• Publicerat 18 mars, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
GENOMBROTT. Mikael Backlund gör sin bästa NHL-säsong i karriären.Foto: Getty Images/Derek Leung

Det pratas om Mikael Backlund. När hockeysverige.se åkte till Calgary för att kolla läget med lagets förstacenter gjorde han ingen besviken. 28-åringen lyste av självförtroende när Calgary besegrade Dallas med 3-1.
– Det är det bästa jag har spelat en hel säsong, säger födelsedagsbarnet till hockeysverige.se.

CALGARY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hockeysverige.se är på plats när Calgary spelar mot Dallas hemma i Scotiabank Saddledome. Hemmalaget vinner bekvämt med 3–1 och Backlund är kanske matchens allra bästa spelare. Västerås-sonen lämnar isen med en assist och +3, och blir dessutom den Europafödde utespelare som spelat flest matcher i Calgary Flames historia.
– Det är alltid skönt, det tar man, säger en leende Backlund om sin insats.

Undertecknad träffade Backlund i början på säsongen under en bortamatch mot Islanders. Då hade laget haft en usel start, men nu är läget ett helt annat. Calgary Flames är ligans hetaste lag med elva segrar på de tolv senaste matcherna.
– Vi har fått igång lite målvaktsspel. Johnson (Chad) spelade bra i november för oss och sen har dom (Johnsson och Brian Elliott) bytt av varandra lite och spelat bra. Det har stabiliserat laget.
– Vi har även ett nytt system och nya coacher, det tar ett tag att komma in i det. Framför allt när många av oss missade campen, säger Backlund om lagets förvandling.

En stor anledning till att Calgary nu är på slutspelsplats stavas just Mikael Backlund. Han leder lagets succéartade förstakedja, en trio som hela NHL pratar om. Linan går under namnet ”Three-M”-kedjan eftersom den består av Mikael, Michael (Frolik) och Matthew (Tkachuck).
– Det har gått bra hela året. Det är kul när man får spela med samma killar hela säsongen. Det har fungerat bra med Frolik och Tkachuck. Det klickade direkt när vi fick spela ihop. Det gör ju allting mycket enklare, berättar Backlund.

Vad gör att det klickar så bra mellan er?
– Det är väl att vi alla tre jobbar hårt och är ansvarsfulla. Vi spelar på rätt sida, som idag. De har många skickliga spelare och vår game plan var att ligga på rätt sida, försöka ta pucken av dom och låta dom göra misstag.
– Det är väl det som är vår styrka är. Vi är bra på och sno puckar och ligga rätt i banan. När vi får lägena försöker vi sätta dit den. Vi är kanske lite ineffektiva ibland men ja, vi får lite hjälp av (Mark) Giordano på backen också, säger Backlund och skrattar.

NÄMNS SOM EN SELKE TROPHY-KANDIDAT

Backlund har gjort så pass bra ifrån sig att han på allvar nämns som en kandidat till Selke Trophy. Ett pris som går till NHL:s bästa defensiva forward och aldrig vunnits av en svensk spelare. Lika hårt han jobbar på isen, lika ödmjuk är han vid sidan av. Backlund lyfter fram lagkamraterna och tränaren som nyckeln till hans fina spel.
– Det är väl att få spela med samma killar och få stort förtroende av tränaren. Direkt från start visade tränaren att han tror på mig och litar på mig. Det har gjort att jag har växt som spelare och fått det där lugnet. Jag har kunnat spela mitt spel och ha fullt förtroende från tränaren.

Har du någonsin varit bättre?
– Nej, det är det bästa jag har spelat en hel säsong. Jag hade en bra andra halva i fjol men tycker att jag har byggt vidare på det och spelar ännu bättre nu. Jag har hittat en jämnhet hela säsongen så det är kul. Kul också att det går bra för laget, det är ju det viktigaste, säger en fortsatt ödmjuk Backlund.

Så det här är din bästa säsong någonsin i karriären?
– Ja precis. Jag har slagit alla mina rekord. Eller jag har tangerat målrekordet så kanske kan jag slå det snart, säger han och ler.

Kvällen till ära fyller Backlund dessutom 28 år. Det firades med två poäng och stärkta slutspelsaktier, men även en liten middag.
– Vi var ute och käkade middag igår. Pappa är här och hans sambo. Så vi och min sambo och Rasmus Andersson var med ute och käkade. Vi var ute och tog en köttbit och lite rödvin.

Rasmus Andersson funderar ni kanske nu. Är inte Peter Anderssons grabb i Stockton för att lira i AHL och lapa sol? Så sent som den 10 mars kallades Andersson upp för att täcka lagets skador på backsidan. Någon debut i NHL har det dock inte blivit än. Tyvärr för Anderssons del lär den även dröja lite till eftersom laget nu har fått tillbaka skadade spelare. Andersson imponeras dock av Backlund och är glad över att få vara med och se och lära.
– Han gör en jättebra säsong, det är skoj för honom. Han har tagit hand om mig bra när jag har varit här uppe så det är skoj, säger Andersson.

20-åringen slapp till och med betala notan vid gårdagens middag.
– Haha, ja. Jag får ta nästa antar jag, säger han och skrattar.

I och med segern mot Dallas återtog Calgary tredjeplatsen i Pacific Division. Laget är en poäng före rivalen Edmonton, som dock har en match mindre spelad. Nästa match för Backlunds mannar är natten mot måndag när Los Angeles Kings kommer på besök. Ett ypperligt tillfälle för Calgary att i princip ta död på Los Angeles hopp om att nå en slutspelsplats.