Nyheter
NHL-RESAN: Lasse Johanssons fantastiska resa till NHL: ”Hur kul som helst att vara här”
ANNONS

Han är målvakten som skrev NHL-kontrakt vid 29 års ålder. När Chicago i onsdags tog emot Arizona var det Lars Johansson som satt där på bänken och agerade andramålvakt bakom Scott Darling. Chicago vann matchen med 4-0 och efter slutsignalen träffade jag Johansson i omklädningsrummet. Han är givetvis nöjd över att vara i NHL med Chicago Blackhawks.
– Jätteroligt såklart. Det är kul att se och lära lite här nu medan Crawford är borta. Det är ett grymt lag, en grym förening med en grym organisation. Det är klart att det är häftigt.

Lars Johansson var en stor anledning till att Frölunda kunde ta hem SM-guldet 2016. Trots att Johansson inte ens är draftad öppnade den fantastiska fjolårssäsongen dörrarna till NHL. Konkurrensen med både Corey Crawford och Scott Darling gjorde dock att Johansson fick börja säsongen i AHL med Rockford Icehogs. Avestasonen gjorde en bra inledning på säsongen, så pass bra att han den 4 december blev uppkallad till NHL efter att Corey Crawford tvingats till en akut blindtarmsoperation. I Chicago finns sedan tidigare fyra svenskar och Johansson har blivit väl mottagen i sitt nya lag.
– Ja absolut, av allihopa också så det är inga konstigheter. Det är skönt att man känner några ansikten sedan innan.

För fyra år sedan huserade Johansson med Västerås. Säsongerna i Hockeyallsvenskan följdes upp med tre säsonger i SHL med Frölunda och nu alltså NHL. Vilken resa!
– Ja precis. Det har gått bra i min utveckling på slutet. Kul att det har gått bra och kul att man är här nu. Jag ska försöka göra det bästa av det, säger Johansson.

Hur viktiga var åren i Frölunda för att nå till NHL?
– Det är klart att de åren var väldigt viktiga, jag utvecklades mycket som målvakt där. Jag har haft bra målvaktstränare genom hela karriären, både från Mora, Västerås och i Frölunda. Jag har tagit små bitar från allihop och det känns som att det verkligen började klaffa i Frölunda. Vi hade ett bra lag och man fick vinna mycket och fick bra självförtroende, så det är klart att det betyder mycket.

När vi träffas i Chicago leder Frölunda SHL överlägset. Lars Johansson har koll på sin tidigare klubb.
– De går riktigt bra och jag försöker kolla. Jag har väl sett i alla fall några perioder men kanske inte så många hela matcher. Jag ser lite perioder, kollar highlights och håller kontakt med lite folk där. Bland annat Johan Gustafsson och han har gått väldigt bra.

Vilket är ditt bästa minne från Frölunda?
– Det är såklart finalerna när vi vann SM-guldet. Det var en fantastisk upplevelse. Hela ceremonin med firandet efteråt också. Det är en grym stad och grymma fans så det var riktigt häftigt.

Efter Crawfords skada har Scott Darling tagit över förstaspaden i Chicago och dessutom gjort det riktigt bra. Johansson vet inte om eller när han kommer få chansen att spela sin första match i världens bästa hockeyliga.
– Nej, men det är bara att försöka göra det så bra som möjligt och bli bättre här för varje träning. Det är lätt att bli det när man har sådana här spelare runt sig och sen så får vi se. ”Scotty” har spelat grymt bra nu också så det är bara att bita i och sen får vi se om det kommer någon chans eller inte. Men det känns hur som helst kul att vara här, säger Johansson med ett leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch