Foto: Bildbyrån

Det vore synd att säga att Huddinges nya organisation briljerade som start på silly season.

Tidigt igår eftermiddag slog klubben på stora trumman och gick ut med att tränarparet för kommande säsong är klart.

Mikael Österblom och Christopher From-Björk värvas från lokalrivalen Segeltorp för att axla rollerna som head coach och asstränare.

Så långt inga konstigheter.

Men till protokollet ska ju föras att Österblom den här våren tagit på sig uppdraget att försöka rädda Arboga kvar i Hockeyettan.

Nu var laget förvisso redan klart för en degradering inför slutomgången, men det var ändå så att Arboga spelade match igår kväll. Sin sista i kvalserien.

Huddinge valde alltså att basunera ut nyheten innan laget där berörd tränare huserade hunnit avsluta sin säsong.

Det är inte så proffsigt.

Eller ja, det är snarare genomuselt agerat.

Man hade naturligtvis kunnat hålla god ton, vänta en dag och kungöra nyheten idag istället. Det hade varit väldigt mycket rimligare.

Själva rekryteringen i sig är väl annars inte så mycket att säga om. Det är naturligtvis fint för Huddinge att få tillbaka Christopher From-Björk med flertalet säsonger i den röda tröjan i föreningen och tränarduon gjorde ju goda resultat med Segeltorp i vintras.

Det heter att man inte ska gå över ån efter vatten, men samtidigt känns det lite trött att bara plocka grannens tränarduo rakt av.

Den stora frågan blir ju dock…vänder alla flyktade stjärnor tillbaka till Huddinge nu?

* * *

Kvalet till Hockeyettan är överstökat och det är på sin plats att dela ut ett grattis till Surahammar och Halmstad som gjorde sitt jobb och klarade sig kvar i ligan som seriesegrare i respektive kvalserie.

Grattis också till Eskilstuna Linden som efter några säsonger med kvalspel slutligen lyckas ta klivet tillbaka upp i Hockeyettan efter att ha vunnit den östra kvalserien. Det blir ett intressant gäng att återstifta bekantskapen med nu när de är tillbaka efter närmare tio år på bakgården.

Troligtvis kommer även alla tvåor att beredas plats i Hockeyettan nästa säsong. Så brukar det ju alltid bli även om de fantastiskt usla reglerna gjorde det omöjligt för dem att jubla på isen igår.

Men jag räknar krasst in Borås, Wings och Strömsbro i Hockeyettan nästa säsong. Tre nykomlingar där Strömsbro är den stora överraskningen, Wings studsar tillbaka efter endast en säsong i tvåan och Borås har potential att bli ett lag att räkna med ordentligt i Hockeyettan redan från dag ett.

Ibland får även någon trea chansen att avancera uppåt. Det kan bero mycket på vilka som får elitlicens och inte i år, men efter avslutade kvalserier rankas treorna enligt följande:

Hanviken (21 poäng), Munkfors (19 poäng) och Helsingborg (16 poäng).

Med andra ord kan det fortfarande finnas en liten chans för Hanviken att klara det trots det jobbiga sammanfallet i gårdagens helt avgörande match mot Wings, där de sumpade chansen att hänga kvar av egen kraft.

Men om en trea ska upp eller ej blir ett jobb på ett skrivbord framöver. Sett enbart till det sportsliga resultatet i kvalet får både Hanviken och Helsingborg sälla sig till Trångsund och Arboga som tvingas lämna Hockeyettan till nästa säsong.

Trångsund som aldrig visade särskilt mycket till ettanklass, Arboga som svarat för ett episkt sammanfall efter jul och Helsingborg som väl egentligen satte krokben för sig själva med en massa märkliga manövrer vid sidan av isen.

* * *

Tränarjakten i Mariestad börjar närma sig ett slut och det är väldigt mycket rykten kring vem det blir som tar över för att få det havererade skeppet på rätt köl säsongen som kommer.

Jag snackade med sportchefen Ronny ”Rockstar” Johansson igår och han hoppades ha det klart inom kort.

Men det tycks ju i alla fall som att jakten går efter någon som kan ta laget tillbaka till den identitet de fullständigt tappade i vintras och av ryktesfloran att döma någon som har anknytning till klubben sedan tidigare. Det tycks ju vara som förgjort för tränare utifrån att lyckas i Bois.

Två namn som nämns är Andreas Appelgren, som varit en flitig besökare i Mariehus Arena (före detta Katrinhallen) allt sedan han själv lämnade klubben för en herrans massa år sedan, och 23-årige Max Bohlin som fick sin tränarskolning i just Mariestad och den här säsongen rattat HV71s J20-lag.

En annan herre som kastats in i ryktesmixen är Karl Helmersson som ju lämnade klubben för ett drygt år sedan och den här vintern gjort succé med Tranås.

Det är så klart inte helt orimligt att Mariestad får för sig att göra om och göra rätt, men det som talar emot där är väl sportchefens vilja att ha det hela klart så snart som möjligt.

För jag har väldigt svårt att se att Mariestad skulle ”göra en Huddinge” och presentera en tränare som fortfarande är i spel. Helmersson krigar ju fortfarande i kvalserien till Hockeyallsvenskan med sitt Tranås.

* * *

Apropå det där med tränarjakt. Igår släppte jag och maestro Skoglund äntligen ett nytt synnerligen matigt podcast-avsnitt (#109 Den stora jakten på ny coach) där vi lägger en hel del tid på att djupdyka i tränarmarknaden och diskutera lag som jagar ny head coach och olika namn som finns på tapeten. Väl värt att lyssna på.

Speciellt som vi snackar en hel del om sparkade sportchefer, förbjudna övergångar, 90-talister och könsorgan också.

Ni hör podden via iTunes, Acast, i andra lämpliga poddappar (sök ”Mjörnbergs Trashtalk”) eller här: http://www.mjornberg.se/2019/04/03/109-den-stora-jakten-pa-ny-coach/