Foto: Bildbyrån

Hudiksvall reste sig efter käftsmällen mot Väsby och förmodligen är moralen som laget visade viktigare än poängen den här helgen.

Det blev ingen seger under ordinarie tid och endast tre av sex poäng med hem från helgens Norrlandstripp. Men nog får man väl ändå säga att Hudiksvall reste sig från 0-8-debaclet hemma mot Väsby genom att visa moral.

I lördagsfighten mot Kalix kvitterade man tre gånger innan det slutligen blev förlust i förlängning (3-4) och borta mot obesegrade Boden lyckades laget trots 0-2-underläge halvvägs in i sista perioden vända runt matchen och vinna i förlängning.

Det var riktigt starkt.

Över huvud taget tycker jag att Hudiksvall tog sig an Boden-matchen på ett bra sätt. Laget som ifjol var alldeles för mjukt och fint i kanten och egentligen aldrig testats ordentligt den här säsongen stod upp kraftfullt på Bodens premisser.

Jag tycker att man visade bra prov på att klara av spelet även när det tuffar till sig, ett gott kvitto för Lars ”Lillis” Lövblom och tränarstaben.

Men framförallt är det förmodligen moralen som är den gladaste nyheten i Hudiksvall den här helgen. Upphämtningarna mot Kalix var starka, sättet att hantera matchen mot Boden imponerande.

För det var faktiskt så att Hudik trots ett helt okej spel visade upp en påfallande trubbighet i två perioder. Det hade kunnat leda till frustration och panik, men det gjorde det inte. Istället gnuggade man på och när Boden inte var försiktiga nog med klubba och kropp i matchens slutskede högg man som kobror i numerärt överläge.

Dessutom såg Magnus Åkerlund ut som Magnus Åkerlund igen.

Det kanske blåser nya vindar i Hudiksvall nu trots allt.

* * *

Fram till och med gårdagens seger med 5-3 borta mot seriejumbon Vännäs hade Markus Persson varit inblandad i 63% av de mål som Borlänge producerar framåt i Allettan.

Det går naturligtvis inte att vara något annat än imponerad av hans produktion, men det är så klart inte hållbart att en ensam spelare ska vara så oerhört bärande. I alla fall inte om man ska ligga i toppen av en serie.

Av det jag sett av Borlänge i Allettan har det också varit så att det ser ut som att laget lite för ofta lämnar över ansvaret att avsluta till just Persson. Som om det undermedvetet blir så att det är han som ska göra det och alla andra inte riktigt tar det ansvar de måste.

Men kanske var då matchen mot Vännäs ett steg i rätt riktning. Jag såg den inte, men Persson noterades bara för poäng på ett av dalkarlarnas fem mål.

Det är så det måste se ut framöver. I grundserien var det många som tog offensivt ansvar och producerade i Borlänge. Laget måste tillbaka till det om den här säsongen ska bli lång och angenäm.

* * *

Jävlar vad kul Hanhals är att titta på när de får feeling i offensiv zon för övrigt.

Kedjan med Robin Carlsson, Mattias Elfström och Pontus Andreasson är värd alla entrépengar bara den.

Uppvisningen i första perioden mot Visby/Roma igår gav förhoppningsvis eko över hela västra landsändan så att merparten av de 1794 som stack in näsan i hallen under gratismatchen kommer tillbaka igen.

* * *

I eftermiddag spelar vi in ett nytt podcast-avsnitt, maestro Skoglund och jag. Se till att ladda bryggarna med riktigt god java för maximal njutning på tisdag morgon.