• Publicerat 13 april, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Foto: All over Press

Inför nattens match var det mycket snack om att Henrik Lundqvist inte trivs mot Montreal i Centre Bell. Svensken svarade med att hålla sin tionde nolla i slutspelssammanhang. Det är flest av alla målvakter i klubbens historia. Hockeysverige.se fick en pratstund med ”Henke” efter segern.
– Det är vår bästa match på flera månader.

MONTRÉAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
I Rangers omklädningsrum sitter ”Henke” och ler i ett hörn med en hatt på huvudet. 35-åringen blev stor matchhjälte när han i natt höll nollan i segern med 2-0 borta mot Montreal. Efter matchen belönades svensken med ”Broadway-hatten”, priset som går till lagets bästa spelare.
– Det är vår bästa defensiva match här på länge så det var kul, Du valde en bra match att börja med, säger han och ler. 

Publiken i Montreal bjöd in till slutspelsfest. Det var ett satans tryck i Centre Bell i början på matchen. Men Henrik Lundqvist stod pall och tystade både kritikerna och hemmapubliken.
– Det var inte lätt att komma in i arenan. Det var ett jäkla tryck i början. Det som verkligen gav oss självförtroende var att vi dödade några utvisningar i början. Dom har ett bra powerplay så det gjorde vi väldigt bra, konstaterar han.

Totalt räddade Lundqvist 31 skott. Efter en säsong som varit upp och ned var det skönt för ”Henke” att återigen vara bäst när det gäller.
– Ja, det har inte blivit så mycket av den varan sista året, säger han självkritiskt.
– Men som jag sa, vi spelade en otroligt strukturerad match. Penalty kill var styrkan i dag, vi dödar några utvisningar där matchen stod och vägde.

”VÅR BÄSTA MATCH PÅ FLERA MÅNADER”

Henrik Lundqvist var mer inne på att lyfta fram hela lagets insats, än sin egen.
– Det är riktigt kul att spela när du ser killarna slita som dom gör. Vi tar rätt beslut med pucken, vi inser hur viktig varje situation är med pucken. Vi pratade om det när vi gick in inför den här serien. En bra start, det är så här vi måste spela. Vi kan inte ge dom för mycket kontringar för dom är riktigt bra på att vända spelet.

Hur mycket älskar du att spela slutspel?
– Det är kul när det går bra, skojar Lundqvist och skrattar innan han fortsätter, desto mer allvarlig.
– Man lägger otroligt mycket kraft och energi på att ta sig in till slutspel. Här vill man självklart göra det mesta man kan av situationen. Men det är tufft. Du måste förbereda dig på rätt sätt. Men när vi börjar så här som laget gör i dag med att kriga i 60 minuter.

Det märks hur mycket segern betyder för Lundqvist. Han är på jakt efter Stanley Cup och ser verkligen ut att ha hittat formen.
– Jag tycker det är vår bästa match på flera månader faktiskt. Det är klart, då inspireras man själv i spelet.

”DET ÄR NU DET ÄR SOM ROLIGAST ATT SPELA”

Jesper Fast var en annan framträdande spelare i nattens match. Den tidigare HV-spelaren assisterade till Rangers 2–0-mål och var även på isen när kedjekamraten Tanner Glass gjorde matchavgörande 1–0 i första perioden.
– Det var väldigt bra spel defensivt och vi hade även bra press på dom långa stunder under matchen. Så det var väl en ganska fläckfri insats, konstaterar 25-åringen.

Forwarden misströstar inte att ”Broadway-hatten” hamnade på Lundqvists huvud efter nattens match.
– Det var ganska klart. Han håller nollan, det är inte så mycket att snacka om.

Nässjö-sonen ger ”Henkes” insats högsta betyg.
– Den är hundra procent. Han räddar oss många stunder så väldigt bra.

Hur roligt är det att slutspelet är igång?
– Det är väl det här man längtar efter. Först och främst så vill man ta sig hit. När man väl har kommit så här långt så är det bästa tiden på året, när det verkligen gäller. Varje byte kan vara avgörande i en match, det är nu det är som roligast att spela, konstaterar Fast.

Oscar Lindberg, Jesper Fasts andra kedjekamrat, är inte jätteförvånad över att ”Henke” var bäst när det gällde.
– Jag tycker att han har spelat bra hela säsongen. Nu vet vi att han tar ett extra kliv i slutspelet också. Vi behöver honom.

Rangers leder nu serien med 1–0 mot Montreal, men det hela är långt ifrån över.
– Det här kommer nog bli en tuff serie ända till sju säkert. Det gäller att vi är nöjda i kväll och sen laddar om i morgon.

NHL-RESAN: Price på andra sidan – då höll Lundqvist nollan direkt – ”Litar på honom”