentligt på efterkälken. Det ska nog väldigt mycket till för att det inte ska vänta ett negativt kval där.

Samtliga övriga lag har möjlighet att hugga på förstaplatsen, men det känns väl mest troligt att det blir Hammarby, Segeltorp och kanske Nyköping Gripen som gör upp om det. Hammarby har ju, trots att förstekeepern Sebastian Andersson lämnat laget för en flytt till Alabama och spel med Birmingham Bulls, radat upp fem raka segrar i öppningen av serien. Det är starkt.

* * *

I Allettorna finns så klart väldigt mycket att filosofera kring, men efter fredagsomgången ger jag er några ämnen att diskutera i smågrupper. Kanske finns det några tendenser här och var att reflektera över.

* Kristianstad har trots all turbulens med skadade spelare radat upp fem raka segrar i öppningen av serien. Inga stora övertygande sådana, men ändå, fem raka.

* Mariestad har lyckats besegra seriens två sista lag (Grums och Visby/Roma) på hemmaplan och i övrigt radat upp tre uddamålsförluster.

* När Vimmerby förlorade hemma mot Visby på fredagskvällen var det första gången på hela säsongen laget förlorade två matcher i rad.

* Huddinge har bara lyckats producera ett mål framåt på sina två senaste matcher och satt dit sju puckar på fem spelade Allettan-matcher.

* Troja/Ljungby har tagit sina fyra senaste matcher till straffläggning. De tre senaste har man vunnit.

* Topp fyra i serien, Kristianstad, Tranås, KRIF och Troja/Ljungby, har efter fem spelade omgångar fortfarande inte förlorat under ordinarie tid.

* Grums får inte med sig många poäng, men fan så kul att de ändå, trots alla nederlagstips, åker omkring och bjuder upp till bra motstånd.