Foto: Bildbyrån

En sparkad tränare, en hjärnskakning och en förmodad avstängning. Här är tisdagens lilla potpurri.

Förlusten i Huddinge blev droppen.

Idag offentliggjorde Mariestad att man väljer att entlediga huvudtränaren Marcus Norell och istället lyfta upp assisterande tränaren Peter Isgren som ny coach.

Det blev helt enkelt inte hållbart att ha ett lag som glädjelöst åker omkring och får stryk trots att namnen på papperet lovar så mycket mer.

Isgren är ny i rollen, men han har stått bredvid Karl Helmersson de två senaste, framgångsrika, säsongerna för Mariestad och borde veta vad som funkade då. Precis som han borde veta vad som inte funkat den här säsongen. Dessutom är Fredrik Ljunggren som han nu får vid sin sida luttrad på nivån sedan tidigare.

Det är naturligtvis rätt beslut att sparka tränaren.

Bortsett från några få bytta pjäser har Mariestad förfogat över i stort sett samma lag som ifjol. Att då plötsligt spela en mindre intensiv och mindre desperat hockey hänger knappast på spelartruppen. De har inte tappat den förmågan över en sommar. Möjligtvis viljan till att göra det, men inte förmågan.

Det har varit många skador, visst är det så. Men knappast så att det går att använda som en ursäkt till en tappad identitet.

Jag tror det är ett vettigt drag att göra en förändring på tränarposten.

Samtidigt spär sparkningen av Norell naturligtvis på den ständigt växande legenden, skrönan, kalla det vad ni vill, om att tränare utifrån aldrig lyckas i Mariestad.

Rätta mig om jag har fel här, men jag har för mig att senast Mariestad lät en tränare kliva åt sidan under säsong var säsongen 09/10 när utbölingen Andreas Custemo mötte ödet. Dessförinnan var det säsongen 06/07 när Lars-Erik Lundström skulle försöka få den så i ryggmärgen inpräntat offensiva klubben att lira defensivt.

Han hämtades också in utifrån. Sedan dess har det passerat ett koppel av hemvävda tränare genom båset i Katrinhallen (som till den här säsongen blev Mariehus Arena). Det har varit Andreas Appelgren, Dennis Ström, Staffan Lundh, Karl Helmersson och så vidare.

De har lyckats. Norell som hämtades in utifrån till den här säsongen gjorde det inte.

Ni fattar poängen.

Det om något talar väl för att Isgren, med lång och trogen tjänst i föreningen, nu ska bli framgångsrik.

* * *

Tranås-forwarden Pontus Eklöf kommer tvingas vila ett tag med en hjärnskakning efter att tunga KRIF-anfallaren Albin Storm delat ut en ful huvudtackling i helgen.

Har ni inte sett den så finns det bra bilder ungefär 50 sekunder in i klippet nedan.

Tacklingen anmäldes i efterhand och baserat på tidigare avstängningar under säsongen lär Storm få vila ett tag. Vi har ju sett allt från sex matcher och upp till elva för liknande, eller till och med mindre allvarliga grejer, tidigare under säsongen.

Det lär nog bli till att spendera tiden i gymmet den kommande tiden.

* * *

Skapligt sköna matcher som väntar imorgon kväll eller vad säger ni?

Fyra favoriter:

Mariestad-Hanhals – får tränarbytet omedelbar effekt för Bois i det här laddade bottenmötet?

Östersund-Borlänge – på försäsongen möttes de två gånger med Borlänge som minst en storlek större. Nu har Östersund inlett Allettan strålande samtidigt som Borlänge blandat och gett. Oerhört intressant match.

Lindlöven-Skövde – just nu är den västra fortsättningsserien oerhört jämn, men i slutändan kan det mycket väl bli så att det är de här två tidigare Allettan-storheterna som slåss om seriesegern. Då kommer de inbördes mötena bli extremt viktiga.

Segeltorp-Hammarby – en ren seriefinal i den östra serien och poängen som fördelas kommer vara av yttersta vikt när allt ska summeras och ett av gängen (visst det finns några utmanare en bit bakom) ska knipa platsen i playoff.