• Publicerat 19 april, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
VILL NÅ MÅLET. Henrik Lundqvist drömmer om att gå hela vägen med sitt New York Rangers.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Henrik Lundqvist är mitt uppe i sitt elfte slutspel med New York Rangers. Det innebär en ny chans att nå den stora drömmen. Att en dag få lyfta Stanley Cup-pokalen.
– Det är svårt att sätta sig in i hur mycket det hade betytt. Nej, jag hade offrat otroligt mycket för att få uppleva det. Det är inget snack, säger han till hockeysverige.se som är på plats i Nordamerika. 

MONTRÉAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
Henrik Lundqvist gör sitt elfte slutspel med New York Rangers. 35-åringen har vunnit det mesta man kan vinna som hockeymålvakt. Förutom en titel. Han saknar en vinst av Stanley Cup. 2014 var han nära när Rangers föll mot Los Angeles i finalen. Men chansen finns fortfarande i allra högsta grad. I natt kom laget ett litet steg närmare drömmen genom att besegra Montreal med 2–1 hemma i The Garden och matchserien är med andra ord kvitterad till 2-2.

Med elva slutspel och en final har den svenska målvakten en enorm rutin. Dessutom sägs det att man lär sig av sina misstag. Och Henrik Lundqvist har inte gett upp hoppet.
– Man lär sig lite hur man fungerar, vad som funkar. Samtidigt så tror jag att jag har spelat 120 slutspelsmatcher men jag blir fortfarande lika nervös och lika laddad inför varje match. Det betyder minst lika mycket nu som det gjorde för tolv år sedan, om inte mer.
– Det är kul, man känner sig levande under den pressen också, konstaterar han och drar på smilbanden.

Man ska dessutom vara lite nervös, sägs det.
– Jo, men det har jag trivts med, absolut. Det är inte kul om man inte känner någonting. Det är ju det som gör slutspel så speciellt också, man känner mycket adrenalin och blir extra laddad.

”JAG ÄNDRAR INGENTING”

Tolv år har gått sedan han spelade sitt första slutspel med Rangers och han är alltså fortfarande lika nervös. Även en annan sak är exakt likadan som för tolv år sedan, nämligen förberedelserna inför match. Nästan i alla fall.
– Jag ändrar ingenting på rutinerna men automatiskt så känner du mer press och adrenalin och matchen är ju viktigare. Men det är klart att du kanske lägger lite mer tid på den mentala biten att förbereda dig. Just att du känner så mycket mer inför varje match gör att du måste kontrollera känslorna så att du inte vill för mycket eller gör för mycket.

Vad skulle det betyda för dig att få gå hela vägen?
– Det har varit målet i många år nu. Det är klart att det är svårt att sätta sig in i hur mycket det hade betytt, säger ”Henke” och blir tyst ett par sekunder.
– Nej, jag hade offrat otroligt mycket för att få uppleva det. Det är inget snack. Men just nu så tänker man bara på nästa match, man ser inte så långt fram. Men det är klart att långt i bakhuvudet drömmer man om att en dag få stå där.

Henrik Lundqvist har en av världens största scener som sin arbetsplats. Ta exempelvis ett fullsatt Madison Square Garden eller när det är lapp på luckan i Bell Centre i Montreal. Eller varför inte en fullsatt Frölundaborg 2005 när han vann SM-guld med Frölunda. Dag ut och dag in står ”Henke” på den scen som vi många bara drömmer om att få uppleva. Så hinner han njuta något av det som pågår?
– Nja, njuta…, svarar han lite fundersamt på frågan.
– Mellan matcher försöker du slappna av bara. Det är så hög anspänning med varje match så man försöker gå ner i varv och inte köra allt för hård träning. Men det är klart det är enklare att njuta när du vinner.

”DET SER LITE MÖRKT UT”

Frågan är om 2017 är året när Henrik Lundqvist får lyfta Stanley Cup-pokalen mot skyn. Än finns fortfarande chansen för Lundqvist att vinna den enda stora titeln han saknar.
– Ja, men jag hade gärna vunnit OS igen, säger han och ler innan han tillägger.
– Men det ser lite mörkt ut.

Ja, att Henrik Lundqvist ska vinna OS-guld igen ser tyvärr mörkt ut. Efter NHL:s beslutat att inte åka till OS i Sydkorea nästa hinner han bli 40 år innan OS 2022 avgörs i Peking.

”Henkes” svar på sista frågan säger förmodligen en hel del om hur mycket ett OS betyder för 35-åringen från Åre, och hur besviken han var att NHL inte släpper sina spelare. Han får helt enkelt ta och vinna ”den där jävla” Stanley Cup, som Zlatan Ibrahimovic förmodligen hade sagt om han hade spelat ishockey.