Foto: Bildbyrån

Sex matcher i playoff 2 igår och samtliga slutade med uddamålsseger åt ena eller andra hållet. Trenden från playoff 1 håller med andra ord i sig. Det är jämnare och tightare i år. Som om skillnaderna har jämnat ut sig mellan de olika skikten av lag i ligan.

Det är kul med spänning.

Men nu känns det väl som att Kristianstad och Östersund kommer kunna åka hem och stänga till sina respektive matchserier mot Forshaga respektive Segeltorp.

Samtidigt blir det intressant att se om Piteå kan fortsätta vara så enormt hemmastarka som de har varit de senaste säsongerna. De är så illa tvungna om säsongen ska leva vidare efter att Hudiksvall lyckats hålla sin serv igår. Det kommer bli gastkramande.

Borlänge hade Huddinge på gaffeln men vek ner sig i en härlig playoff-fight och har nu enorm press på sig att ta två raka hemma för att säsongen inte ska vara över och samma sak gäller Tranås som också de tappade vad som såg ut att vara på väg att bli en viktig seger borta mot Visby/Roma.

När det kommer till Vimmerby mot Troja kunde Vimmerby ta sin femte raka seger för säsongen över Ljungby-gänget trots att hemmalaget enligt uppgift gjorde en väldigt bra match. Där känns det ändå fortfarande väldigt ovisst.

* * *

Det verkar finnas någon speciell superstrategi bakom målvaktsvalen i Huddinge kommun.

Något som både Fredrik Mälberg i Huddinge och Mikael Österblom i Segeltorp begagnar sig av och som jag inte begriper mig på alls.

För, hör här.

I matchserien mot Kalmar ställde Huddinge Pontus Eltonius i kassen i den första fighten. Han spelade alldeles lysande och räddade Huddinge från större siffror i förlustmatchen.

Men till hemmareturen fick Daniel Fahlström chansen mellan stolparna. Huddinge vann matchen och dagen därpå fick han förnyat förtroende. När Kalmar slogs ut i den tredje fighten gjorde Fahlström en väldigt stabil och trygg insats.

Men när playoff 2 startade med en sudden-seger (3-2) mot Borlänge igår var det återigen Eltonius som höll i förstaspaden och ånyo gjorde en riktigt bra match.

Scenariot är väldigt liknande i Segeltorp.

Claes Endre höll nollan när ”Torpet” vann den första playoff 1-matchen mot Kalix med 4-0. Men när serien vände norrut var det istället Rasmus Hedström som fick förtroendet att vakta kassen. Han stod både förlustmatchen (1-2 efter sudden) och segermatchen (4-2) i Kalix och gjorde det bra.

När playoff 2 startade och Kristianstad kom på besök igår? Då var det återigen Claes Endre som vaktade stolparna för Segeltorp.

Låt gå för att båda klubbarna har matchat båda sina målvakter kontinuerligt under säsongen och att samtliga inblandade har gjort det väldigt bra. Att alla fyra får förtroende i playoff är inget konstigt i sig.

Men jag söker efter någon form av mönster som jag inte lyckas hitta. För både Huddinge och Segeltorp har ju uppenbarligen valt att skifta burväktare när en herre gjort det ruggigt bra och de verkar inte heller jobba efter devisen att en ”vinnande målvakt fortsätter stå”.

Med den här historiken vid handen, är det ens värt att gissa vilka som kommer få förtroendet att stå i playoff-returerna på fredag?

* * *

Visby/Roma är ett playoff-lag av rang sägs det. Så är det så klart också och mycket av det ligger naturligtvis i att veteranerna som varit i klubben sedan urminnes tider verkligen taggar igång när det blir matcher som gäller allt.

Frågan är om det finns några spelare i Hockeyettan som betyder lika mycket för sitt lag som firman Mikael Adamsson och Oskar Lundberg?

När Visby imponerande vände underläge till 6-5-seger hemma mot Tranås igår sköt Mikael Adamsson fyra mål och Oskar Lundberg var den som förpassade matchavgörande 6-5 i nät i förlängningen.

De rutinerade rävarna klev fram.

Senast just Visby och Tranås möttes i ett playoff var säsongen 15/16. Då vann ögänget med 2-0 i matcher.

Vilka som gjorde de matchavgörande målen den gången?

Mikael Adamsson och Oskar Lundberg i varsin match förstås.