• Publicerat 21 mars, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
ETT VASST SAMARBETE. Mikael Backlund har vuxit under coachen Glen Gulutzans ledning i Calgary.Foto: Charles LeClaire-USA TODAY Sports

Calgary Flames är på god väg mot slutspel. Den nya huvudtränaren Glen Gulutzan har verkligen fått ordning på laget som förra året missade slutspelet. En stor anledning till klubbens fina säsong är förstacentern Mikael Backlund. Svensken har minst sagt imponerat på sin nya tränare.
– Jag förstod inte hur bra han var, säger Gulutzan till hockeysverige.se som är på plats i Calgary. 

CALGARY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter tre säsonger som assisterande tränare i Vancouver skrev Glen Gulutzan, tidigare aktiv som spelare i Vita Hästen, inför den här säsongen på som huvudtränare för Calgary Flames. I Vancouver finns en mängd framträdande svenska spelare, inte minst Daniel och Henrik Sedin. I Calgary finns bara en, men vilken säsong Mikael Backlund gör. 28-åringen leder lagets förstakedja och har på 72 matcher producerat 50 poäng. Gulutzan har bara bra att säga om sin nya svenska spelare.
– Hans säsong har varit väldigt bra. Han är förmodligen den spelaren som jag visste minst om när jag kom hit. Jag förstod inte hur bra han var, säger huvudtränaren om Backlund.

På tal om Sedinarna. När Gulutzan lämnade Vancouver för Calgary la tvillingarna in några fina ord om sin landsman.
– När jag fick jobbet här så minns jag att Henrik och Daniel (Sedin) i Vancouver sa till mig att du kommer verkligen att gilla Backlund. Vi tycker att han är en väldigt bra spelare, säger Gulutzan och fortsätter ge beröm till Backlund.
– När jag kom hit så var han den som överraskade mig mest med sin skicklighet, sitt tvåvägsspel och hur professionell han är. Han har varit en stor överraskning för mig sedan jag kom till den här organisationen.

I förra veckan träffade hockeysverige.se även huvudpersonen själv i Calgary. I den intervjun berättade Mikael Backlund att han gör sin bästa säsong någonsin.
– Det har gått bra hela året. Det är kul när man får spela med samma killar hela säsongen. Det har fungerat bra med Frolík och Tkachuk. Det klickade direkt när vi fick spela ihop. Det gör ju allting mycket enklare.
– Det bästa jag har spelat en hel säsong.

Backlund berättade även att det den nya coachen Gulutzan har stor del i hans framgångar.
– Direkt från start visade tränaren att han tror på mig och litar på mig. Det har gjort att jag har växt som spelare och fått det där lugnet. Jag har kunnat spela mitt spel och ha fullt förtroende från tränaren.

PÅ SAMMA NIVÅ SOM CROSBYS OCH MARCHANDS KEDJOR

Kedjan med Backlund, Tkachuk och Frolik är enligt Gulutzan definitivt en av de bästa i hela ligan. Calgary mötte nyligen både Pittsburgh och Boston, två lag som kanske har hela ligans bästa två kedjor just nu. I Pittsburgh finns kedjan med Crosby och i Boston leder Marchand lagets toppkedja. Enligt Calgarys huvudtränare är Backlunds kedja på samma nivå.
– Jag tycker varken Pittsburghs eller Bostons ledande kedjor gjorde någon dålig match mot oss. Jag tycker ”Backs” kedja är på den nivån. Även statistiskt och analytiskt så är de rankade där uppe och den senaste veckan har de visat att de hör hemma där, säger Gulutzan.

Det som kanske är mest imponerande för Backlunds kedja är att de kväll efter kväll ställs mot motståndarlagens bästa kedjor och ändå levererar. Det finns dock kedjor som Backlund tycker är svårare att spela mot än andra och alltså hyser lite extra respekt för.
– Jag tror att vi precis spelade mot dom bästa med Crosby och hans kedja. Dom unga killarna han spelar med är supersnabba och Crosby är världens bästa spelare. Han ger aldrig upp, jobbar hårt och tävlar. Han är en så fruktansvärt bra spelare, bästa i världen.
– Han är tuff att spela mot och sen även Bergeron och Marchand. Den kedjan med Backes och Pastrnak på vingen. De två kedjorna sticker ut och även när vi mötte Florida så var deras toppkedja med Barkov, Huberdeau och Jágr väldigt bra.

Hur långt kan egentligen Backlunds kedja bära laget i ett kommande slutspel? Det känns onekligen som de har något bra på gång i Calgary.

NHL-RESAN: Mikael Backlund har aldrig varit bättre: ”Det bästa jag har spelat en hel säsong”