• Publicerat 5 april, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
TILLPLATTADE. Nazem Kadris Toronto hade inte mycket att säga till om mot Aleksandr Ovetjkin och Washington.Foto: John E. Sokolowski-USA TODAY Sports

I natt hade Toronto chansen att för första gången sedan 2013 säkra en slutspelsplats. Men laget föll med 1-4 hemma mot suveräna Washington och festen uteblev, åtminstone tillfället. Laget sitter forfarande i en bra sits inför de sista omgångarna av grundserien.
– Det gäller att kriga dom sista tre matcherna, säger William Nylander till hockeysverige.se som är på plats i Toronto.

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Klubben, fansen och staden Toronto får vänta lite till. I stället var det Boston som i natt säkrade en slutspelsplats genom att besegra Tampa Bay med klara 4-0 på hemmaplan. Om det var en tung förlust för Toronto så var det ännu värre för just Tampa. Med tre matcher kvar av grundserien är Tampa nu fem poäng bakom bakom Toronto som i skrivande stund innehar den sista slutspelsplatsen. De båda lagen möts dessutom i Air Canada Centre natten till fredag. Med andra ord ett ganska bra utgångsläge för Toronto trots kvällens förlust.
– Ja, men vi behövde vinsten idag, det hade varit bra. Men det gäller att kriga dom sista tre matcherna, konstaterar William Nylander.

På torsdag gäller alltså samma förutsättningar som i natt. Vid vinst är Toronto i sitt första slutspel sedan 2013. Men räkna inte med en lätt match när Tampa nu verkligen har kniven mot strupen.
– Dom är duktiga. Dom är svårslagna så vi måste vara redo att spela. Jag vet inte hur dom ligger till i slutspelsracet men vi måste vara redo att köra, säger ”Lill-Nyllet”.

Det är sannerligen hektiska dagar för William Nylander. Han är på väg att hjälpa Toronto till slutspel och har nyligen slagit klubbrekord när han som rookie gjorde poäng i tolv raka matcher. När brorsan Alexander i måndags gjorde debut i NHL så var det dessutom Nylanders Toronto som stod för motståndet.
– Det var ganska mäktigt att han fick göra sin debut mot mig. Det är ganska häftigt. Det händer inte så ofta.

”BÄCKIS” KVAR I TOPPEN AV POÄNGLIGAN

En fest som har pågått hela säsongen är Nicklas Bäckströms poängfest. Mot Toronto stod han för en ny läcker macka när Kevin Shattenkirk gjorde viktiga 2–0-målet för Washington i powerplay. Totalt har ”Bäckis” producerat 85 poäng (23+62) på 79 matcher. Det ger honom en delad femteplats i totala poängligan och en bra känsla inför slutspelet, både personligen och för laget som helhet.
– Det känns bra. Speciellt dom två sista matcherna tycker jag vi har spelat bra. Vi spelade rätt fysiskt mot Columbus sist och Toronto här idag. Jag tycker vi har spelat mer slutspelshockey om man kan säga så. Allihopa har spelat lite mer fysiskt. Det är positivt, säger Bäckström från omklädningsrummet.

Än mer imponerande är Bäckströms poängskörd när man tar i beaktning att han jämfört mot förra året har mindre istid. Tanken är att 29-åringen ska vara fräschare i slutspelet där Washington så gärna vill lyckas.
– Vanligtvis när man har 20-21 minuter så känner man av det dagen efter. Man känner inte av det lika mycket när man spelar 16-17 (minuter) tycker jag. Jag tycker vi har spridit ut istiden lite mer till allihopa och det är positivt.

Om tabellen även efter 82 omgångar ser ut på samma sätt som nu är det just Washington och Toronto som ställs mot varandra i första rundan. Washington spelar redan sin nästa match natten mot torsdag och har då möjlighet att säkra Presidents Trophy för andra året i rad. Priset går som alltid till grundseriens poängbästa lag.

Toronto – Washington 1–4 (0–1, 0–1, 1–2)
Toronto: Mitch Marner (19).
Washington: Lars Eller (12) (André Burakovsky), Kevin Shattenkirk (12) (Nicklas Bäckström), Nate Schmidt (3), Tom Wilson (7).