Foto: Bildbyrån

De viktigaste matcherna på hela säsongen spelas för tillfället, men konstateras kan att många av de riktigt skarpa målskyttarna inte är med i spel när det ska avgöras.

Igår drog playoff 3-igång med idel täta matcher och lika många hemma- som bortasegrar. Kristianstad, Hudiksvall, Boden och Tranås står med ena benet i kvalserien och all press ligger plötsligt på KRIF, Huddinge, Östersund och Vimmerby inför fredagens returer.

En ganska intressant notering som egentligen inte har särskilt mycket med själva matcherna att göra är att av Hockeyettans tio bästa målskyttar från seriespelet är det bara två som fortfarande är i spel så här lång in i säsongen.

Endast en av dem, KRIFs väldige Sebastian Magnusson (som givetvis noterade sig i målprotokollet direkt i playoff 3), spelar i lag som krigar om en kvalserieplats via playoff 3.

Den andre är Alexander Kovalonok som just inlett en nervig kvalserie för att försöka rädda Arboga kvar i Hockeyettan.

Resterande åtta ur nedanstående ensemble har alltså påbörjat sommarträningen.

1. Markus Persson, Borlänge 36 mål (rök i playoff 2)
2. Carl Becker, Piteå 25 mål (rök i playoff 2)
3. Mikael Adamsson, Visby/Roma 25 mål (rök i playoff 2)
4. Anton Svensson, Köping 24 mål (har sjappat till Hockeyallsvenskan)
5. Dennis Nordström, Segeltorp 24 mål (rök i playoff 2)
6. Alexander Kovalonok, Arboga, 23 mål
7. Kim Runermark, Kalmar 23 mål (rök i playoff 1)
8. Mikael Roslund, Troja/Ljungby 23 mål (rök i playoff 2)
9. Robin Carlsson, Hanhals 22 mål (rök i playoff 1)
10. Sebastian Magnusson, KRIF 22 mål

* * *

Värt att notera är att för vissa fortsatte målfesten även i playoff. Visbys rutinerade härförare Mikael Adamsson följde upp sina 25 seriemål med ytterligare sju fullträffar på sex playoff-fighter.

Det är ett grymt facit och som jag skrev någon gång i förra veckan tillhör han en av de spelare som är viktigast för sitt lag i hela Hockeyettan.

Men blir det en fortsättning även nästa säsong?

Ja, det återstår att se…

* * *

Ikväll slår jag mig ner i en flygstol och lämnar den svinkallt bistra verkligheten i Sverige för några veckor på betydligt varmare breddgrader.

Bland palmer, stränder och färgglatt innehåll i glaset tänker jag inte bara se till att hämta andan och ladda batterierna ordentligt, utan också ägna en hel del tankearbete åt framtida bevakning och kanske framförallt lämpliga podcast-upplägg för sommaren och kommande säsong.

Det finns en hel del utvecklingspotential där känner jag.

Kommer så klart sticka in med en och annan text även under utlandsfrånvaron, men när den är över är det så klart full fart för att ta allehanda kval i hamn som gäller.