Almtuna kan ha en lång väg tillbaka till Hockeyallsvenskan framför sig.Foto: Bildbyrån

I vanlig ordning var det ett lag som tvingades lämna Hockeyallsvenskan när kvalserien gick i mål. Den här våren var det Almtuna som tvingades möta nederlaget och frågan är om det ens finns en väg tillbaka.

Fem sekunder från slutet i allsvenskans sista omgång kom målet som skickade Almtuna till den nerviga kvalserien. 41 sekunder från slutet av förlängningen, i spel 3 mot 3 i säsongens sista direkt avgörande match kom målet som skickar klubben ner i Hockeyettan.

Det är så brutalt. Måste vara så oerhört tungt för alla som har minsta lilla att göra med föreningen.

Men nu är det ett faktum och Almtuna tvingas precis som minst ett (före detta) allsvenskt lag om året möta den bistra verkligheten i Hockeyettan.

Den initiala reaktionen är förstås att nu är det bara att satsa tillbaka mot finrummet som gäller.

Men vägen tillbaka blir inte spikrak…om det ens finns en väg.

För Almtuna är ju inte riktigt som andra storheter som kraschat ner i Hockeyettan och snabbt kunnat göra det till något positivt och starta om och växa sig starkare av det bistra nederlaget.

När Södertälje åkte ur kunde de i stort sett peka och plocka vad de ville av ettan-spetsen omkring sig. Klubbnamnet, arenan och de trogna fansen lockade naturligtvis många spelare.

Exakt samma sak gällde för Västerås som dessutom hade en hel del duktiga spelare i förskingring på nivån som de kunde plocka hem och på så sätt ställa en stabil stomme på isen.

Troja/Ljungby har förvisso inte lyckats med samma snabba tillbakastuds som SSK och VIK, men är ändå en klubb med sådant renommé och sådan publikuppslutning att de ligger långt framme i jakten på spetsspelare för nivån.

Almtuna löper en betydligt större risk att köra fast i ettan.

För Uppsala-klubben har inget av det där.

De kommer med största sannolikhet placeras i den bespottade östra serien och spelar sina matcher inför några få halvslappa fans i halvsunkiga Gränbyhallen.

Det enda jag kan se som skulle kunna locka den riktiga spetsen till Uppsala för att spela oflashiga matcher i tomt ekande östserie-hallar är pengar. Något som ju verkar vara en ganska tydlig bristvara i klubben.

Spontant känns det som att det kan komma ta tid för Almtuna att ta sig tillbaka till Hockeyallsvenskan. De blir inte en stormakt i ettan på samma sätt som Södertälje eller Västerås utan kan snarare sorteras in i samma fack som Sundsvall och Asplöven när de åkte ur.

Båda de gängen kraschade tillslut fullständigt och inget av dem finns kvar i ettan idag. Jag hoppas verkligen att det inte ska behöva gå så illa för Almtuna.

Men framtiden just nu ser förstås allt annat än ljus ut.

* * *

Men om det nu ändå skulle bli en satsning tillbaka till Hockeyallsvenskan där klubben spänner musklerna skulle väl en lysande första värvning kunna vara Marcus Dahlbom?

Målvakten som nu inte får vara kvar i Västerås och haft svårt att etablera sig i Hockeyallsvenskan men som var helt fantastisk när VIK kvalade sig upp från Hockeyettan ifjol.

Det är inte särskilt långt mellan Västerås och Uppsala och det skulle kunna vara en perfekt första byggsten för en målmedveten satsning tillbaka.

Men frågan är hur intresserad han skulle vara…