• Publicerat 7 april, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Victor HedmanFoto: Getty Images

Tampa Bay vann måstematchen mot Toronto på bortaplan och slutspelshoppet lever vidare. Victor Hedman blev stor segerorganisatör med sina tre assist och skrev därmed även in sig i historieböckerna. Tillsammans med Börje Salming, Nicklas Lidström och Erik Karlsson är Hedman den fjärde svenska backen någonsin att göra 70 poäng under en säsong i NHL.
– Det är kul när man kan bidra, säger backjätten till hockeysverige.se.

Salming, Lidström, Karlsson och nu även Victor Hedman. Det är inga dåliga svenska backar som har nått 70 poäng under grundserien i världens bästa liga. Det var dessutom vinna eller försvinna när Hedman i natt klev fram och stod för tre assist i Tampas seger med 4-1 över Toronto.
– Det var kul såklart och det är det jag måste göra och måste fortsätta med imorgon, säger Victor Hedman om sin insats och vad som komma skall.

Det var länge osäkert om det skulle bli någon segerintervju med Tampas bästa back. Hedman fick efter slutsignalen behandling och kom aldrig ut till media tillsammans med övriga spelare. Men till slut kom han äntligen ut ur katakomberna och ställde exklusivt upp för en intervju med hockeysverige.se.

Erik Karlsson, Nicklas Lidström och Börja Salming var de enda svenska backarna som tidigare nått 70 poäng i NHL under en säsong. Nu tillhör även du den skaran, hur känns det?
– Det är kul när man kan bidra, framför allt när vi vinner. Det är det som är det viktiga den här tiden på året, så det är skönt, säger Hedman ödmjukt.

I och med nattens seger lever hoppet om slutspel för Tampa Bay. Som Hedman tidigare i intervjun var inne på så är det en ny match redan i dag fredag natt svensk tid. Mindre än 24 timmar efter slutsignalen i Air Canada Center går laget upp mot Montreal i Centre Bell i vad som blir ännu en måstematch. Tampa avslutar grundserien med att möta Buffalo hemma på söndag. Laget måste vinna båda om de ens ska ha en chans på slutspel.
– Vi var tvungna att vinna ikväll och vi är tvungna att vinna resten av matcherna också. Det är det vi måste fortsätta göra.

Örnsköldsvik egna kärnkraftverk? 

Victor Hedman var en jätte ute på isen i nattens match. Backen spelade nästan 30 minuter, stod för tre assist och var inne på samtliga lagets fyra mål framåt. I svenska fotbollslandslaget kallades den före detta mittbacken Johan Mjällby för ett kärnkraftverk. Frågan är om Victor Hedman är Örnsköldsviks egna kärnkraftverk.
– Haha, nej det vet jag inte. Det får du sätta ord på men jag försöker göra mitt bästa varje match. Det är bara det som gäller, säger Hedman med ett leende.

När lagkamraten och backpartnern Anton Strålman får frågan om man kan likna Hedman vid ett kärnkraftverk brister han ut i skratt.
– Haha, ja det är möjligt kanske. Eller pappersbruk, flikar Strålman in lurigt.

Kärnkraftverk eller pappersbruk. Hur som helst så imponerar Victor Hedman just nu.
– Han är grym. Det är så han spelar. Han är bra offensivt och skapar mycket för oss som lag så det är såklart väldigt viktigt, berömmer Strålman.

Frågan är om Victor Hedman redan nu kan räknas som en av de största backar Sverige har skådat. I och med sina 70 poäng tillhör han nu åtminstone en exklusiv skara.
– Det är omöjligt att svara på men han är otroligt duktig. Det är kul, han har lyckats ta ytterligare ett steg offensivt i år och mycket är tack vare den powerplay-kedjan han har, dom gör mycket poäng, säger Strålman avslutningsvis.

Efter nattens tre assist nådde Hedman inte bara upp till milstolpen 70 poäng. 26-åringen är även hack i häl på både Erik Karlsson och Brent Burns i backarnas totala poängliga. Totalt har Hedman producerat sina 70 poäng på 77 matcher och har fyra poäng upp till Burns som leder på 74 poäng. Lägg där till att Hedman med sina 55 assist är i ensam ledning i backarnas assistliga. En inte allt för vågad gissning är att två av tre nominerade backar till Norris Trophy den här säsongen kommer att vara svenska.

Kampen är inte över – Tampa vann ödesmatchen: ”Tror på vad vi gör”