HockeyAllsvenskan

”Självklart är det smickrande”

ANNONS

Hete Robin Jacobsson om elitserieintresset

Tingsryds back Robin Jacobsson tillhörde de mest eftertraktade spelarna på marknaden innan transferfönstret stängde. Han bli kvar i Småland resten av säsongen, men sticker inte under stolen med att han vill uppåt.
– Alla som håller på med hockey vill spela så högt upp som möjligt, säger han till hockeysverige.se.

Ett namn som varit många sportchefers läppar under årets säsong är Tingsryds back Robin Jacobsson, 25. Bland klubbar som visat intresse för Jacobsson hittar vi både Luleå och Frölunda. Tingsryds sportchef Anders Gustavsson var dock väldigt tydlig innan transferfönstret stängdes 31 januari att inga spelare skulle släppas innan säsongen var slut.

I lördags gjorde Robin Jacobsson och Tingsryd en imponerande insats när laget var ytterst nära att ta alla tre poängen mot formstarka Leksand. Nu slutade det bara med en poäng efter straffläggning.

Redan i kväll väntar ny stormatch då Tingsryd reser till Oskarshamn för att ta sig an ett Smålandsderby. Hockeysverige.se fick en pratstund med Robin Jacobsson inför matchen.

Du har Hammarby som moderklubb, varför hittar vi inte dig idag i någon av stockholmsklubbarna?
– När jag kom upp som senior i Hammarby platsade jag inte i deras A-trupp. Då fick jag chansen att komma på tryout till Nybro. Därefter blev det Kiruna och sedan har det rullat på med fyra säsonger här i Tingsryd.
– Att det just blev en säsong i Kiruna berodde på att min tränare i Hammarby, Jan-Åke Tiensuu, flyttade hem dit och tog med mig dit.

Hur hamnade du i Tingsryd?
– Jag är egentligen från Gotland men flyttade upp till Tyresö söder om Stockholm när jag var tolv år. En som jag känner från pojklagen på Gotland blev sportchef i Tingsryd, och det var han som tog mig hit.

Det hörs inte direkt att du är gotlänning.
– Det var inte så coolt att pratat gotländska när man var tolv år och flyttade till Stockholm, så då lade man bort dialekten ha ha…

Första vändan du var i Tingsryd redan 2007.
– Det stämmer. Jag blev utlånad från Nybro fram till transferfönstret stängde det året. Det blev sju matcher i Tingsryd den vändan.

Mot slutet har din karriärkurva börjat peka väldigt brant uppför. Vad känner du själv att du utvecklat mest sedan du blev smålänning 2006?
– Det har nog hela tiden varit en mognadsprocess. När jag var yngre kunde jag göra några riktigt bra matcher, men jag gjorde även väldigt många dåliga matcher.
– I dag är jag jämnare och har framförallt höjt min lägsta nivå.

Du har placerats i många andra klubbar redan den här säsongen, hur påverkas man som spelare av det?
– Självklart är det smickrande och det är ett kvitto på att man är på rätt väg i sin utveckling.
– Alla som håller på med hockey vill spela så högt upp som möjligt och jag, precis som alla andra, vill vinna titlar. När man då hör att ett eller flera topplag i Sverige är intresserad så blir man givetvis väldigt glad.

Ditt kontrakt med Tingsryd går ut efter säsongen. Vad talar för att du blir kvar i klubben även nästa säsong?
– Att jag trivs väldigt bra i laget och med att bo här nere. Alla vi killar har jäkligt kul tillsammans och alla i byn ställer verkligen upp för laget. Folket här är hockeytokiga och det är en miljö som jag trivs väldigt bra i.

Var det en tuff omställning att flytta från miljonstaden Stockholm till Tingsryd som har drygt tretusen invånare?
– Jo, men det är klart att det blir en viss omställning eftersom jag lämnade tryggheten hemma i Stockholm där alla mina vänner fanns då.
– Trots det så trivs jag väldigt bra med att bo på ett lite ställe som Tingsryd. Alla blir jäkligt tajta med varandra och eftersom alla i laget bor relativt nära varandra umgås vi mycket och det skapar en riktigt bra sammanhållning i gruppen.
– När jag spelade i Hammarby flyttade vi våra kvalseriematcher från Hovet till M/B-Hallen (Sätra Idrottsplats) eftersom det ändå inte kom något folk på våra matcher. Här nere brinner verkligen alla för hockeyn och det är en underbar stämning på våra matcher.

NHL-stjärnan Oliver Ekman Larsson, som kommer från Tingsryd, har tidigare sagt till hockeysverige.se att man kan jämföra Leksand och Tingsryd som hockeynästen. Håller du med om det?
– Ja, det kan man absolut göra. Intresset för hockeyn i både Leksand och Tingsryd är enormt stort. Sedan har väl inte vi här nere kommit lika långt som Leksand, men vi är på god väg ha ha…

Vilket favoritställe i Tingsryd kan du rekommendera våra läsare om dom ska ta en sväng till orten?
– Hyllan på Börjes! Det är ett fik där du kan få en kopp kaffe för en och femtio eller en räckmacka för tjugotre kronor. Där hänger man ibland.
– Annars är en fördel med Tingsryd att du har ganska nära till både Karlskrona och Växjö om du vill åka till några större städer för att handla.

Hur viktiga har din backkollega Tom Koivisto varit för dig den här säsongen?
– Mycket viktig. Det är en väldig trygghet att spela med en kille som Tom eftersom man vet att han alltid finns där för att hjälpa till att lösa situationer. Han skulle heller aldrig sätta laget i svåra situationer.
– Toms styrka i offensiven gör att jag kan lägga min fokus på i första hand det defensiva spelet. Men skulle jag ge mig ut på någon offensiv resa vet jag att han finns där och täcker upp för mig. En riktigt bra och viktig spelare helt enkelt.

Hur delaktig var du i att den andre Hammarbyaren, Christopher From Björk, flyttade till Tingsryd?
– Det hade jag ingenting med att göra. Jag kände faktiskt inte Christopher innan Tingsryd. Visserligen gick vi i samma plugg under gymnasiet. Vi visste väl bara vem den andra var då, men mer en så kände vi inte varandra.
– Vi spelade heller aldrig tillsammans i Hammarby eftersom han lämnade deras juniorer innan jag kommit upp dit.

I lördags gjorde ni en väldigt bra insats mot Leksand där ni mot slutet av matchen tappar tre poäng till endast ett. Hur ser du tillbaka på den matchen?
– Det var en match där det kändes som vi började hitta tillbaka till vårt fina spel från tidigare under säsongen. Allt eftersom matchen gick växte självförtroendet mer och mer.
– Under våra senaste matcher har det sett lite lojt och viljelöst ut. Nu var det mycket folk på läktarna och en härlig inramning vilket gjorde det extra roligt att få visa upp att vi är ett riktigt bra lag.
– Sedan måste man konstatera att Leksand är ett väldigt bra hockeylag. Visst tappar vi två poäng, men samtidigt får vi med oss en poäng vilket vi ska vara hyfsat nöjda med eftersom varje poäng är otroligt viktig nu mot slutet av serien.

Hur mycket pratar ni om ett eventuellt kvalseriespöke?
– Vi pratar om att i första hand ha fokus på dom saker som vi kan påverka. Personligen har jag spelat i Kvalserien fyra år varav tre med Tingsryd. Jag skulle vara ganska nöjd om jag slapp vara med om det ytterligare en gång.
– Oavsett vilka lag vi möter eller vilka andra lag som spelar mot varandra i slutet av en serie handlar det mycket om nerver. Jag hoppas att vi kan avgöra det här innan dom sista omgångarna så vi kan avsluta serien med att få spela avslappnat.

Hur hett är ett Smålandsderby mot Oskarshamn?
– Som derby sett smäller det inte lika högt som matcherna mot Troja eller som tidigare säsonger mot Växjö. Det är helt enkelt lite längre till Oskarshamn och därför blir inte derbykänslan densamma.
– Däremot är vi ruskigt taggade inför den här matchen oavsett om det är ett derby eller inte. Vi har inte vunnit någon av matcherna mot Oskarshamn den här säsongen. Senast vi möttes slarvade vi dessutom bort segern i tredje perioden. Jag kan lova att det är ett revanschsuget Tingsryd som åker till Oskarshamn.

Vad är nyckeln till en Tingsrydseger i kväll?
– Att vi spelar med bra fart under rören och håller oss till den gameplan som vi slagit flera av topplagen den här säsongen.

Kvällens matcher

Hockeyallsvenskan:
Leksand – Malmö
Oskarshamn – Tingsryd

Text: Ronnie Johansson

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL