• Publicerat 17 februari, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Erik Karlsson.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Ottawas seger med 3-0 mot New Jersey i natt betydde mer än bara två poäng för bortalaget. Segern kom inför spelarnas pappor som den här veckan får resa med laget under några matcher. På läktaren fanns givetvis Erik Karlssons farsa, Jonas Karlsson. Efter vinsten hyllade Erik sina föräldrar.
– Dom har givetvis betytt väldigt mycket. Dom har lagt ned oerhört mycket av sin tid och underhåll för att kunna få oss barn att göra det vi har velat. Det är bara kul att man kan ge tillbaka lite i alla fall, säger han till Hockeysverige.se.

NEWARK (HOCKEYSVERIGE.SE)
Att världens bästa back ofta har bra kvällar är ingen överdrift. I matchen mot New Jersey fick även pappa Jonas Karlsson njuta av sonen föreställning på första parkett. Farsan fick bland annat se sin son göra mål när Ottawa tog en förtroendeingivande 3–0-seger borta mot New Jersey.
– Ja, det var gött, givetvis väldigt roligt att dom är här. Att man kan vinna gör att det blir lite lättare och ta sig runt i omklädningsrummet. Det lättar ju upp stämningen en del så det var riktigt viktigt, säger en leende Erik Karlsson efter matchen.

Ottawa Senators är alltså på turné och med sig har man ett gäng glada hockeypappor. Under veckan får de följa NHL-cirkusen och framför allt sina söner på riktigt nära håll.
– Det är kul. Vi ändrar inte våra rutiner någonting. Det är mer att dom är runt oss och vi gör vårt vanliga. Det är därför dom är här, för att se hur det fungerar, säger Erik Karlsson och fortsätter.
– Det är många som kommer från olika ställen så det är inte så ofta man får chansen att träffa sina föräldrar. Speciellt inte under säsong på bortaresor. Så det är ju givetvis roligt för dom att få kunna se några matcher live och speciellt i andra arenor. Det är väl det som är speciellt för dom. Det är bara roligt att dom är här.

Går det att beskriva vad pappa och mamma har betytt för dig när du står här i dag?
– De har givetvis betytt väldigt mycket. Jag kommer från ett litet samhälle (Landsbro). Inte sådär jättemycket pengar, utan de har lagt ned oerhört mycket av sin tid och underhåll för att kunna få oss barn att göra det vi har velat. Så givetvis väldigt kul att jag har tagit mig dit jag har tagit mig. Och det är givetvis mycket på grund av pappa och min morsa. De har skjutsat alla år och ställt upp. Det är bara kul att man kan ge tillbaka lite i alla fall.

”VI KOMPLETTERAR VARANDRA BRA”

För många NHL-spelare är livet ”on the road” kanske inte det roligaste de vet. Men Erik Karlssons pappa har definitivt inte tröttnat.
– Han gillar det. Han är inte här så ofta så det är kul att han kan få hänga med och se lite olika städer. Han har ett vanligt jobb hemma så det är inte så att han tar semester allt för ofta. Så det är kul för honom att han få komma iväg och ladda batterierna lite. Givetvis tycker han det är riktigt roligt att kolla hockey, speciellt NHL-hockey och kolla på mig. Så det är något han ser fram emot varje gång det händer.

Hur är han som pappa?
– Han är ganska tystlåten av sig. Han är lite annorlunda än vad jag kanske är, säger Erik Karlsson och flinar.
– Så det är rätt skönt, vi kompletterar varandra bra. Jag står för snacket och han står och lyssnar och observerar. Sen så är det givetvis kul när han tar för sig och börjar snacka lite mer med allihopa. Så det är bara kul att han är här och har varit här så pass många gånger. Han är lite av en veteran nu.

Erik Karlsson står ofta gärna i centrum och gillar att spexa. En sida han inte verkar ha fått från sin far.
– Nej, han blir väl inte så exalterad, säger Karlsson och skrattar.
– Men jag vet att han är glad, han tycker det är roligt. Han gillar att umgås med de andra också, dricka lite pilsner och snacka skit.

Är han likadan här som hemma i Sverige?
– Nej, han är rätt tystlåten av sig. Speciellt nu när det är engelska också, det är inte hans starkaste språk. Han håller sig lite i skymundan men han tar för sig mer och mer. Det är bara kul och se att han kommer iväg, får göra någonting annat och ta sig ut från sin ”comfort zone” lite, säger sonen.

Laget bjuds alltså inte på någon robotdans a lá Marcus Johanssons farsa?
– Haha, nej, det händer nog inte att min farsa dansar här. Det blir nog senare på kvisten i så fall om det ska hända.

”LITE AV EN KULTURKROCK”

Det är far och son men Erik och Jonas Karlsson lever vitt skilda liv.
– Ja, men jag har ju varit här borta rätt länge nu så han har ju vant sig lite och vet hur det fungerar. I början var det väl lite mer av en kulturchock. Nu är han lite mer van vid livet här borta och hur det fungerar. Samtidigt förstår han ju att vi lever väldigt olika liv.

När jag kommer ut från Ottawas omklädningsrum i New Jersey står alla pappor samlade för att ta emot sina söner. Innan de reser vidare mot Toronto får jag en pratstund med pappan till världens bästa back.
– Det är jätteroligt att få vara med så här nära och se hur det fungerar. Första året han var i Ottawa hade dom papparesa för första gången. Så det är nog femte papparesan jag är på nu. Jag tror att jag nog nästan är ensam om att ha varit med alla gånger, säger Jonas Karlsson och fortsätter berätta om sitt sällskap.
– Mycket trevliga farsor här så det är jättebra. Vi har har roligt som bara den.

Hur stolt är man som farsa för Erik Karlsson?
– Jag är jättestolt när jag sitter och tittar och har alltid varit. Så det är skitroligt.

I höstas medverkade Erik Karlsson i Aftonbladets intervjupodcast med hockeystjärnor. Där berättade Erik historien om hur han som ung gärna ville bli målvakt, men att pappan satte käppar i hjulet. Jonas Karlsson drog helt enkelt iväg så hårda slagskott på sin son att denne tappade intresset för att stå i mål. En historia som huvudpersonen nu själv kan bekräfta.
– Ja det stämmer, men det är nog många föräldrar som har gjort det tror jag, säger Jonas Karlsson.

Varför ville du inte att han skulle bli målvakt?
– Han var ju för bra. Han hade aldrig haft tid och stå där nere när dom andra spelar ute. Då hade han ju åkt efter pucken till slut.
– Han fick stå hur mycket han ville men han fick inte bli målvakt, säger Jonas och ler finurligt.

Såg du tidigt vilka talanger han hade?
– Ja det såg man rätt tidigt. men man vet ju aldrig vad det blir senare.

Att vilja stå i centrum och spexa är som sagt inget Erik Karlsson har fått från pappa. Men har han fått hockeygenerna från sin far?
– Ja, så kan det nog vara, säger Jonas Karlsson och ler.

Tillsammans med sin son lämnar han Prudential Center i Newark, New Jersey. Laget och dess kompani reser redan samma kväll vidare till nästa bortamatch mot Toronto. Klockan är 22.10 en kylig torsdagskväll, men livet ”on the road” är inte alltid så glamoröst, åtminstone inte för spelarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *