• Publicerat 31 mars, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
KLARA FÖR SLUTSPEL! Montréal Canadiens är tillbaka i slutspel efter fjolårets miss.Foto: Jean-Yves Ahern-USA TODAY Sports

Förra säsongen var det inga kanadensiska lag som tog sig vidare till slutspel. I natt blev Montréal det andra laget från Kanada att säkra sin plats i årets Stanley Cup-slutspel. Sedan tidigare är Edmonton klara för slutspel och det lär bli fler lag från landet som älskar hockey.
– Det är alltid skönt att nå första målet för säsongen. Men vi måste fortsätta framåt, vi är inte nöjda än, säger målvakten Carey Price till hockeysverige.se.

MONTRÉAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
I tisdags natt blev Edmonton klara för slutspel för första gången på elva år. I natt var det Montréal Canadiens tur att säkra en plats i jakten på Stanley Cup. Laget krossade Florida med 6–2 hemma i Centre Bell och är tillbaka i slutspel efter missen förra året.
– Det är en bra känsla. Vi har jobbat hårt sedan sista slutsignalen förra säsongen. Det var det här vi bestämde oss för att göra. Efter alla motgångar har vi har lyckats ta oss upp och så här långt spelat 77 bra matcher. Vi är stolta över vad vi har åstadkommit, men nu måste vi se till slutföra de sista matcherna på ett sätt som gör oss framgångsrika i slutspelet, säger Montreals lagkapten Max Pacioretty till hockeysverige.se.

Räkna dock inte med något vilt firande för mesta mästarna. Montreal och Pacioretty har större planer än att ta en plats i slutspelet.
– Vi kommer att prata om slutspelet i kväll, men när vi vaknar upp i morgon bitti kommer vi att börja arbeta för mer framgång och försöka uppnå vårt slutgiltiga mål.

Sedan Claude Julien tog över som huvudtränare den 14 februari har Montreal vunnit tolv av 17 matcher. På de senaste 15 matcherna kan ”Habs” stoltsera med resultatraden 11-3-1.
– Det är alltid skönt att nå första målet för säsongen. Men vi måste fortsätta framåt, vi är inte nöjda än. Vi har några matcher kvar (i grundserien). Vi måste fortsätta bygga på det vi har åstadkommit under de senaste veckorna, konstaterar målvakten Carey Price.

Artturi Lehkonen vann SM-guld med Frölunda förra säsongen. Finländaren gjorde stor succé i slutspelet och belönades med ett NHL-kontrakt hos Montreal. Under sin första säsong får nu Lehkonen chansen att uppleva ett slutspel även i NHL.
– Det känns riktigt bra att vi ska till slutspel. Jag hoppas att jag kan hjälpa mitt lag att gå långt, säger Lehkonen.

I slutspelet med Frölunda gjorde Lehkonen elva mål och 19 poäng på 16 slutspelsmatcher. Ett sådan facit går knappast att kräva av honom i år. Forwarden har en helt annan roll i världens bästa liga. Tränaren Claude Julien har dock mycket stort förtroende för Lehkonen, inte minst defensivt.
– Han är en väldigt smart spelare. Du gillar spelare som är skickliga att spela i båda ändarna av isen. Han är väldigt pålitlig, sa Julien om Lehkonen tidigare i veckan.

Senaste Montreal vann Stanley Cup var säsongen 1992/1993. Totalt har klubben 23 titlar vilket är överlägset är flest av alla. Tvåa på den listan är Toronto med 13 troféer. Även Toronto är på god väg mot slutspel efter nattens seger borta mot Nashville med 3-1.

Montréal – Florida 6–2 (3–0, 0–1, 3–1)
Montréal: Paul Byron 2 (22), Tomas Plekanec (9), Max Pacioretty (35), Brendan Gallagher (10), Philip Danault (12).
Florida: Reilly Smith (15), Michael Matheson (6).