Foto: Bildbyrån

Efter att slutligen ha lyckats få Hudiksvall att övervinna sina nedviksspöken och ta laget till kvalserien väljer rutinerade Lars ”Lillis” Lövblom att kliva av som tränare.

Kontraktet löper ut och förlängs inte. Det är väl inga konstigheter egentligen. Tre år på posten som tränare är ganska lagom och ”Lillis” har åstadkommit vad han plockades in för.

Det kan vara dags för en ny röst för att ta ytterligare kliv som förening.

Men kommunikationen kring avskedet är aningen märklig.

För några dagar sedan slog Hela Hälsingland på stort med uppgifter om att ”Lillis” skulle kliva av och att det är den förre Huddinge-tränaren Fredrik Mälberg som kommer att ta över till nästa säsong.

Uppgifter som sportchefen Pär Lager en stund senare tillbakavisade kraftfullt och framhöll att det inte var klart hur det skulle bli med Lars Lövblom och att man inte gjorde klart med någon annan innan det var bestämt.

Men när klubben efter gårdagens seger mot Boden kommunicerade ut att det mycket riktigt blir så att Lövblom lämnar hette det att ”med anledning av de uppgifter media publicerade i början av veckan har Hudik Hockey valt att tidigarelägga den information som HHC planerade att delge efter avslutad kvalserie.”

För att tolka den texten, det var alltså klart redan. Trots sportchefens dementier.

Men i samma pressmeddelande citeras också Lager:

– Arbetet med att hitta en ersättare pågår, men några förhandlingar med tänkbara kandidater har ännu inte inletts.

Det vet jag inte om man ska lita på faktiskt.

Det är klart att en intensiv jakt på ny tränare pågår och att den så gjort ett tag.

Ingen tror väl på fullaste allvar att Hudiksvall suttit på händerna och väntat på besked medan ”Lillis” Lövblom funderat över framtiden och låtit bli att agera på marknaden innan han kommit fram till ett beslut?

Spelar man en kvalserie kommer man sent igång med lagbygget över huvud taget och att sitta och vänta ut att den ska avslutas innan man kör igång sin rekryteringsprocess på allvar fungerar naturligtvis inte. Det är ren logik.

Hade Lager gjort det hade han inte skött sitt jobb. Det är solklart att jakten på en ersättare pågått och att det arbetet kommit en lång bit på vägen.

Sportchefen måste hålla alla dörrar öppna och jobba med flera spår parallellt.

Därför är kommunikationen med dementier av att det ens var klart att det skulle bli ett tränarskifte och att några förhandlingar inte skulle pågå mest lite märkliga.

Det hade räckt så väl med ett ”inga kommentarer till sådana saker under pågående kvalserie” så hade det sluppit se lite fånigt ut i efterhand.

Det må så vara att inget bläck har hamnat på papper och att det rent formellt på så sätt inte är klart. Men att något ligger förhandlat och bara väntar på påskrift kan man förvänta sig.

Mälberg-ryktet, således. Det är klart att det kan ligga något i det.

Hudiksvall är precis den typ av klubb med högt ställd ambitionsnivå som han söker.

Man ska ta det för vad det är, det kan vara en klassisk felsägning, men igår satt han faktiskt som expert i Sportbladets kvalseriesändning och råkade säga ”vi” när han kommenterade resultatet i Glada Hudiks match mot Boden.