Foto: Bildbyrån

Hur stukade de än må vara. Hur usla deras säsonger än har gestaltat sig. Vita Hästen och Almtuna går in i den stundande kvalserien med ett ordentligt favorittryck på axlarna. Därför kunde de inte ha önskat sig ett bättre motstånd.

Det kunde förvisso ha blivit Vimmerby istället för Kristianstad. Det hade varit ett ännu tydligare drömmotstånd och det skiljde i slutändan bara ett mål från det utfallet.

Men jag tycker ändå att Vita Hästen och Almtuna kan känna sig väldigt nöjda med att det blir Tranås, Hudiksvall och Boden som kommer att stå för motståndet i kvalserien.

Det talar lite mer än vanligt för att båda de allsvenska lagen ska klara att hålla sig kvar. Möjligheten till det ökar i alla fall betänkligt.

Varför då?

Naturligtvis inte för att det är några dåliga lag. Tvärtom, det är en trio som kommer att utmana stort. Men kort och gott för att kval handlar väldigt mycket om rutin.

Det brukar visa sig att lag som gör kvalserieresan för första gången, hur bra lag de än må ha på det berömda papperet, mest är med för att se och lära. Det krävs några vändor för att lära sig hur det går till och bygga den rutin som krävs för att i slutändan gå upp i Hockeyallsvenskan.

Och Tranås, Hudiksvall och Boden är noviser i sammanhanget. Inget av lagen har varit i eller ens i närheten av kvalserien på bra länge. De hade inte ens ambitionen att ens nosa på Hockeyallsvenskan i år när säsongen inleddes. Det här är bara ren bonus för dem.

Lägg därtill att det brukar vara svårt att ladda om för lag som redan uppnått sina mål. Tranås och Hudiksvall jublade som efter ett guld efter att det stod klart att de överlevt playoff 3 och lyckats förlänga säsongen. Det är en mental utmaning modell större att bli att räkna med varje kväll i det tio matcher långa kvalspel som nu väntar.

Hade Vimmerby slagit ut Kristianstad i den jämna matchserien som gick till tre fighter, hade det varit fyra lag av samma modell i kvalserien. Då hade jag nog faktiskt varit beredd att tro att båda de allsvenska gängen skulle klara sig kvar.

Men Kristianstad är något helt annat. De har varit framme i kvalserien förr. De har varit snubblande nära att gå upp och de har satsat hårt i ganska många säsonger nu. De är inte med för att se och lära och få en första smak av en kvalserie, de är med för att lyckas.

Många spelare har bytts ut, men det finns fortfarande en ryggrad kvar som vet precis vad som krävs. Den sammansättning av lag som det nu blir talar lika mycket för KIK som den talar för de allsvenska lagen.

Och det talar för att minst ett lag åker ur Hockeyallsvenskan i år igen.

Hur det än slutar måste det ändå tillslut sägas att det är kul med så många nya utmanare från Hockeyettan i årets kval. Att det blir rotation på utmanarna är bra för intresset och skänker så klart hopp till flera klubbar.

Det går att ta sig till kvalserien även utan att vara någon form av uttalad favorit.