Foto: Bildbyrån

Det blir inget prestigefyllt playoff-möte mellan Huddinge och det Segeltorp som ”ärvde” stora delar av Talangfabrikens fjolårstrupp inför den här säsongen, men det finns ändå några intressanta ”släkten är värst”-storys att följa i playoff 1.

Många lyfte förmodligen på ögonbrynen när Huddinge istället för att välja Segeltorp riktade blicken långt söderöver och istället valde Kalmar.

I Björkängshallen tycker man sig uppenbarligen ha större möjligheter att välta den kokande popklubben över ända än att att betvinga sin filial från kommunen.

Det är möjligt att man har helt rätt i den analysen, det finns ju något som heter släkten är värst, men visst känns det lite snopet att inte få se Huddinge 1 mot Huddinge 2 i playoff. Alla vet ju naturligtvis vid det här laget att en lång rad av Huddinges spetsspelare förra säsongen av olika anledningar lämnade klubben och istället ritade på för Segeltorp där de haft en lite behagligare tillvaro den här säsongen.

Det hade ju varit fantastiskt att få se just det derbyt som playoff-möte när de gamla avpolletterade stjärnorna jagade revansch på nya Huddinge. Det tyckte nog många av lirarna i Segeltorp också har jag fått intryck av.

Men nu blev det inte så, det blev Kalmar istället och kanske kan det locka några djurgårdare till Björkängshallen när Andreas Holmqvist kommer hem till Stockholm och laddar mörsare (om han väljer att skjuta istället för att passa åtminstone någon gång).

Huddinge mot Segeltorp hade förstås varit det stora ”släkten är värst”-mötet, men det finns ju en hel del andra kopplingar mellan andra playoff-lag som kan bli riktigt spännande att hålla koll på nu istället.

Det mest uppenbara är väl mötet mellan Visby/Roma och Mariestad och forwarden Christian Hägg.

Den ettrige anfallaren som den här säsongen har gjort 32 poäng (12+20) för Visby/Roma spenderade som bekant de tre senaste säsongerna i just Mariestad.

Lagen har mötts två gånger under Allettan och Hägg har noterat fyra assist under de mötena. Men nu ställs allt på sin spets. Det blir så klart en prestige-match i matchen där forwarden säkerligen vill fälla sitt gamla gäng.

I mötet mellan Piteå och Teg hittar vi något så ovanligt som ett far och son möte.

Strax innan deadline gjorde Piteå en trejd med Björklöven där de skickade backen Isak Ahrling till Hockeyallsvenskan och fick forwarden Erik Rainersson i retur. En 20-åring som klivit in och tagit för sig i sina första matcher för klubben.

Faktum är att Rainersson gjort tolv matcher i Piteås kommande playoff-motståndare Teg på lån från Björklöven under säsongen och att det är hans pappa Patrik Rainersson som står på Tegs tränarbänk. Far mot son i playoff 1 således.

När Troja/Ljungby tar sig an Hanhals är det inte bara två skyttekungar, utan även två forna lagkamrater som går i klinch.

Robin Carlsson är med sina 22 fullträffar Hanhals i särklass bästa målskytt den här säsongen. Mikael Roslund åtnjuter med sina 23 kassar exakt samma position i Troja.

Ifjol? Då spelade båda två i det HA74 som åkte ur Hockeyettan via kvalspel.

Ovanpå det kan också nämnas att när Hudiksvall återigen tar sig an Köping möter nyckelanfallaren Markus Kinisjärvi sin moderklubb.

Det finns säkert fler kopplingar än så att hitta mellan flera av playoff-lagen om man skrapar lite.

Det är sådant som spetsar mötena lite extra.

* * *

Avslutad säsong betyder också att det är många spelare som meddelar att det är dags att hänga upp skridskorna. Det har ju tyvärr börjat bli mer regel än undantag i en liga utan pengar att duktiga spelare tackar för sig och väljer att lägga krutet på en civil karriär när de passerat 25.

Oerhört vettigt naturligtvis och jag tycker det är helt rätt att göra det, men samtidigt lite tråkigt för publiken och ligan som förlorar profiler.

En i raden av spelare som den senaste tiden meddelat att det får vara nog är Skövde-spelaren Oskar Back. Forwarden som gjort sex raka säsonger i den röda dressen och lagt ner ett hedervärt gnugg, men kanske framförallt kommer att bli ihågkommen som den ruggiga målskytt han var i Skövdes vansinnigt vassa topplina (som han utgjorde tillsammans med Carl-Johan Sjögren och Tomas Wallgren) säsongen 16/17. Det blev 18 kassar och totalt 33 poäng den säsongen. Men nu är det över. 25 år gammal väljer han att hänga upp grillorna.

Det kanske största tappet av dem alla sker annars i Nybro.

Kaptenen Marcus Mellström tackar för sig.

Trotjänaren med tio raka säsonger i klubben i bagaget, som alltid gjort det som krävts för att hjälpa laget och som kommer att saknas enormt även om han inte lirade i någon av topplinorna. Jag vill minnas att han sadlade om och lirade back någon säsong för att det fanns ett behov. Det säger väl en del antar jag.

Hans typ av klubbhjärtan finns det inte särskilt många av nu för tiden och även om det naturligtvis är ett välgrundat beslut att lägga av för att kunna fokusera på studier och en framtida civil karriär måste det göra våldsamt ont att den sista matchen i karriären blev en förlust mot den bittra rivalen Kalmar.

Bara en sådan sak är naturligtvis en anledning till någon form av comeback i framtiden.

* * *

Dagen efter att Vännäs bommat playoff och säsongen tagit slut meddelade klubben att varken tränaren Mattias Lund eller general managern Jacob Bergendorff kommer att fortsätta nästa säsong.

Istället för en GM har klubben skapat en ny sportgrupp där klubbchefen Erik Åström ska vara den som är ansvarig för rekrytering framöver.

I fallet med tränare Lund låter det lite som när spelare väljer att lägga av. På klubbens hemsida berättar han att han ”har svårt att hitta morötter för att fortsätta lägga ner den tid som krävs då jag ska få ihop det övriga livspusslet”.

Tyvärr är det ju så. Hockeyettan sliter. Det är väldigt mycket tid som måste läggas ner och som inte ger många nickel tillbaka.