Washington
NHL-RESAN: Tacksam för sina år i Karlstad – ”Det var en fantastisk rolig tid jag hade i Färjestad”
ANNONS

Han är skåningen som fick sitt genombrott i Färjestad. Marcus Johanssons flytt till Karlstad i unga år blev avgörande för hans karriär och 26-åringen säger sig vara mycket tacksam gentemot den värmländska klubben när jag träffade honom under min vistelse i Washington.
– Det var en fantastisk rolig tid jag hade i Färjestad och någonting man saknar, så det tycker jag verkligen, säger Johansson till bloggen.

Marcus Johansson valdes av Washington Capitals som i draften 2009. Totalt gick Johansson som nummer 24 i draften. Det innebär en hel del förväntningar på axlarna men också ett större tålamod hos klubben i fråga.

Efter ett starkt år med Färjestad BK i SHL skrev Johansson sommaren 2010 på ett treårsavtal med Washington. Den svenske kaptenen från JVM samma år visade klass direkt och spelade 69 matcher för Capitals som rookie NHL-säsongen 10/11. Åren går snabbt och Johansson är nu inne på sin sjunde säsong i världens bästa liga och tycker att han har utvecklats på andra sidan atlanten.
– Det går väl åt rätt håll tycker jag. Man lär sig nya saker varje dag, varje match, så man utvecklas. Det är kul och det känns som att det viktiga är att man går åt rätt håll och blir bättre och inte tvärtom (skratt). Det känns bra. Det är jäkligt kul att spela hockey här och på den här nivån så jag är jäkligt glad att det är så.

Många spelare får kanske ta en annan roll i NHL än vad man var van vid i den tidigare klubben. Men Marcus Johansson tycker att han har kunnat fortsätta göra det han är bra på. Det är också vad han tror är nyckeln till framgångarna.
– Den största skillnaden är väl att jag var mest center när jag spelade i Sverige och nu är jag ytterforward. Annars är det väl inte så stor skillnad. Jag tycker att när man kommer hit så kommer man hit av en anledning och då måste man göra det man är bra på, annars så håller det inte. Man försöker hålla sig till det man kan.

Det är den nya generationen spelare som har dominerat på många håll i NHL den här säsongen. Även i World Cup såg vi ett smakprov på en hockey med ännu mer fart än tidigare. Det är en hockey som faller Johansson i smaken. Han håller med om att de nya spelarna blir snabbare och snabbare.
– Ja precis, det går fortare och fortare tycker jag. Det är många av de unga som kommer upp som jag tycker alla är bättre och bättre på skridskorna och snabbare och snabbare. Det är kul. Det är så hockey ska spelas tycker jag, så det är jäkligt roligt.

Washington har haft det lite upp och ned spelmässigt i inledningen på säsongen. Trots halvknackigt spel emellanåt har laget ändå hittat vägar att vinna, som det så vackert heter. Johansson tror jag sig veta vad det beror på.
– Jag tycker vi har en sån bra bredd över hela laget. Varenda lagdel känns som att den är jäkligt stark. Det känns bara som att vi är jäkligt svåra att möta och även om vi tappar folk så fortsätter vi att spela vårt spel och det är jäkligt bra.

Marcus Johansson tog som sagt vägen till NHL via Färjestad BK. 26-åringen är tacksam över hur väl han utbildades i Färjestad och på så sätt var redo när han fick chansen i världens bästa liga. Han tycker att han fostrades på ett ypperligt sätt i Färjestad.
– Ja absolut, jag menar det var där jag slog igenom. Både under tiden i J18 och sen uppe i A-laget. Det var en fantastisk rolig tid jag hade i Färjestad och någonting man saknar, så det tycker jag verkligen.

Med Färjestad vann Marcus Johansson SM-guld med både J18 och med A-laget i SHL. Det är framgångar han värderar väldigt högt.
– Det är svårslaget när man vinner något mästerskap. Det är inte mycket som slår det. Jag vann SM-guld med J18 där och sen vann jag ett med A-laget också så det får man vara stolt över.

Nu siktar Landskrona-sonen på att ta nästa stora titel, den här gången med Washington Capitals. Kanske kan han våren 2017 även titulera sig Stanley Cup-mästare.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL