• Publicerat 11 april, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Gabriel Carlsson.Foto: Getty Images/Bruce Bennett

För två veckor sedan spelade han SM-slutspel med Linköping. Nu har 20-årige Gabriel Carlsson spelat två NHL-matcher med Columbus och gjort sin första poäng i världens bästa liga. För Hockeysverige.se berättar Carlsson om de senaste dagarnas äventyr.
– Det var en dröm som gick i uppfyllelse första matchen, helt klart. Ända sedan man blev draftad så har man väl ändå drömt om att spela i NHL. 

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
En övertygande säsong med Linköping gav honom chansen att testa på spel i AHL. Lägg där till ett JVM så har ni en ganska bra säsong, men Gabriel Carlsson hade kanske sitt livs höjdpunkt kvar att uppleva. När Hockeysverige.se träffar Carlsson är det inför backens andra NHL-match för Columbus Blue Jackets. Match mot Toronto Maple Leafs i Air Canada Centre i världens bästa liga.
– Extremt kul såklart. Det har gått fort dom senaste dagarna. När vi åkte ut med Linköping var det direkt till AHL och ja, sen så har det gått fort och jag har kommit hit, konstaterar Carlsson innan han tillägger.
– Men det har varit extremt kul och det här kanske jag inte riktigt vad hade förväntat mig. Det är bara att njuta av tillfället.

Han draftades som 29:e spelare av Columbus i första rundan 2015. Inför den här säsongen kritade han på ett NHL-kontrakt med klubben men lånades ut till Linköping i SHL. Columbus har dock bevisligen både stora förhoppningar och stort förtroende för Gabriel Carlsson. Efter debuten borta mot Philadelphia den 8 april hyllades han av sin nya tränare John Tortorella.
– Jag var imponerad redan från första bytet. Det gick och se att han inte var blyg utan han försökte göra skillnad i varje byte. Det är väldigt positivt nu när slutspelet närmar sig.

När Hockeysverige.se träffar Gabriel Carlsson inför matchen mot Toronto den 9 april berättar han själv om debuten i NHL.
– Jag tycker att det kändes bra. Självklart så var det lite nervöst i början. Men jag tyckte det släppte ganska fort och jag försökte bara att spela mitt spel och ha kul liksom. Sen blev det lite mer minuter än vad jag hade förväntat mig också så det var bara roligt.

Du var värd en liten hyllning med andra ord?
– Haha, nja jag vet inte. Det är svårt att säga. Självklart kan man göra några saker bättre men överlag så tycker jag att det var en helt okej match.


Foto: Chris Szagola/CSM/REX

SPELADE 19 MINUTER I NHL-DEBUTEN

Gabriel Carlsson fick stort förtroende i sin första match och klockades för 19 minuter på isen. I svenskens andra NHL-match mot Toronto gjorde han knappast någon besviken. Carlsson inkasserade sin första vinst i NHL och tog sig även in i poängprotokollet genom en assist på den viktiga reducering till 1–2. Hockeysverige.se var även på plats efter slutsignal och gratulerade till poängen.
– Det var inte den vackraste kanske men jag tar den, säger han och ler stort. Självklart är det kul att få göra poäng. Det händer inte så ofta så det är bara kul.

Lagkamraten William Karlsson är imponerad av vad Carlsson har åstadkommit under så kort tid i laget.
– Jag tycker att han har varit bra. Han har varit jäkligt solid. Kul att han fick ett ”äpple” i dag också, att han fick göra första poängen. Jag tycker han har kommit in och gjort det bra. Det är en bra kille, berömmer Karlsson.

Gabriel Carlsson är förmodligen på den plats han önskat sig sedan den dagen han började spela hockey.
– Det var en dröm som gick i uppfyllelse första matchen, helt klart. Ända sedan man blev draftad så har man väl ändå drömt om det här, att spela i NHL och försöka ta en plats i Columbus line-up.

STOREBROR ÅKTE I NIO TIMMAR FÖR ATT SE DEBUTEN

Kanske kan det vara lätt att gå på moln efter en debut i NHL, men Carlsson vet att det är mycket arbete som återstår.
– Nu när man gjort debuten så får man försöka gå därifrån och jobba hårt. Det är skillnad att göra en match och etablera sig, så det gäller att fortsätta gnugga på och jobba hårt.

Vad är största skillnaden med att spela i NHL jämfört med SHL?
– Det är väl lite mer skickliga spelare såklart, sen storleken på spelarna är väl ungefär likadan och dom fysiska delarna. Sen är det ju helt annorlunda spel, lite mer chip in, chip ut och lite mer nord-syd. Det är väl framför allt det och att det går lite fortare också. Ibland får man nöja sig med att lägga den i glaset, hemma så vill man spela sig ur alla situationer så gott det går.

Stolta föräldrar fick nöja sig med att se sin son debutera på tv:n hemma i Sverige. Men Gabriels brorsa fanns på läktaren under hans första NHL-match.
– Brorsan studerar här på college. När han fick reda på att jag skulle spela så tog han bilen hit i 8-9 timmar. Han ville så gärna se debuten och det var jättekul att han var där och stöttade.

Grundserien i NHL är över och det återstår och hur framtiden ser ut för Carlsson. Kanske kan det även bli ett framträdande i Stanley Cup-slutspelet.
– Jag har ingen aning faktiskt. Jag tar bara en dag i taget så får vi se. Jag menar, nu är det bara fortsätta att göra sitt bästa så får man se vad som händer, säger Carlsson förhoppningsfullt.

Columbus möter Pittsburgh i första rundan av Stanley Cup-slutspelet som startar på onsdag den 12 april.

Sjukdomen tvingar honom att lägga av – avslutade med mål på sista skottet: ”Har svettats ut alla tårar”