Foto: Bildbyrån

Det spelas underhållande och känsloladdad hockey i fortsättningsserierna, men i slutändan är det förmodligen bara ett gäng som kommer att kunna utmana uppåt när det vankas playoff.

Jag valde bort Allettan och lade huvudfokus på fortsättningsserien igår. Det var ett bra val skulle det visa sig. För Skövde och Malung bjöd upp till en underhållande fight (som hemmalaget vann med 6-2) som vida övertrumfade många av matcherna jag sett mellan starkare lag den här säsongen.

Det är framförallt två grejer jag uppskattar.

Det lite sorglösa sättet att faktiskt våga anfalla. Att ta lite risker på ett sätt som Allettan-klubbarna är duktigare på att tvätta bort.

Och kanske framförallt känslorna.

Både Skövde och Malung hade ett gäng spelare som irriterande åkte och gnuggade varandra i hasorna, något som vid flera tillfällen mynnade ut i att känslorna okontrollerat bubblade över. Sådant gillar förstås publiken.

Rent tekniskt är det ju faktiskt mer att spela om i fortsättningsserien där både playoff uppåt och negativt kval neråt är i spel, jämfört med Allettan där nio av tio lag får spela vidare. Men min upplevelse är ändå att fortsättningsserielagen vågar släppa loss det där känsloflödet lite mer än gängen i Allettan. Det är helt enkelt lite mindre polerade.

Det blir precis som mellan Skövde och Malung underhållande. Jag har sett flera fortsättningsseriematcher med snygga mål och positiv hockey nu. Det livar upp.

Sen kommer det så klart inte att hålla i ett playoff.

I alla fall inte för lagen i den tokjämna västra serien. Möjligtvis skulle Lindlöven, som möter Skövde i en viktig match ikväll, kunna hitta ett flow och snubbla sig igenom någon playoff-runda, men i övrigt är det förmodligen ”hit men inte längre” som gäller i ett playoff.

Samma sak gäller lagen från östra och norra. Paradoxalt nog mycket på grund av det som skapar underhållningsvärdet. Att det inte är så himla putsat.

Det egentligen enda fortsättningsserielaget jag ser kan bli en jobbig utmaning för gängen från Allettan är Nybro.

För rent krasst är det så att Nybro är bra på viktigt. Det är egentligen bara det faktum att söder serien hade många riktigt vassa lag i år som håller dem borta från spel i Allettan.

Nu höll de visserligen lite liv i derbystämningen genom att förlora mot HC Dalen samtidigt som Kalmar krossade Helsingborg på söndagseftermiddagen, men Vikings kommer vinna den södra serien.

Och väl i ett playoff, där blir de livsfarliga.

* * *

För övrigt gjordes väl ett av säsongens i särklass snyggaste mål i just fortsättningsserien igår.

Snacka om sinnesnärvaro av überrutinerade Kalmar-anfallaren Jarkko Oikarinen här.

Grymt snyggt.

* * *

Jag skrev i helgen att Vimmerby kommer bli tvungna att värva efter att stjärnorna en efter en fallit offer för skador. På måndagen kom också beskedet om att man väljer att plocka in finländaren Patrik Forsberg, som den här säsongen lirat i havererade Asplöven, på en tryout.

Det är inget fel på Patrik Forsberg. Han har gnuggat på helt okej och representerade förra säsongen så väl Kalix som Asplöven och tillslut HA74 som han var med och kvalade ur serien.

Det är dock att betrakta mer som en kropp än som en spets.

Det må vara en tryout, men jävla vad tunn marknaden är när det är spelare av hans kaliber Vimmerby tvingas plocka in för att täcka upp för sina skadade stjärnor.