Blir Robin Carlsson ett nja eller ett JA i Tingsryd?Foto: Bildbyrån

Efter en succésäsong i Hockeyettan får Robin Carlsson chansen att ta klivet från Hanhals till Tingsryd och Hockeyallsvenskan. Blir det ett nja eller ett ja?

Igår presenterade Tingsryd Robin Carlsson som nyförvärv inför kommande säsong.

Där har det gått fort. Väldigt fort.

Säsongen 17/18 gjorde forwarden sin första Hockeyettan-säsong med HA74. Det gick väl så där. Laget var kass, Carlsson fick egentligen aldrig den roll han eftersökte och stannade på beskedliga 12 poäng på 33 seriematcher. Han gjorde fem poäng ytterligare i det kval som sedermera ledde till att Sävsjö-klubben åkte ur.

Men den gångna säsongen exploderade Carlsson. Han fick rätt roll, rätt omgivning och piskade in 45 poäng varav 22 mål på 34 matcher.

Nu räcker det till ett allsvenskt kontrakt och min initiala reaktion på det är nja….

Det känns som att 22-åringen profiterade väldigt mycket på den lysande omgivning han hade (Pontus Andreasson och Mattias Elfström) och att han frodades under Niclas Högbergs ledarskap. Hanhals var helt enkelt en klockren plats att hamna på för honom (vilket han också varit inne på själv) och den spontana känslan är att han skulle ha mått väldigt bra av att stanna där en säsong till. Att inte ha så bråttom, utan mogna och bli ännu bättre. Det ligger så att säga väldigt mycket karriär framför honom.

Att snabbt kliva till Hockeyallsvenskan och riskera att hamna i fel roll behöver inte vara det rätta karriärsteget. Vi har sett många spelare ta klivet till den högre ligan och inte alls få förtroendet att excellera i samma roll som i ettan. Med mediokra säsonger som resultat.

Men så tänker jag på det ett varv till och ett namn som poppar upp är Johan Eriksson.

Det känns som att det är en ganska rimlig jämförelse.

Eriksson hade gjort några ganska bra säsonger i skymundan i Tranås när han fick chansen att ta klivet till Tingsryd inför säsongen 16/17.

Det resulterade i att han pryglade dit 22 kassar i Hockeyallsvenskan den säsongen.

Det hade han förmodligen inte gjort i någon annan allsvensk förening den säsongen och anledningen till att det blev en succé i Tingsryd är ganska enkel. Han fick komma upp och göra ungefär samma sak som han hade gjort i Tranås.

På så sätt är Tingsryd en ganska bra klubb att ta steget till. De har inte råd att ge sig ut på jakt efter några storstjärnor utan måste värva smart och är på så vis förmodligen mer benägna att låta spelare få liknande roller som de burit upp på en lägre nivå.

Kanske kan Robin Carlsson göra samma sak som Johan Eriksson när han tar klivet till Tingsryd.

I så fall blir ett nja ganska snabbt till ett JA!

Potentialen att på sikt bli en fruktad allsvensk målskytt finns ju definitivt där hos den Nässjö-fostrade snajpern.