SHL

Målet: att göra en Viktor Arvidsson

ANNONS

”Har blivit en morot för mig”

I år fick Viktor Arvidsson sitt genombrott i Skellefteå. Nu står ännu jättetalang på kö för att slå sig in i A-lagstruppen. Forwarden Oskar Sundqvist vill knäcka Arvidsson-koden och etablera sig i elitserien.
– Det som Arvidsson gjorde har blivit en morot för mig, säger 19-åringen till hockeysverige.se.

Pittsburgh den 23 juni 2012. Drafttavlan gör mig perplex. Pittsburgh Penguins har just draftat en spelare vid namn O. Sundqvist som 81:a spelare i tredje rundan. Jag kliar mig i skägget och undrar om det handlar om någon nordamerikansk snubbe med ett svenskklingande namn, eller om jag faktiskt har missat en av de svenska talangerna som är tillgänglig för draften.

Medan jag står och väntar på att denna mystiska spelare ska dyka upp i Consol Energy Centers mixade zon faller pusselbitarna på plats i huvudet. Någon månad tidigare har jag varit på Frölundaborg i Göteborg och täckt JSM-slutspelets upplösning. I Skellefteås J18-lag har en gänglig forward stuckit ut från mängden. Hans namn är O. SundqvistOskar Sundqvist.
– Det som jag framför allt gillade med Oskar var kombinationen av spelsinne, storlek, sättet han tävlade på och hans karaktär. Det fanns en råtalang där som kändes väldigt intressant och spännande.

Det säger Patrik Allvin, chefsscout i Europa för Pittsburgh Penguins, till hockeysverige.se. Han var den som låg bakom det överraskande tidiga valet av Sundqvist, ett val som till och med tog huvudpersonen själv på sängen.
– Det var mest ren lycka. Jag trodde inte själv att jag skulle gå så tidigt, så det blev lite av en överraskning, säger Oskar själv när jag ber honom återkalla sina minnen från Pittsburgh snart ett år senare.
– Sedan minns jag att det var väldigt varmt. Det var varmt redan första draftdagen, men kanske blev det ännu varmare under andra dagen när jag skulle draftas för att jag var så nervös (skratt).

14 elitseriematcher

Foto: Getty Images

Med draften som råg i ryggen åkte Oskar Sundqvist hem till Skellefteå och genomförde en fin säsong som bland annat inkluderade 14 elitseriematcher och spel i både U19- och U20-landslagen. Elitseriedebuten skedde i en hemmamatch mot Frölunda den 24 oktober. Första målet kom även det mot Frölunda den 5 januari och blev matchvinnande i en 2-0-seger.
– Det är svårt att vara missnöjd när man får spela 14 elitseriematcher. Det var mer än jag hade vågat hoppas på från början, men jag tycker att jag tog chansen när jag fick den, säger han om sin säsong.
– Det första de sa till mig när jag kom upp i A-laget var att de ville att jag skulle spela mitt eget spel. De sa att jag fick göra misstag, att det var bättre att jag lärde mig den vägen än att jag åkte och gömde mig därute. Det gillade jag.

Svenska mästarna var nöjda med Sundqvists framsteg och belönade honom härom veckan med ett treårskontrakt. Nu ser han fram emot hösten med tillförsikt.
– Jag siktar på att spela så mycket som möjligt i A-laget nästa säsong, det är mitt mål just nu, säger Oskar Sundqvist.
– De har sagt till mig att allt är upp till mig själv. Jag kommer att få chansen så gör jag bara en bra sommarträning, sover och äter rätt så kommer jag att ha en rätt bra chans att spela till mig en ordinarie plats.

Ska bli nästa Viktor Arvidsson
Vill Oskar Sundqvist ha tips på vad han behöver göra för att ta ett lyckosamt kliv från junior- till seniorhockeyn finns det gott om spelare att rådfråga i Skellefteås unga A-trupp. Men den som ligger närmast till hands är Viktor Arvidsson. Slutspelets stora succéforward befann sig i en snarlik situation som Sundqvist inför förra säsongen – en talangfull sistaårsjunior med begränsad A-lagserfarenhet.
– Jag har pratat en del med Arvidsson, men även med många andra i laget om vad som krävs. De är inga divor utan väldigt bra på att hjälpa till och ställa upp. Jag ser upp till dem allihop, konstaterar han.
– Sedan är det klart att det som Arvidsson gjorde har blivit en morot för mig. Jag vill göra precis samma sak den här säsongen.

Foto: Getty Images/Bruce Bennett (Arkivbild)

Ska han gå i Arvidssons fotspår blir JVM en naturlig del av ekvationen. Skellefteåkompisen var Juniorkronornas bästa målskytt i Ufa över nyår. Oskar Sundqvist gör ingen hemlighet av att han vill vara med och slåss om ädla medaljer när turneringen nu spelas på hemmais i Malmö.
– Nu när A-laget vill satsa på mig kände jag att jag kunde skriva upp JVM som ett mål inför nästa säsong, säger han.
– Jag hoppas att jag ska bli uttagen till något läger här i sommar så att man får chansen att visa upp sig. Det gäller att tänka på samma sak som i klubblaget, att våga ta för sig och inte vara rädd för att misslyckas.

”Har tagit bra steg i utvecklingen”
Tillbaka till Patrik Allvin. Han medger att det var lite av en chansning att plocka Skellefteåforwarden redan i tredje rundan i fjolårets draft, men gillar samtidigt vad Oskar Sundqvist har gjort under det senaste året.

Han ser Sundqvist som ett långtidsprojekt, en spelare måste ges ordentligt med tid för att få möjlighet att blomma.
– Ibland kan man sätta onödig press på en ung kille genom att drafta honom mycket tidigare än vad folk har förväntat sig, men jag kände att Oskar var så pass mogen och medveten om vad som krävs för att spela i NHL för att klara av det, säger chefsscouten.
– Tiden får utvisa om vi draftade honom för tidigt eller för sent, men vi tycker att han har tagit ett bra steg i utvecklingen uppe i Skellefteå och att han står väl förberedd inför kommande säsong.

Kan han bara knäcka Viktor Arvidsson-koden kan det bli en riktigt rolig säsong för O. Sundqvist.


Oskar Sundqvist hälsar på den tidigare storspelaren Bill Guerin efter att ha draftats av Pittsburgh Penguins.
Foto: Getty Images.

Text: Uffe Bodin

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM