Nyheter
NHL-RESAN: Guldkaptenen hyllar Alexander Nylander – ”Han har allt”
ANNONS

Han vann både SM-guld med Brynäs och JVM-guld med Sverige 2012. Efter succéåret åkte Johan Larsson över Atlanten för att försöka ta en plats i NHL. Nu har centern från Lau på Gotland även uppnått det målet. Förra säsongen spelade 24-åringen 74 matcher för Buffalo Sabres och noterades för 17 poäng.
– Jo jag tycker det har gått bra. Det är svårt att bedöma sig själv men hittills är jag nöjd i alla fall. Såklart att man alltid vill göra mer poäng och mål, men i min roll tycker jag det har gått bra, säger Larsson om sin utveckling i Nordamerika. 

Under den nuvarande säsongens första 31 matcher noteras centern för tio poäng. Johan Larsson är till freds med sin inledning men har svårt att glädjas när laget har det tungt.
–  Det känns bra faktiskt. Det har gått lite tungt för vårt lag, lite upp och ned, men så är det väl under en säsong.

När Johan Larsson vann JVM-guld med Sverige 2012 var det dessutom som kapten för laget. Nu är det snart dags för 2017 års upplaga av turneringen och Larsson minns tillbaka på en fantastisk tid i Calgary.
– Ja såklart, det kommer upp bra minnen från mitt junior-VM så det ska bli kul att följa och se hur det går i år. Det är en tuff turnering och den går i Kanada så det är bara för grabbarna att njuta.

Alexander Nylander är en av Sveriges största stjärnor i årets lag till JVM. Nylander spelar till vardags i Buffalos farmalag Rochester. Det gör att Johan Larsson har lite extra bra koll på honom och Larsson gillar det han har sett.
– Ja, jag såg honom här på campen och i några matcher. Han har allt. Han har en grym skicklighet och det blir ett bra tillskott för den svenska truppen.

Hade ni något speciellt i den gruppen som vann guld i JVM 2012?
– Vi hade ett ganska jämt lag, fyra femmor som köpte sina roller tycker jag. Det var bra och sen fick vi ihop gruppen ganska bra, men om jag kommer ihåg rätt hade vi det ganska struligt på vägen. Vi fick kämpa oss förbi några matcher men sen fick vi med oss studsarna på slutet.

Finländaren Rasmus Ristolainen spelar också i Buffalo och, ja, det var han som satte stopp för Sveriges drömmar om JVM-guld på hemmaplan i Malmö 2014. Nu några år senare har krutröken lagt sig och de båda vännerna och lagkamraterna brukar påminna varandra om varsin händelse i JVM.
– Ja, han (Ristolainen) var även med när vi vann 2012 så det är de viktiga, skrattar Larsson.
– Men som sagt, han avgjorde mot Sverige i Sverige så han har väl lite att komma med i all fall, fortsätter Larsson med lite allvarligare min.

Efter 2012 har det inte blivit något mer guld för Sverige men målsättningen inför årets turnering tycker Johan Larsson är ganska självklar.
– Jag vet inte hur de andra lagen ser ut men Sverige tycker jag alltid ska gå för guld. Det är alltid ett mål när man åker dit tycker jag. Det ska bli kul att följa.

JVM startar den 26 december och all info inför och under turneringen hittar ni givetvis här på hockeysverige.se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games