• Publicerat 20 mars, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Patrik Nemeth.Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports

I förra veckan kunde hockeysverige.se avslöja att John Klingberg vill spela VM. En annan back i Dallas som är sugen på Tre Kronor är Patrik Nemeth. I den här intervjun berättar Nemeth om årets säsong, tankarna kring framtiden och viljan att få spela VM med Tre Kronor.
– Det vore jäkligt kul om dom tog ut mig, säger han till hockeysverige.se. 

CALGARY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Patrik Nemeth lämnade AIK 2012 och åkte över till Nordamerika. Efter en säsong i AHL med Texas Stars fick han säsongen 13/14 spela sina allra första NHL-matcher med Dallas. Backen från Stockholm har dock haft svårt att ta en ordinarie plats i klubbens backbesättningen. I år har Nemeth än så länge spelat 33 av Dallas 71 matcher och noterats för tre assist.

Det har varit en rörig och jobbig säsong för både Dallas och Nemeth.
– Ja, det har varit väldigt… Man har inte fått speltid frekvent så man har inte fått något gung i grejorna på något sätt. Man får spela lite matcher och så får man sitta någon match och så får man spela. Det är svårt att få ett bra självförtroende och jobba med sitt spel, man får liksom börja om från start hela tiden. Det är svårt.

Förra året vann Dallas hela Western Conference. Med elva matcher kvar av årets säsong pekar allt på att laget missar slutspel. Dallas misslyckande gör att Nemeth kommer vara tillgänglig för att spela VM i maj, och det råder ingen tvekan om att han är sugen på att dra på sig Tre Kronor-tröjan.
– Ja absolut. Jag har lirat 30 matcher så jag har inte spelat så jäkla mycket. Så det vore jäkligt kul om de tog ut mig.
– Om jag får chansen gör jag det jättegärna. Men det beror på vilka som blir tillgängliga, vad de tycker om mitt spel, var man kan passa in och så vidare, säger Nemeth förhoppningsfullt.

Tre Kronors tränarstab har under mars månad rest runt i Nordamerika för att sondera terrängen inför årets VM. Patrik Nemeth, som var med och vann JVM-guld 2012, har fått besök av både Johan Garpenlöv och Peter Popovic. Han har dock svårt att säga något mer om sin egna chanser att ta en plats i en trupp till VM.
– Nja, nej det är svårt. Det beror på vilka som blir tillgänglig under säsongen och vilka som tackar ja. Det har mycket med det att göra också.

HOPPAS ATT AIK GÅR UPP I SHL: ”VORE JÄKLIGT COOLT”

Patrik Nemeth sitter på utgående kontrakt med Dallas. Framtiden i klubblaget är alltså osäker, även om de båda parterna har en dialog.
– Ja, det har väl varit snack under säsongen. Man vet aldrig vad som händer så vi får se. Det lär väl bli lite förändringar här misstänker jag.

Hur känner du själv?
– Det blir ett avslutningsmöte efter säsongen. Då får vi gå in lite närmare på hur det ser ut och vad planerna är. De där får man ta senare.

Dallas säsong har inte motsvarat förväntningarna och även huvudtränaren Lindy Ruff sitter på ett utgående kontrakt. Som Nemeth själv är inne på lär det med andra ord bli stora förändringar i Texas-klubben. Helt säkert är dock att Nemeth vill stanna i NHL.
– Ja, absolut, absolut, så är det ju.
– Vi får se, det är många bitar som kommer röra på sig, ett nytt lag i Las Vegas och så vidare.

Nemeth spelade fyra säsonger i AIK innan äventyren i Nordamerika. Det ser dock inte ut att bli någon återkomst i AIK den närmaste tiden.
– Nej, det tror jag inte. Även om det går rätt bra för dom, säger Nemeth och ler.

Som gammal spelare i AIK följer han klubben och hoppas på att laget ska ta sig tillbaka till SHL, förhoppningsvis redan den här säsongen.
– Det vore jäkligt coolt alltså. Det gick ganska hackigt för dom under säsongen och sedan vann dom väl typ 14 matcher i rad eller något. Det är starkt.

Du kommer inte hem och frälser om det blir SHL för AIK?
– Haha, tanken är väl att vara här borta…

AIK och dess supportrar lär alltså få klara sig utan Patrik Nemeth även nästa säsongen. Men förhoppningsvis kan svenska folket få se honom i Tre Kronor under våren.

NHL-RESAN: Janmark på väg tillbaka – men säsongen är över