Foto: Bildbyrån

Det pågår väldigt spännande kval, men mer än det sportsliga kan avgöra när serietillhörigheter ska bestämmas den här våren och sommaren. Det kan vara betydligt fler platser på spel än det ser ut.

Det spekuleras en hel del i huruvida AIK kommer klara elitlicensen och att det föreligger en möjlighet att de förvisas ner i Hockeyettan. Karlskrona har likaså flaggat för att det kan bli tufft och varit ute och efterlyst att få ”en extra chans” att få ordning på de bångstyrigt röda siffrorna.

Man ska väl ta det för vad det är. Mycket snack. Men att det finns klubbar som mår rätt dåligt och riskerar att degraderas i seriesystemet på annat än sportsliga grunder är en realitet.

Även om storheter som AIK alltid tycks hitta ett nionde liv och lösa situationen.

Det där kan naturligtvis också läggas till diskussionen när man tittar mot kvalet till Hockeyettan.

För att tala klarspråk: det kan vara många platser på spel.

Enligt seriebestämmelserna är det bara seriesegrarna som är garanterade en plats i Hockeyettan efter avslutat kval. I realiteten brukar även samtliga tvåor erövra en plats i ettan. Ibland även någon trea.

Den här säsongen skulle jag vilja påstå att man ligger ganska bra till om man kommer trea i kvalet över huvud taget.

För det är ju faktiskt så att 14 Hockeyettan-klubbar gick in i den här säsongen med ett kontrollår hängande över sig. Det är många. Flera av dem går dessutom en vansklig kamp där det inte alls är givet att de kommer klara sig.

Kristianstad som haft det kaosartat under säsongen och KRIF som missade mängder av intäkter genom att snubbla i sin enda hemmamatch och rasa ut ur säsongen i playoff 3 är de två mest givna exemplen. Men faktum är att det är många som nu på bokslutsupploppet måste vända på varenda sten och vrida på varenda krona för att nå de utpekade målet om ett eget kapital på 200 000 riksdaler.

Det räcker med att några få snubblar på licensnämndens illmarigt utfällda smalben så öppnar sig enorma chanser för lagen underifrån. Även dem som inte placerar sig i den direkta toppen i kvalserierna.

Det innebär att varje poäng i kvalets avslutning blir enormt viktig.

I söder gör Halmstad och Borås upp om seriesegern, men Vänersborg och Helsingborg kan mycket väl slåss om mer än bara andraplatsen i slutomgångarna. En tredjeplacering kan räcka.

I öst är utifrån ett sådant tänk samtliga av Hanviken, Linden, Wings och Viggbyholm inblandade i striden om Hockeyettan-gunst.

I väst blir det likaså oerhört spännande då egentligen alla lag (Surahammar, Fagersta, Strömsbro, Munkfors, Arboga och Hallstahammar) fortfarande har chansen att kanske med lite tur kunna greja en plats i ettan.

Så även om seriesegern ser ut att vara körd. Vägen till Hockeyettan kan ligga vidöppen ändå.

* * *

Nu är jag för övrigt tillbaka i Sverige efter några veckor på varmare breddgrader. Ska bara lira lite med att komma i ordning med tidsomställningen så ska det nog bli rätt festligt framöver.