• Publicerat 1 april, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Henrik Zetterberg.Foto: Getty Images/Minas Panagiotakis

Detroit Red Wings missar slutspelet för första gången på 25 år. Att sviten spricker kan de knappast skylla sin kapten för. Henrik Zetterberg gör ytterligare en kanonsäsong när många trodde att han hade passerat bäst före datum. I gårdagens match mot Tampa firade ”Zäta” dessutom 900 poäng i NHL.
– Det han gör just nu vid den åldern, jag vet inte om han får tillräckligt med beröm för det han gör just nu, säger Niklas Kronwall till hockeysverige.se.

MONTRÉAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
I tisdags natt blev det även matematiskt klart att Detroit missar slutspel. Sedan säsongen 1990/1991 har laget nått Stanley Cup-slutspelet. 25 raka säsonger med slutspel var den längsta sviten bland alla klubbar i Nordamerikansk proffsidrott.
– Just nu är det svårt att prata om det eftersom du själv en stor anledning till att det inte fortsätter, sa lagkapten Henrik Zetterberg till NHL.com när det stod klart att laget missar årets slutspel.

Svaret från Detroits lagkapten talar för sig självt. ”Zäta” är en enastående kapten. Men det är knappast 36-åringens som har skulden till laget missar slutspel. När många spelar i laget inte levererar gör Zetterberg tvärtom.
– Han har väl varit kanske så bra som han någonsin varit. Han har burit vårat lag precis som han gör alltid men i år har han varit grym rakt igenom skulle jag säga. Det han gör just nu vid den åldern, jag vet inte om han får tillräckligt med beröm för det han gör just nu.

Årets säsong i NHL domineras av ungdomar. Connor McDavid, Patrik Laine och Auston Matthews är några rookies som har tagit ligan med storm. Med tanke på det blir Henrik Zetterbergs säsong bara än mer imponerande. Han tvingades tacka nej till World Cup när kroppen sa ifrån, så hur gör Zetterberg för att fortfarande dominera där ute?
– ”Hank” är ju… Jag menar han är inte snabbast och han är inte starkast, men han är bland dom smartare och han jobbar hårdast där ute. Otroligt smart där ute. Han ligger rätt hela tiden och vinner dom här 50/50-puckarna.
– Han driver vårt lag varje kväll. Jag vet inte var vi hade varit utan honom, konstaterar Kronwall.

”DET ÄR HAN SOM SÄTTER TONEN FÖR LAGET”

Med 64 poäng på 77 matcher leder Henrik Zetterberg lagets interna poängliga överlägset. 36-åringen har fler än 20 poäng mer än tvåan på listan. Lägg till att ”Zäta” har +14 i plus-minus-statistiken. Som lag har Detroit i skrivande stund -37. Ingen Delad tvåa i lagets interna poängliga är Gustav Nyquist. Nyquist som under stora delar av säsongen har fått chansen att lira tillsammans med Zetterberg.
– Han har varit fantastisk bra. Han har varit vår bästa spelare genom hela säsongen. Det är han som sätter tonen för laget och det är han som leder laget.

En del är inne på att ”Zäta” har samma förmåga som ett bättre vin. 36-åringen blir nästan bara bättre och bättre i en liga där dom yngre spelarna får fler och fler rubriker. Nyquist vet knappt hur han ska förklara hur hans lagkapten gör för att ”hänga med”.
– Ja, alltså… Jag vet inte. När jag kom hit så var ”Zäta” inte den yngsta heller. Han har varit med ett tag nu, säger Nyquist och ler innan han ger sig på en förklaring.
– Han är ju så oerhört smart så att… Han läser spelet på en annan nivå än de andra. Han behöver inte vara lika snabb som Larkin, Athanasiou eller de här snabba skridskoåkarna för att hänga med. Utan han hänger med på grund av sitt spelsinne tror jag. Det är väl det.

Hur länge ”Zäta” fortsätter innan han lägger skridskorna på hyllan vet han nog bara själv. Desto mer säkert är att det blir en utmaning för Detroit att fylla den lucka som uppstår när Njurundasonen tackar för sig.
– En oerhört duktig spelare. Vi har väldigt tur att vi har honom som kapten, säger Nyquist avslutningsvis.