• Publicerat 21 april, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Zibanejad avgör matchen för RangersFoto: All Over Press

I natt bjöds vi på ytterligare ett övertidsdrama mellan Rangers och Montreal. När krutröken lagt sig i Centre Bell var det en svensk som hade avgjort nagelbitaren. Mika Zibanejd blev stor matchhjälte när han satte segermålet till 3-2 drygt 14 minuter in i förlängning. Hockeysverige.se träffade Zibanejad efter segern i Montreal.
— Om jag ska vara ärlig så blev det bara svart, säger hjälten om känslan vid det avgörande målet.

Tre matcher i serien mellan Montreal och New York Rangers har avgjorts i Centre Bell. De två senaste har båda slutat i övertidsdrama. I natt var det dags för en ny nattmangling lagen emellan. Ett nytt sanslöst drama där Mika Zibanejad fick sista ordet när han avgjorde och tystade hemmapubliken. Nu har Rangers kopplat ett rejält grepp om serien och leder med 3-2 i matcher.
— Haha, ja det är skönt. Jag fick revanschera mig från förra sudden-torsken (match 2). Där var det min kille som gjorde mål, så det var skönt att få revansch, säger Zibanejad från omklädningsrummet efter matchen.

Montreal var närmast segern efter full tid men matchen slutade 2-2. I övertiden var det dock Rangers som kom ut starkt och efter 14 minuter dök läget upp för Mika Zibanejad.
— Kreider (Chris) kommer in i zon och försöker få den på mål. Jag försöker bara driva på mål och på något vänster så tar den en träff på backen och kommer ut. Jag tror inte den backen som har mig ser pucken. Lyckligtvis så fick jag klubban på den och så gick den in, så det var väldigt skönt.

Det var en speciell känsla som infann sig när Zibanejad kunde konstatera att han hade avgjort matchen.
— Om jag ska vara ärlig så blev det bara svart, säger han och skrattar.
— Det var absolut ett av dom största målen jag har gjort. I slutspelet känns det som att det inte spelar någon riktig roll vem som gör målen i avgörande lägena utan bara att laget vinner. Nu fick jag göra det målet och det var kul. Skönt att få den här ledningen.

I JVM-finalen 2012 sköt Zibanejad hem guldet till Sverige på övertid. Nu var det alltså dags igen, men nattens hjälte har svårt att jämföra målen med varandra.
— Men det blev svart båda gångerna, säger Mika med ett stort leende innan han tillägger.
— Det är olika typer av matcher men den här är väldigt högt upp på min lista.

Lundqvist: ”En otroligt viktigt seger för oss”

Zibanejad har stundtals haft det jobbigt i matchserien mot Montreal. Men vad gör det en kväll som denna. Svensken klev fram när laget med ljus och lykta sökte efter matchhjälte. Men 24-åringen nöjde sig inte med det matchagöravande målet. Zibanejad låg även bakom Rangers kvittering till 1-1 i första perioden. Det var ett blå-gult samarbete som gjorde att Rangers kunde kvittera i numerärt underläge.
— Vi lyckades få pucken där i boxplay och hade lite utrymme att attackera. Sen skar jag in och Fast (Jesper) gör ett otroligt jobb och gör mål där. Det känns som att jag var den enda som visste att den (pucken) gick in.

Med andra ord en riktigt stor kväll för Mika Zibanejad. Men frågan är om Rangers ens hade fått chansen att avgöra i övertid utan en annan svensk. Henrik Lundqvist stod för en ny monstermatch och stoppade 34 av totalt 36 skott. Efter två mål av Montreal i första perioden så bestämde sig ”Henke” för att stänga butiken helt.
— Det var skönt. Riktigt skönt och se hur vi jobbar oss tillbaka i matchen och hur vi fortsätter spela bra i övertid. En otrolig viktig seger för oss, berättar han nöjt.

I och med segern i match fem på bortais har Rangers nu möjligheten att avgöra serien på lördag – hemma i Madison Square Garden.
— Vi har fortfarande kvar att vinna den där fjärde matchen och det är oftast den svåraste. Vi ska njuta i kväll och sen åka hem och göra oss redo för match sex, säger Zibanejad avslutningsvis.

Match sex mellan Montreal och Rangers spelas natten mot söndag.