Fredrik Lindblom och hans Kristianstad omges av ordentlig vinnaraura den här säsongen.Foto: Bildbyrån

Kristianstad har skaffat sig ett drömläge för att ta klivet upp i Hockeyallsvenskan. Igen.

Via starkt kvalseriespel och segern med 3-2 borta mot Vita Hästen i helgen har skåningarna satt sig i en position där de har allt i egna händer. Där de toppar kvalserien med tre omgångar kvar och ”bara” behöver förvalta läget.

Kvar på menyn står hemmamatcher mot ettankollegorna Hudiksvall och Tranås samt en kraftmätning med Almtuna (som man slog med 5-4- hemma) på bortaplan.

Många, så även jag, skulle kalla det ett drömläge att ta klivet till Hockeyallsvenskan.

Men elaka tungor talar om en förening som är sämst när det verkligen gäller.

Oavsett hur man väljer att formulera det finns det faktiskt fog för ett sådant påstående.

Trots hårda satsningar och riktigt bra lag har Kristianstad hittat sätt att snubbla de senaste säsongerna.

Minns:

17/18: Det blev en tredje och helt avgörande playoff 3-match mot Västerås på hemmaplan. En match som gästerna lyckades vinna med 2-1 efter att Conny Strömberg avgjort med drygt fem minuter kvar av ordinarie speltid. Stjärngänget blev utslagna med minsta möjliga marginal och fick gå på semester medan VIK fortsatte till kvalserien och gick upp.

16/17: Ett riktigt starkt Kristianstad var med i toppen hela vägen in i kaklet i kvalserien och hade fortfarande chansen att komma topp två i sista omgången. Laget ledde med 1-0 borta mot ett avsågat Västerås fram till att det återstod 2.40 av matchen, men släppte då in en kvittering och föll i sudden. Detta samtidigt som Troja höll på att choka fullständigt hemma mot Huddinge. Troja redde i slutändan upp det (Niclas Lehmann avgjorde 32 sekunder från slutet) och i sluttabellen spelade tappet mot Västerås ingen roll, men det var ändå talande för KIKs sätt att krokna i slutet. Tredjeplatsen var nära, men ändå så långt borta den säsongen.

15/16: Återigen playoff 3 och Kristianstad som den här gången var lite underdog körde över Södertälje på hemmaplan (vinst med 6-3) i den första matchen. Man kom sedan ut i bortamatchen i Scaniarinken och pressade tillbaka SSK ordentligt. Kristianstad skapade massor och hade Södertälje i brygga, men fick inte utdelning. Istället för kvalserieavancemang vann SSK den matchen med 3-2 och dagen efter, i den tredje och avgörande, orkade inte KIK mentalt. Det blev 6-2 och 2-1 i matcher till SSK som gick upp den våren.

Säsongen dessförinnan spelade Kristianstad jämnt med haussade Tingsryd även om det blev 0-2 i matcher i playoff 2. Tingsryd gick upp den våren. Året innan blev skåningarna utskåpade av Piteå i playoff 3.

Laget har varit där framme gång efter annan, men varit oförmögna att knyta ihop säcken och nu är man där igen. Med ett lysande läge som bara ska förvaltas.

Den här gången talar dock mycket för att det där med ”sämst när det gäller” är något Kristianstad kommer att trycka ner i halsen på belackarna.

De som har sett hur Kristianstad spelar i den här kvalserien, de som såg pondusblicken på Fredrik Lindblom när han tryckte in 2-1-pucken i lördags, de vet också att det här är ett lag som vinner.

Det finns ingen som helst nedviksaura över Kristianstad den här säsongen. Tvärtom.

Det är dags att slutligen vara bäst när det gäller och ta klivet till Hockeyallsvenskan.

Gör man det inte nu.

Då gör man det aldrig.