• Publicerat 29 mars, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
HOPPAS PÅ NYTT FIRANDE. Artturi Lehkonen kommer att följa Frölundas öde i kväll.Foto: Bildbyrån & All Over Press

I kväll spelar Frölunda match sju mot Skellefteå i SM-kvartsfinalen. På andra sidan atlanten förbereder sig Artturi Lehkonen för Stanley Cup-slutspel med Montreal. Men Frölundas guldhjälte från i fjol följer sitt gamla lag och har en bra känsla inför den helt avgörande matchen.
– Vi vann mot dom förra året så vi har fördel. Scandinavium ska koka, säger Lehkonen med ett leende till hockeysverige.se.

MONTRÉAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han var en av Frölundas stora guldhjältar förra säsongen. Artturi Lehkonen var briljant i slutspelet och producerade elva mål och totalt 19 poäng på 16 matcher. Efter succén med Frölunda skrev Lehkonen inför den här säsongen på Montréal Canadiens i NHL.

Hockeysverige.se träffar Lehkonen efter nattens match mot Dallas hemma i Bell Centre. Montreal vann med 4–1 och Lehkonen gjorde själv det viktiga målet till 3–1.
– Det var en ganska äcklig ”knuckle puck”, men jag tar det, säger en leende Lehkonen, som refererar till ett känt uttryck från ”The Mighty Ducks”-filmerna.

Montréal toppar Atlantic Division och är på god väg mot slutspel. I dag har laget spelledigt förutom en morgonträning. Men Lehkonen har ändå en match på sitt schema. Frölundas avgörande möte mot Skellefteå i SM-kvartsfinalen tänker han inte missa.
– Jag måste kolla på den och jag hoppas att dom vinner, säger Lehkonen.
– Jag har kollat både match fem och sex och jag är nervös.

Men den tidigare Frölunda-spelaren verkar dock vara ganska segerviss och har dessutom koll på årets SM-slutspel.
– Sen ska dom möta Brynäs tror jag, men vi får se, säger Lehkonen om en eventuell motståndare i semifinalen för Frölunda.

Från Montreal skickar guldhjälten en hälsning till sitt gamla lag inför den avgörande matchen.
– Jag hoppas att dom vinner. Dom har en riktigt bra chans i game 7 mot Skellefteå. Vi vann mot dom förra året så vi har fördel där. Scandinavium ska koka!

”BÄSTA TIDEN I MITT LIV”

Artturi Lehkonen spelade två säsonger i Göteborg med Frölunda. Trots den relativt korta tiden har både staden och klubben satt djupa avtryck hos finländaren.
– Jag gillade det riktigt mycket. Det var kanske bästa tiden i mitt liv. Jag gillar allt där. Den organisationen och staden är riktigt bra.

När Lehkonen ska plocka ut sitt bästa minne från tiden i Göteborg är det inte speciellt svårt.
– Det måste vara Götaplatsen, det var riktigt skönt, säger Lehkonen och syftar på den mäktiga hyllningen laget fick i Göteborg efter guldet.

Nattens mål mot Dallas var Lehkonens 14:e fullträff för säsongen. På 67 matcher står forwarden noterad för sammanlagt 22 poäng. Montreals tränare Claude Julien är imponerad av vad finländaren åstadkommer på isen, även om han inte har samma roll som i Frölunda.
– Han är en väldigt smart spelare. Du gillar spelare som är skickliga att spela i båda ändarna på isen. Han är väldigt pålitlig, berömmer Julien.

Hockeysverige.se är inte ensamma att vilja prata med Lehkonen efter matchen. Ett helt gäng med journalister vill höra vad han har att säga om vinsten mot Dallas. Trots uppståndelsen tar 21-åringen det hela med ro. På frågan om han är populär pekar Lehkonen mot andra sidan av omklädningsrummet där målvaktsstjärnan Carey Price har sin plats.
– Kolla på Carey där, han är stora stjärnan här, säger en glad och ödmjuk Lehkonen.

Match sju mellan Frölunda och Skellefteå startar klockan 19 och sänds på C More. I ett kokande Scandinavium, om vi ska tro Artturi Lehkonen.