• Publicerat 15 april, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Aleksander Radulov firar efter det avgörande målet.Foto: Getty Images

Henrik Lundqvist gjorde en ny monstermatch och var på väg att återigen bli matchjälte – men med 17 sekunder kvar av tredje perioden kvitterade Montréal match två. På övertid fick ”Henke” sedan sig besegrad när Radulov avgjorde dramat med sitt 4-3-mål. Då hade Lundqvist redan stoppat 55 skott.
– Det spelar ingen roll, vi förlorade matchen, säger ”Henke” till hockeysverige.se om sin hjälteinsats.

(MONTRÈAL)
Henrik Lundqvist blev stor hjälte i första mötet mot Montréal – och var nära att upprepa bedriften i match två inatt. New York Rangers var extremt nära att fullborda en riktig monstervändning från 1-2 till 3-2 i Centre Bell, men föll på målsnöret.

Bortalaget fick sämsta tänkbara start, när Montréal redan efter drygt fyra minuter gjorde 1-0. Taket höll på att lyfta i Centre Bell när fanatiska hemmafans skrek ut sin glädje. Men Rangers reste sig. Först kvitterade man till 1-1 och sedan tog man sig tillbaka från underläge 1-2 och gick upp till ledning med 3-2. När allt verkade avgjort blev det istället hemmalaget som mirakulöst nog vände tillbaka och vann ett helt sanslöst drama. Med 17 sekunder kvar av tredje perioden kvitterade Tomáš Plekanec till 3-3. Förlängning väntade och efter knappt 19 minuter avgjorde Aleksander Radulov matchen när han satte 4-3.
– Det är tufft, säger Henke från omklädningsrummet och suckar.
– Det är tufft… Sättet vi började matchen på var också tufft. Dom kvitterade med en trasig klubba, vi kunde kanske haft mer tur där. Men vi gjorde en hel del bra saker för att hålla oss kvar i matchen. Vi hade en bra chans att vinna.

Montréals kvittering till 3-3 med 17 sekunder kvar att spela kom som en rejäl käftsmäll mot Rangers.
– Det är uppenbarligen tufft att släppa in ett mål så sent, men det händer. Vi ska samla oss och gör oss redo för matcherna på hemmaplan, säger Lundqvist.

Efter den hållna nollan i första mötet så var Lundqvist återigen fantastisk. Svensken räddade Rangers flera gånger om. Speciellt i tredje perioden var han en vägg och totalt stoppade ”Henke” 55 puckar – något han aldrig tidigare har gjort under sin NHL-karriär. Det hjälpte dock föga ikväll.
– Det spelar ingen roll, vi förlorade matchen.
– När man som målvakt hamnar i övertid måste du ge laget en chans att vinna och hålla laget kvar i matchen. Momentum svängde fram och tillbaka i kväll. Det kommer hända i slutspelet och det hände i kväll.

Nattens seger för Montreal gör att det står 1-1 i matchserien. Nu väntar två matcher på hemmaplan för Lundqvist och Rangers som fortfarande sitter i en bra position. Tre av fem återstående matcher spelas i Madison Square Garden, något som ”Henke” ser fram emot. – Det gäller att gå vidare från den här matchen i kväll och ladda om. Jag ser fram emot att spela inför våra egna supportrar. Det ska bli inspirerande, säger målvaktsstjärnan, som tror på en lång serie.
– Vi förväntade oss att det skulle bli en tuff serie, dom är ett bra lag. Det är ett snabbt lag, dom skapar mycket och har bra målvaktsspel. Det har inte förändrats. Vi åker hem och gör oss redo för match tre.

Lehkonen: ”Han är en riktigt bra målvakt”

Artturi Lehkonen var på andra sidan av nattens drama. Montréal-spelaren fick vara med och vinna sin första slutspelsmatch någonsin i NHL-karriären. Finländaren kunde knappast valt ett bättre tillfälle.
– Det var otroligt faktiskt. En riktigt viktig kvittering från Plekanec. Det var jättekul.
– Efter det målet var vi deras zon mestadels av övertiden. Vi kunde inte göra mål först, men det var bra att Radulov gjorde målet så vi kunde vinna matchen, konstaterar 21-åringen glatt.

Vad tänkte du när Radulov satte segermålet till 4-3?
– Haha, det var ganska skönt faktiskt. Jag såg bara att pucken gick in och sen kollade jag mot domarna, är det godkänt eller? Det var riktigt skönt.

Lehkonen berömmer även Henrik Lundqvist.
– Vi vet att han är en riktigt bra målvakt. Vi måste kriga på och skicka puckarna mot honom och gå mot mål.

Det här är verkligen den målvaktsmatch som många förväntade sig. Två av världens absolut bästa målvakter möts i en rafflande serie. I natt var det Carey Price som fick sista ordet, men det är långt ifrån över.
– Dom gjorde riktigt bra räddningar båda två, i övertid också. Det är en bra serie som är igång, säger Lehkonen avslutningsvis.

Match tre mellan Montréal och New York Rangers spelas i Madison Square Garden natten till måndag.