• Publicerat 22 mars, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Rasmus Andersson.Foto: Perry Nelson-USA TODAY Sports

Den 10 mars kom beskedet. Rasmus Andersson blev uppkallad från farmarlaget Stockton i AHL till Calgary i NHL. Nu går Malmö-sonen och väntar på att få göra sin debut i världens bästa liga.
– Får man chansen så är det helt sjukt, säger Andersson när hockeysverige.se träffar honom på plats i Calgary.

CALGARY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Backen Rasmus Andersson huserar till vardags i AHL med Stockton Heat. Backen har den här säsongen spelat 50 matcher och producerat tre mål och totalt 22 poäng. Andersson har bevisligen gjort avtryck i AHL för den 10 mars blev han uppkallad till Calgary Flames i NHL. Calgary har problem med skador på backsidan och valde därför att kalla upp svensken på så kallad ”emergency basis”. Calgary har nu börjat få tillbaka skadade spelare och det är med andra ord osäkert om Andersson får göra sin debut i NHL redan under den här sejouren. Den 21 mars är han fortfarande kvar i Calgary och en sak är saker, Andersson är laddad och redo om chansen dyker upp.
– Jag kör här uppe tills de säger annat, så får vi se hur länge jag stannar, säger han förhoppningsfullt.
– Det är bara att köra tills man får chansen och får man chansen så är det helt sjukt.

För Andersson råder det alltså ingen som helst tvekan om vad målsättningen är. 
– Det är väl självklart att jag hoppas att jag får spela. Får man inte spela så får man åka mycket skridskor, säger han och skrattar.
– Man får ta det lite dag för dag och man får bara hoppas att man får spela.

Hur stort vore det att få debutera i NHL?
– Ja, alltså… Det är ju något man har drömt om sedan man började spela hockey. När man är så nära så vill man självklart inget annat än att bara gå ut och köra.

Skulle Rasmus Andersson inte få chansen den här gången har det ändå varit väldigt lärorika dagar för 20-åringen.
– Självklart lär man sig jättemycket genom att kolla på dom äldre grabbarna som Giordano och många andra. Dom är ruggigt professionella.

”HAR ALLA KVALITÈER FÖR ATT BLI EN BRA NHL-SPELARE”

Efter spel i allsvenskan med Malmö säsongen 13/14 lämnade Andersson Sverige för spel i OHL och Barrie Colts under två säsonger. Den här säsongen har han tagit steget upp i AHL.
– Det har känts helt okej. Jag började lite försiktigt men sen började jag trappa upp mer och mer. De sista 30 matcherna har varit bra så det är skoj.

Calgarys huvudtränare Glen Gulutzan spår en ljus framtid för svensken, men betonar samtidigt att han även har saker kvar att lära sig.
– Rasmus är väldigt smart med pucken och har ett bra huvud för spelet. Han behöver lite tid i AHL, tid att bygga upp kroppen och bli ett riktigt proffs. Men han har alla kvalitéer att bli en bra NHL-spelare. Han behöver bara jobba på de andra sakerna för att vara säker på att han utvecklas och blir en professionell spelare både på och utanför isen.

Mikael Backlund är Calgarys andra svensk och lagets förstacenter. Han gör sitt bästa för att få sin landsman att trivas i en ny miljö.
– Jag gillar Rasmus, han är en bra kille, en riktigt skön kille och en skåning. Halvdansk brukar jag säga till honom, säger Backlund och ler stort.
– Det är bara kul och det är kul att ha en svensk här som man kan snacka lite svenska med och även ha någon att driva med.

Vad gäller Rasmus Anderssons kvalitéer har Backlund har svårt att uttala sig innan han har sett mer av honom.
– Jag har tyvärr knappt sett honom på isen. Det har inte varit så mycket träningar nu på sistone, så det är svårt att säga. Det har mest blivit matchvärmningar för mig och då är det svårt att avgöra. Men kul att han fortfarande är kvar och kul som sagt att ha en svensk i laget.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

FÖRDELEN MED ATT SPELA I AHL: ”KAN BLI UPPKALLAD NÄR SOM HELST”

Rasmus Andersson lämnade Malmö och svensk hockey redan som 17-åring. I dessa tider går diskussionerna varma om vilken väg till NHL som är den bästa. Även den svenska landslagsledningen har nyligen suttit i möte med NHL för att hitta en lösning där de svensk spelarna ska stanna längre i svensk hockey.
– Självklart så vill Sverige ha kvar sina talanger så länge som möjligt men det är väl upp till var och en skulle jag säga. Det beror på om man vill flytta hemifrån eller inte. Vill man det så finns ju AHL och vill man inte det och får spela mycket i sitt klubblag så tycker jag man kan stanna där. Det får man välja själv, jag är inte så jätteinsatt i det där, säger Andersson.

Går det att peka på någon fördel med den vägen du har valt?
– Ja, man kan bli uppkallad när som helst. Det kan man inte när man är i Sverige, så det tycker jag är en fördel när man är här. Sen beror det på vilken situation man är i och hur högt dom värderar dig i din klubb. Det är upp till var och en.

Rasmus pappa Peter Andersson är huvudtränare i Malmö Redhawks. Ett Malmö som just nu spelar SM-kvartsfinal mot Växjö. Även Rasmus ser till att följa sitt gamla lag.
– Det är klart, farsan är tränare och jag har Malmö-hjärta. Det är nervöst nu. Jag kollade matchen i går och jag var riktigt nervös.

Att Malmö leder kvartsfinalserien mot Växjö med 2-1 i matcher kanske förvånar en hel del experter, men inte Rasmus Andersson.
– Nej, inte överraskande, säger han och ler brett.
– Vi är Malmö, vi ska vinna, tillägger den kanske inte helt opartiska skåningen.

Blir det till och med SM-guld för Malmö?
– Ja, det är klart, säger han och bränner av ytterligare ett leende.

Ett SM-guld till Malmö Redhawks och pappa Peter samt en NHL-debut för Rasmus. Det vore en vår 2017 att minnas för far och son Andersson.

Nu är det klart: NHL återvänder till Sverige med nya matcher