• Publicerat 20 mars, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Mikael Backlund.Foto: Candice Ward-USA TODAY Sports

Mikael Backlunds succésäsong bara fortsätter. I natt nådde den nyblivna 28-åringen en ny milstolpe. Backlund stod för en assist när Calgary besegrade Los Angeles med 5–2. Poängen gör att Västerås-sonen för första gången når 50 poäng i NHL. Hockeysverige.se träffade en glad svensk efter matchen.
– Väldigt glad att jag nådde 50 för första gången. Det känns stort, säger Backlund från omklädningsrummet.  

CALGARY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det fanns två svenskar på isen när Calgary tog emot Los Angeles Kings på hemmaplan. Adrian Kempe gjorde sitt 15:e framträdande för gästerna och spelade knappt elva minuter. Det blev dock ingen rolig kväll för varken Kempe eller Los Angeles. Matchens andra svensk hade en betydligt roligare afton. Mikael Backlund stod återigen för en mycket gedigen insats och kunde effektivt stänga ned Los Angeles bästa spelare.
– Ja, jag tycker det gick ganska bra. Jag tycker vi spelade stabilt och höll deras kedja med Carter (Jeff) borta från vår egen zon. Vi gav dom inte så mycket chanser. Sen gör vår kedja ett mål i fyra mot fyra. En ganska bra match, sammanfattar en fortsatt ödmjuk Backlund.

Mikael Backlund var bra men den här kvällen tillhörde hemmalagets Johnny Gaudreau. 23-åringen passade fram till de två första målen och sköt på egen hand 4–1 till Calgary i början på andra perioden. Publiken och Gaudreau firade målet till tonerna av ”Johnny B Goode” och arenan kokade. Givetvis ett extra speciellt ögonblick med tanke på att låtens sångare Chuck Berry nyligen avled. Vila i frid, Chuck!

Gaudreaus tre poäng gör att han passerar Backlund och går upp i ensam ledning i Calgarys interna poängliga. Svensken var dock inte speciellt besviken över lagkamratens uppvisning.
– Det kan jag bjuda på. Jag är bara väldigt glad att jag nådde 50 för första gången. Det känns stort, säger Backlund och ler ännu större.

Men du stannar väl inte på 50?
– Vi får se. Jag är bara glad att vi vann idag, säger Backlund och ler igen.
– Nu har Los Angeles en lång väg att gå, elva poäng upp till oss. Oerhört viktig match så skönt att vinna. Gör vi en bra roadtrip nu så kommer vi ligga väldigt bra till när vi kommer hem igen.

Calgary har satt sig i en riktigt bra position inför grundseriens sista tio matcher. Kanske kan det finnas tid för Backlund att öva på badminton. Det går nämligen rykten om att han inte är lika bra på det som på hockey…
– Haha! Ja, det är jag riktigt dålig på. Det är inte min grej. Jag är inte helt usel men jag är inte bra på det i alla fall.
– Pingis är jag också ganska dålig på. Men det är sporter jag inte gnuggar så mycket. Jag tycker de är ganska tråkiga, säger han till sitt försvar.

En ursäkta vi rimligtvis får acceptera. Men kanske kan det istället bli en tenniskarriär när nummer 11 lägger skridskorna på hyllan.
– Tennis tycker jag är kul, men det måste man ju träna. Där kan jag bli bättre på men det krävs en del träning för att bli bra på tennis, säger Backlund och ler igen.

Vi får väl helt enkelt vänta och se hur det blir med Backlunds eventuella tenniskarriär. Det finns åtminstone en fin tradition i svensk tennis. Även om dagens generation kan behöva förstärkning. Är det läge för den nya förbundskapten Johan Hedsberg att slå en signal till Backlund? Jag misstänker dock att Calgary Flames nog är ganska nöjda om de får behålla sina förstacenter ett tag till. För Hedsbergs kan jag meddela att Backlunds kontrakt även sträcker sig över säsongen 17/18.

Calgary – Los Angeles 5–2 (2–1, 2–1, 1–0)
Calgary: Sean Monahan (23), Michael Stone (3), Mark Giordano (12) (Mikael Backlund), Johnny Gaudreau (16), Kris Versteeg (13).
Los Angeles: Anze Kopitar (10), Nic Dowd (5).