• Publicerat 25 mars, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Henrik Zetterberg.Foto: Getty Images/Gregory Shamus

Han är en av Detroit Red Wings och svensk hockeys allra största spelare. Henrik Zetterberg kan den här säsongen nå en ny milstolpe i en fantastisk karriär. Om allt går planenligt når ”Zäta” 1 000 NHL-matcher i säsongens sista match. Som om den milstolpen inte vore nog så är matchen dessutom den allra sista i Joe Louis Arena. En arena där Detroits lagkapten upplevt och vunnit så mycket.
– Det vore såklart otroligt speciellt och få göra min 1 000:e match i sista matchen i Joe Louis. Vi får hålla tummarna på att allt går som det ska dit, säger Zetterberg till hockeysverige.se.  

MONTRÉAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det kan bli en magnifik avslutning på en annars ganska medioker säsong för Detroit Red Wings. Laget ser ut att missa slutspel även om lagkapten Henrik Zetterberg står för ytterligare en grymt bra säsong. I skrivande stund står ”Zäta” på 991 matcher och det är sammanträffande nog nio matcher kvar av NHL:s grundserie för Red Wings.

Detroit avslutar säsongen hemma mot New Jersey den 9 april och det blir inte vilken match som helst. Nästa säsong flyttar Detroit till en helt nybyggd arena vilket betyder att matchen mot New Jersey är den allra sista matchen i Joe Louis Arena. Lägg där till att Detroits lagkapten samtidigt kan fira 1 000 NHL-matcher.
– Ja, om jag spelar alla. Vi har tre matcher på tre dagar i början på nästa vecka. Det är väl där det kommer att avgöras tror jag, säger ”Zäta” och ler.

Joe Louis Arena är inte vilken arena som helst. Arenan är en av ligans äldsta och har varit med sedan 1979. En minst sagt speciell plats med så många minnen och rekord, inte minst för Henrik Zetterberg.
– Ja, det är klart att det är ju en… helt otroligt egentligen att tajmingen kan bli så att det blir 1 000 ifall jag spelar alla. Man tänker på alla år man har varit här och alla matcher hit och dit, berättar Zetterberg.
– Det vore ju såklart otroligt speciellt och få göra min 1 000:e match i sista matchen i Joe Louis. Vi får hålla tummarna på att allt går som det ska dit.

Henrik Zetterberg har utan tvekan varit Detroit bästa spelare den här säsongen. Han leder laget varje kväll och har på 73 matcher producerat 61 poäng. Klart bäst i hela laget.
– Jag har känt mig hyfsat hel och frisk förutom starten när jag missade World Cup. Sen har jag känt mig ganska fräsch hela året så att förhoppnings kan det hålla i sig hela vägen in.


”Zäta” framför Joe Louis Arena 2007. Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

”DET KOMMER ATT BLI VÄLDIGT SPECIELLT SÅKLART”

Niklas Kronwall håller tummarna för att vännen och lagkamraten Zetterberg ska få en hyllning som kan bli något utöver det vanliga om han når sin milstolpe i slutet av säsongen.
– Det är väl något framför allt han siktar på, men många av oss andra som ser fram emot också. Det är inte ofta man får vara med och se sin kapten göra 1 000 matcher. Jag hoppas att det blir så och det kommer att bli väldigt speciellt såklart.

Att spela sista matchen i Joe Louis Arena blir givetvis väldigt speciellt även för Niklas Kronwall. Den assisterande lagkaptenen gjorde sina första matcher i Detroit redan 2003 och spelar nu sin 13:e säsong i den rödvita tröjan. Tillsammans med Henrik Zetterberg fick de båda vännerna vinna Stanley Cup 2008. En viss Nicklas Lidström var lagkapten då.
– Det kommer att bli en speciell kväll, det är inget snack om det. Varje match här nu försöker man njuta så mycket som möjligt. Vi vet att det bara är några matcher kvar, säger Kromwall om den sista matchen i Joe Louis Arena.

Gustav Nyquist har spelat i Detroit sedan 2011 har haft Zetterberg som kapten sedan Lidström la skridskorna på hyllan 2012. Nu ser han fram emot Zetterbergs match nummer 1 000.
– Det hade ju varit ett fantastiskt avslut. Jag menar att få avsluta i den arenan som dom vunnit så mycket i och vunnit Stanley Cup i och allt som han har gjort. Jag tror att han kan blicka tillbaka på många goda minnen i Joe Louis.

Så krita in den 9 april i kalendern. Då gör Henrik Zetterberg förhoppningsvis sin 1 000:e NHL-match i den allra sista matchen i Joe Louis Arena.
– En oerhört duktig spelare. Vi har väldigt tur att vi har honom som kapten, säger Nyquist avslutningsvis.

BODIN: Nylanders rookiesäsong placerar honom bland de stora NHL-svenskarna